Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest Pan pewien, że chciał Pan użyć słowa NIŻSZA???

Tyle termometrów nie mogło kłamac.

Powierzchnia ziemi nie ogrzewa się ciepłem geotermalnym a słonecznym . Słońce nie ogrzewa powietrza z ciało stałe, od tego ciała stałego nagrzewa się powietrze. Na głębokości 1.5 m temperatura latem może by pod asfaltem nawet 4-5 st wyższa niż pod trawnikiem. Zimą jest podobnie - dom jest za mały powierzchniowo by stanowi izolację pod którą podejdzie ciepło z ziemi, ale jako ochrona gruntu przed podczerwienią z góry, sprawdza się znakomicie . Tak więc jeżeli nie grzejemy gruntu a osłaniamy go od źródła ( słońca ) temperatura będzie niższa.

W domach nieizolowanych - gdy grzejemy grunt, temperatura gruntu (idąc od góry zimą) obniża się a potem znowu rośnie - to dowód, że ciepło geotermalne pod dom nie podchodzi.

No tak, w lecie faktycznie temperatura gruntu pod domem może być niższa niż obok - ma to sens co Pan mówi, ale w zimie, to już chyba nie bardzo. Grunt w zimie ochładza się (przemarza nawet), ale obok domu. Grunt pod domem jest izolowany od mrozu izolacją podłogi domu i traci ciepło tylko bokami. Na logikę, to powinno być tam w zimie cieplej niż obok, tym bardziej, że nawet przez izolację jakiś tam strumień ciepła płynie.

Jeszcze raz poproszę o wyjaśnienie w sprawie mostków cieplnych przy izolowaniu od wewnątrz. Wiem, że jest Pan zwolennikiem takiego izolowania i zadeklarowanym przeciwnikiem wszelkich mostków. To mi się kłóci ze sobą, może Pana nie rozumiem więc proszę wyjaśnić.

Jeszcze odnośnie płyty fundamentowej robionej z posadzką na gotowo - wadą jej jest, że trzeba przewidzieć KAŻDE podejście kanalizy. Później już się nie przeciągnie chyba rury o 0,5 m obok. Wszystkie kratki ściekowe, odwodnienie liniowe do brodzika - jak coś zostanie niedokładnie wymierzone, to można w takiej płycie wyciąć dziurę fleksem i przestawić kawałek w bok? Naruszy się przy tym zbrojenie.

Powiecie mi jakie rury najlepiej zatapiać w betonie?

No tak, w lecie faktycznie temperatura gruntu pod domem może być niższa niż obok - ma to sens co Pan mówi, ale w zimie, to już chyba nie bardzo. Grunt w zimie ochładza się (przemarza nawet), ale obok domu. Grunt pod domem jest izolowany od mrozu izolacją podłogi domu i traci ciepło tylko bokami. Na logikę, to powinno być tam w zimie cieplej niż obok, tym bardziej, że nawet przez izolację jakiś tam strumień ciepła płynie.

Jeszcze raz poproszę o wyjaśnienie w sprawie mostków cieplnych przy izolowaniu od wewnątrz. Wiem, że jest Pan zwolennikiem takiego izolowania i zadeklarowanym przeciwnikiem wszelkich mostków. To mi się kłóci ze sobą, może Pana nie rozumiem więc proszę wyjaśnić.

Ze odpowiem. :) Pod halą podłoga i grunt mają przez cały rok praktycznie stałą temperaturę. Najcieplej jest pod podłogą, im głębiej tym zimniej i tak do 5 - 8 metrów a potem wzrasta. Przez jakiś czas następuje stabilizacja a potem temperatura jest niezmienna. Podobnie jest pod domem który ma wystarczająco dobrze zaizolowane strefy brzegowe czyli np opaskę 5 m szerokości. Grunt będzie w takim układzie odbierał ciepło do momentu ustabilizowania się temperatury a potem już nie. To jest to czego TB nie jest w stanie pojąć. On traktuje grunt jak miedzianą płytę o nieograniczonej pojemności cieplnej, stąd te bzdury o największej ucieczce ciepła do gruntu. Oczywiście układ jaki opisuję jest układem który może w rzeczywistości wyglądać inaczej. Wystarczy zmieniający się często poziom wody gruntowej by tego ciepła uciekało dużo więcej. Mimo wszystko te zmiany nie są z reguły tak gwałtowne by to wychłodzenie następowało szybko. Stojąca woda też przechowuje temperaturę. Następuje uwarstwienie (tak jak w bojlerach) i temperatura się nie zmienia. Podsumowując, prawdą jest że grunt pod domem po lecie (te zmiany mają opóźnione działanie) jest chłodniejszy niż pod trawnikiem ale za to w zimie jest cieplejszy, w skrajnym przypadku (hala, szerokie opaski) temperatura gruntu nie zmienia się w ogóle. TB mechanizm dostrzegł ale interpretuje go po swojemu czyli na poziomie podstawówki.

Edytowane przez perm

Jeszcze odnośnie płyty fundamentowej robionej z posadzką na gotowo - wadą jej jest, że trzeba przewidzieć KAŻDE podejście kanalizy. Później już się nie przeciągnie chyba rury o 0,5 m obok. Wszystkie kratki ściekowe, odwodnienie liniowe do brodzika - jak coś zostanie niedokładnie wymierzone, to można w takiej płycie wyciąć dziurę fleksem i przestawić kawałek w bok? Naruszy się przy tym zbrojenie.

Powiecie mi jakie rury najlepiej zatapiać w betonie?

Trzeba zostawić miejsce na kanalizę z zapasem. Najczęściej robi się dookoła rury "pudełko" którego nie zalewa się betonem (musi to przewidzieć konstruktor) Jest miejsce na poprawki.

musi to przewidzieć konstruktor

Ja się pytam swojego konstruktora "Policzysz mi płytę?" a on "A co tam liczyć??? Rzucasz dwie warstwy siatki, zalewasz betonem i po sprawie. Tego się nie liczy."

Zbaraniałem :o. Być może to jego rutyna, bo on na co dzień liczy jakieś konstrukcje , mury oporowe itp. i może dlatego taką płytę wciąga nosem i nawet się szczególnie nie zastanawia. Co myślicie?

• 5 years później...