Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem debiutantką na tym forum i w ogóle w dziedzinie budowlanej. Chcemy z mężem wybudować prosty, tani w budowie domek. Wybraliśmy projekt Salma na paliwo stałe pracowni horyzont.

http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/salma_paliwo_stale/0/856

Zakupiliśmy projekt i daliśmy firmie budowlanej do wyceny.

Podstawową zmianą będzie głębokość fundamentu, gdyż będziemy budować na miejscu gdzie stał stary dom. Fundamenty będziemy musieli usunąć i na tym będziemy robili nowe. Firma założyła fundament na 1,8. Reszta tak jak w projekcie.

Firma wyceniła stan surowy otwarty na 171 tys.

Trochę nas przeraziła ta cena. Czy jest to realna kwota?

Roboty ziemne, fundament i izolacje ok 50 tys,

ściany następne 38

strop 18,

dach 54

Robocizna wyszła 60 tys.

Pomóżcie czy to dużo?

Witam,

jestem debiutantką na tym forum i w ogóle w dziedzinie budowlanej. Chcemy z mężem wybudować prosty, tani w budowie domek. Wybraliśmy projekt Salma na paliwo stałe pracowni horyzont.

http://www.horyzont.com/projekt-domu...wo_stale/0/856

Zakupiliśmy projekt i daliśmy firmie budowlanej do wyceny.

Podstawową zmianą będzie głębokość fundamentu, gdyż będziemy budować na miejscu gdzie stał stary dom. Fundamenty będziemy musieli usunąć i na tym będziemy robili nowe. Firma założyła fundament na 1,8. Reszta tak jak w projekcie.

Firma wyceniła stan surowy otwarty na 171 tys.

Trochę nas przeraziła ta cena. Czy jest to realna kwota?

Roboty ziemne, fundament i izolacje ok 50 tys,

ściany następne 38

strop 18,

dach 54

Robocizna wyszła 60 tys.

Pomóżcie czy to dużo?

Nikt mi nie pomoże?

A czego Ty oczekujesz? Nie masz w Tychach żadnych budowlańców, że pytasz na forum? Niech wyceniają.

"Na oko" za ten projekt ekipa powinna wziąć około 30-35 tys. A firma może sobie i 130 zechcieć :p

Kalkulację przy tym projekcie masz tak szczegółową, że materiały możesz sobie bez problemu policzyć samodzielnie.

• 3 months później...
  • 3 weeks później...

171 czy to dużo? kosztorys na stronie jest "ciut" inny.

- czy wszystkie rozwiązania są z godne z projektem?

- czy nie zamienione ściany fundamentowe z bloczka na żelbet?

- izolacja fundamentów z XPS czy EPS

- komin murowany z cegły pełnej czy systemowy? obmurowany klinkierem czy otynkowany?

- dachówka, można blachodachówkę za 20 zł/m2 na a można dachówkę za 100 zł/m2

- do sprawdzenia czy przypadkiem płyta chudziaka i ściany działowe nie są w stanie deweloperskim w kosztorysie bo to jest częsty myk pracowni

niestety ale jest kilka zmiennych

• 1 month później...

Witam Serdecznie,

również przymierzam się do Salmy, liczę, że będzie tania w budowie i w eksploatacji :) mam natomiast pytanie, czy wprowadzaliście jakieś zmiany ? chciałbym znaleźć jakąś inną alternatywę dla schodów, boję się ze schody w salonie 30 metrowym po prostu go zagracą.

Pozdrawiam :)

.

• 3 weeks później...
Witam Serdecznie,

również przymierzam się do Salmy, liczę, że będzie tania w budowie i w eksploatacji :) mam natomiast pytanie, czy wprowadzaliście jakieś zmiany ? chciałbym znaleźć jakąś inną alternatywę dla schodów, boję się ze schody w salonie 30 metrowym po prostu go zagracą.

Pozdrawiam :)

.

Witam,

my nie zmienialiśmy nic w projekcie.

Dziś po dwóch i pół miesiąca otrzymaliśmy pozwolenie na budowę. :)

• 2 months później...
  • 5 months później...

Malutka żyjesz jeszcze tam? ;) Odezwij się jak idzie Ci z Salmą. Też kupuję ten projekt po analizie dosłownie kilku tysięcy innych. Osobiście ogranicza mnie wąska działka, a ten projekt jest idealny. Do tego wyważony w kwestii ceny wybudowania. Mam kilka pytań - czy okno od kotłowni zostawiliście takie jak w projekcie - mniejsze od kuchennego - czy będzie takie jak kuchenne? Schody zostają tak jak są w salonie, czy macie inny plan? Czy okno oświetlające z góry schody jest wysoko, da się je umyć? Osobiście zamierzam zrobić normalne okno w pokoju na dole, nie tak duże. Skasuję też jedną garderobą na poddaszu celem rozbudowania łazienki o suszarnie, miejsce na pralkę itd. W drugiej garderobie wykasuję okno dachowe, bo jest ono moim zdaniem zbędne. Poleci też jedno okno dachowe z dwóch jakie są w pokoju o pow 13,4 m2.

Jeżeli to dla Ciebie nie problem BARDZO PROSZĘ (i pewnie nie tylko ja) o jakieś fotki oraz oczywiście wszelkie sugestie zmian :)

• 2 weeks później...

Witam,

żyję oczywiście, ale nie było żadnego zainteresowania, więc dawno tu nie byłam.

Okno w kotłowni jest mniejsze od kuchennego.

W pokoju na dole mamy takie jak w projekcie. Schody też, natomiast na górze zrobiliśmy 3 pokoje i dużą łazienkę. Okno dachowe nad schodami poszło precz. :) Nie było by szans go umyć. :)

W łazience na dole jest źle zaprojektowane okno i prysznic wychodził w połowie okna, prze co musieliśmy kupić wannę.

Nad tarasem zrobiliśmy zadaszenie. :) Zamiast altany, bardzo fajna sprawa.

W razie pytań jest do dyspozycji. Zdjęcia wrzucę w wolnej chwili.

O kosztach może trochę:

mamy na ten czas:

wylewki, tynki, ogrzewanie podłogowe, kominek, ocieplone poddasze, kupione łazienki ( nie wszystko), meble do sypialni i komplet wypoczynkowy koszt. 217 tys.

Acha, mamy podniesioną ściankę kolankową o dwa pustki, w wyniku czego powierzchnia zwiększyła się o 40m.