bajcik 25.07.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Planuję oczyszczalnie gruntowo-korzeniową z przepływem pionowym. Jeden drenaż na górze - rozsządzający, a drugi na dole - zbierający. Jak to jest z wentylacją/odpowietrzeniem drenażu dolengo? Bo na różnych projektach wygląda to różnie:- wentylacja na końcach rur- wentylacja przy zejściu rur, tuż przy wylocie- brak wentylacji. Jaka jest rola tego kominka, skoro drenaż dolny ma być stale zanurzony we "wodzie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 25.07.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Przeglądałem kilka schematów oczyszczalni, dopuszcza się spływ oczyszczonego ścieku od razu do odbiornika lub ze studzienką regulującą poziom cieczy w złożu. Właśnie zbudowałem taką oczyszczalnię. Mam odpowietrzenie drenów zbierających i 3 odpowietrzenia drenów rozsączających. Poziom wody reguluję poprzez zbudowanie stawiku z rozsączeniem wody dookoła. W moich warunkach wyniosłem oczyszczalnię o 0,5m nad poziom terenu, staw jest nieco niżej.Jeśli instalacja jest częściowo zalana, odpowietrzenie ma mniejsze znaczenie, ale ułatwia przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts