Michał-kce 25.07.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam, Chciałbym zasięgnąć rady bardziej doświadczonych osób w temacie bram. Otóż jestem na etapie zmiany ogrodzenia i zamiast dotychczasowych dwóch skrzydeł chciałem przerobić wjazd tak, żeby wstawić tam bramę jednoskrzydłową o wymiarach 280 x 180 cm. Poczytałem trochę i mam zamiar zespawać ją z profila 60x40x3 (rama) oraz zrobić w niej poziome wypełnienia z profila 40x40x2, żeby efekt końcowy wyszedł mniej więcej taki: Teraz mam pytanie, czy brama jednoskrzydłowa o tych wymiarach musi mieć profil pionowy po środku czy będzie sztywna bez niego? Jeśli musi go mieć to co mógłbym zrobić, żeby go nie było? Bramę planuje zaczepić do betonowego murka (wpuszczony na ok 100cm w ziemię) o wym. 25x25 cm na dwóch zawiasach i tutaj moje drugie pytanie czy 2 zawiasy starczą czy lepiej dać 3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XCEL 27.07.2013 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 A nie lepiej skorzystać z systemowego rozwiązanie które jest sprawdzone i dopracowane? Jeśli źle przewidzisz konstrukcję to twój zysk szybko może zniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada_em 30.07.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 (edytowane) _ Edytowane 30 Lipca 2013 przez mada_em na Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbert27 30.07.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Witam.Odnośnie profila pośrodku bramy to powinien być... Ale ja bym robił ramę z 50x30x3 i wypełnienie z 50x30x2 będzie lżejsza, efekt będzie taki sam a i dla portfela ciut lżej. 2 zawiasy wystarczą... Ale ten murek to ma być murek jak na zdjęciu czy słupek 25cmx25cm?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 11.08.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Wypełnienie poziome to nie najlepszy pomysł, ale jeśli takie masz fanaberie to całą sztywność musi zapewnić rama i ta musi być solidna. Można by część momentu zginającego zniwelować wypełnieniem poziomym, ale wtedy jego profil musi zdążać do tego jaki podał norbert27. Jak polubisz wypełnienie pionowe to zostanie Ci więcej w kieszeni i będziesz miał lżejszą bramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts