bialoczerwony 10.12.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 zdarzają się mistrzowie, którym można zaufać i chwała im za to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebaMat 16.12.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Moim zdaniem czasem trudno rozróżnić "dobrą ekipę" od "partaczy". Niby dobrze radzą, a w konsekwencji chcą zrobić robotę jak najszybciej, a jak najmniej zainkasować. Oczywiście czasem można zaufać takim osobom i zdecydować się na ich propozycję, ale zaufanie to jedno, a kontrola to drugie. Lepiej mieć kilku doradców, a w ostateczności zdać się jeszcze na Internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 08.01.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Konsultuj z kierownikiem budowy ich pomysły, generalnie jeżeli ktoś cos sugeruje to zapytaj o to dlaczego tak a nie inaczej, jeżeli otrzymasz odpowiedź typu "nie bo nie" to podejdz do tego z dystansem. Nie można założyć, że wszystkie podpowiedzi są dobre lub złe, myślę że i tak warto ich wysłuchać jednak jeżeli sam nie jesteś w stanie ocenić ich słuszności to zawsze bezpieczniej trzymać się wytycznych założonych na początku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domderlis 09.01.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Jak trafisz na jakiegoś absoluta to też jest problem, bo ciężko będzie przeforsować własne pomysły, które elastyczny kierus mógłby wdrożyć w plan. Nie ma reguły, zawsze trzeba się dostosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ada73 16.01.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 czy macie gdzies przykładowe umowy z wykonawcami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 16.01.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 czy macie gdzies przykładowe umowy z wykonawcami ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?16812-Umowy-Fugas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialoczerwony 05.02.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Moim zdaniem czasem trudno rozróżnić "dobrą ekipę" od "partaczy". Niby dobrze radzą, a w konsekwencji chcą zrobić robotę jak najszybciej, a jak najmniej zainkasować. Oczywiście czasem można zaufać takim osobom i zdecydować się na ich propozycję, ale zaufanie to jedno, a kontrola to drugie. Lepiej mieć kilku doradców, a w ostateczności zdać się jeszcze na Internet. Znajomi i tzw. poczta pantoflowa oparta o rekomendacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 05.02.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 moje doswiadczenie jest takie ze za kazdym razem jak poradzilem sie wykonawcow odnosnie wyboru materialu to wybierali towar najdrozszy taki ktorym im sie dobrze robilo. To ze byl z gornej polki no coz, nie diziwie im sie, chyba lepiej robi sie gladzie Sheetrockiem gotowym rozrobionym niz tania Nida ktora trzeba sobie nejpierw rozrabiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 05.02.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 no i zawsze radze wysluchac tego co wykonawca ma do powiedzenia natomiast nie ulegac nigdy ich naciskom. Decyzje podejmujemy zwasze sami lub z kierownikiem budowy (zakladamy ze tan wie lepiej od nas) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 05.02.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 moje doswiadczenie jest takie ze za kazdym razem jak poradzilem sie wykonawcow odnosnie wyboru materialu to wybierali towar najdrozszy taki ktorym im sie dobrze robilo. To ze byl z gornej polki no coz, nie diziwie im sie, chyba lepiej robi sie gladzie Sheetrockiem gotowym rozrobionym niz tania Nida ktora trzeba sobie nejpierw rozrabiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 09.02.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 dziś trudno odróżnić dobrego fachowca od złego, nie raz patrzycie na stronę www firmy opisuje cuda zdjęcia jak z bajki a w rzeczywistości partacze nie brakuje cwaniaków trzeba uważać zanim wybierzemy kogoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.02.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) -Brać ekipy z polecenia -najlepiej z polecenia innych inwestorów (ja jeździłem po okolicznych budowach i pytałem)- Z każdą ekipą spisujemy precyzyjną umowę z datą zakończenia robót i z odsetkami karnymi za opóźnienia A tak w ogóle zanim zaczniesz rozmawiać z wykonawcami powinieneś przygotować się teoretycznie - czytać odpowiednie wątki na tym forum. Inaczej owiną sobie ciebie wokół małego palca. np: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?3337-Co-by%C5%9B-zmieni%C5%82%28a%29-buduj%C4%85c-jeszcze-raz Edytowane 13 Lutego 2014 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.02.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 (edytowane) Z moich doświadczeń przy budowie domu: -Jeśli się da nie łączyć garażu (i kotłowni z piecem na paliwo stałe) z częścią mieszkalną. Zrobić wejście jedynie z zewnątrz.Z garażu zawsze zalatuje benzyną, olejami itp (oprócz samochodu każdy tam trzymać będzie różne płyny mniej lub bardziej śmierdzące). A i tak z doświadczenia wiem że łatwiej się pakuje samochód po wyprowadzeniu z garażu. Czy muszę tłumaczyć dlaczego kotłownia z piecem na paliwo stałe nie powinna mieć połączenia z czystym, pachnącym domem?? Kto miał do czynienia z taką kotłownią wie to doskonale. No i problem z wentylacja mechaniczną (nie można jej łączyć z grawitacyjną, a taka musi być w kotłowni) -Zamocować bramę garażową nie do wewnętrznej krawędzi ściany, ale głębiej (przesunąć ją do zewnątrz). Trzeba to zrobić na etapie murowania (a najlepiej projektowania garażu). Dzięki temu uzyskujemy nawet 20 cm długości garażu więcej (o szczegóły pytać w firmie gdzie kupować będziemy bramę) -Jeśli planujesz piorunochrony, nie zapomnij o zamocowaniu bednarki do zbrojenia fundamentów (piorunochrony z zamontowaniem przez dekarza kosztowały mnie ok 1300zł-chyba warto) -Nie zapomnij o uziomie (do prądu) tak jak do piorunochronów, tylko od strony wewnętrznej, tam gdzie będzie skrzynka z bezpiecznikami -Nie malować betonu dysperbitem (izolacja przeciwwilgociowa fundamentów) gdy temperatura może spaść poniżej zera. -Przypomnij murarzom żeby zaprawę kładli też pod izolacja poziomą ścian (powinno być: ściana fundamentowa/zaprawa/izolacja pozioma/zaprawa/ściana) -Sprawdzić zagęszczenie piasku pod chudziakiem (podłoga na gruncie siądzie po latach -popękają fugi i kafelki)cyt:”Panie, od pintnastu lat tak robie i nie miołem kłopotu”(murarz nie miał kłopotu -kłopot będzie miał inwestor)- http://forum.muratordom.pl/zapadniety-chudziak-pomocy,t163105.htm- http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161131-%C5%9Bciany-dzia%C5%82owe-mocno-osiadaj%C4%85- http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadaj%C4%85ca-pod%C5%82oga(sprawdza się wbijając pręt zbrojeniowy dużym młotkiem-powinien wejść nie więcej jak 15-25 cm) -Nie polecam papy do izolacji poziomej fundamentów i podłogihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?158144-mam-problem-z-izolacj%C4%85-poziom%C4%85-budynku&highlight=izolbet„mam zrobioną pozioma izolacje , izolbet k następnia papa isolbet, folia, styropian i wylewka. Po 4 latach mieszkania dał sie odczuwać zapach lepiku z zostawionych przerw dylatacyjnych miedzy ścianami a wylewką. Nie wiem co mam robić. ????????? Proszę pomózcie.” -Nie murować ścian pod sam dach. Jak potem zachować ciągłości izolacji cieplnej ścian i dachu ? -Warto pomyśleć o podbitce już na etapie wykonywania więźby (cieśle szlifują krokwie wystające poza ściany, a dekarz maluje i przybija podbitkę (wychodzi taniej, solidniej i ładniej)(jeśli ma być malowane na jasny, półkryjący kolor – konieczna impregnacja więźby bezbarwnym preparatem) -komin wystający ponad dach z cegły klinkierowej pełnej (droższa ale długowieczna) -pomyślcie o cyrkulacji ciepłej wody. Czekanie aż doleci ciepła jest denerwujące. -Sprawdzać kąty proste (podczas murowania i tynkowania)Przed tynkowaniem sprawdź kąty (90 stopni) w łazience i kuchni (tam gdzie będzie wanna narożnikowa, brodzik, blat kuchenny, szafa wnekowa itp.). Jeśli nie ma kątów prostych to niech tynkarze poprawią! Ja nie sprawdziłem i mam wszędzie krzywo. -Uważać na uproszczenia murarzy -jeśli już to je konsultować z kierownikiem budowy. Choć u mnie cieśla sam zaproponował dwie poprawki. Dołożył płatwie, i zasugerował zamianę słupa drewnianego w ścianie, na samą ścianę. Kierownik budowy zaakceptował i jest znacznie lepiej. -Drzwi balkonowe/tarasowe i wejściowe muszą być zamontowane tak żeby przestrzeń pod nimi można było wypełnić styropianempoczytać:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=142997 -Przy wentylacji mechanicznej zrobić jeden mały wyciąg z wnętrza szafki z koszem na śmieci (jest to jedno z bardziej śmierdzących miejsc w domu) -Wylewki końcowe robić przez ekipę która ci zagwarantuje 2mm różnicy na 2m – zapisać to w umowie – płacić dopiero po 2 dniach po sprawdzeniu poziomów (dwumetrową poziomicą) -Doglądać, pytać, przypominać (najlepiej z kierownikiem budowy). Edytowane 13 Lutego 2014 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 16.02.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Nie wdawaj się w koleżeńską dyskusję z fachowcami, trzymaj dystans i poproś kogoś obeznanego w temacie, aby ocenił wykonaną pracę, ale jeszcze przed jej zakończeniem!100zł za rzeczową ocenę, to jest pikuś przy kosztach sięgających paru tysięcy, np. za położenie płytek, tudzież zrobienia elektryki, czy hydrauliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pieknyromek 17.02.2014 01:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Wszystko zgoda z panfotografem ale cały czas jak miałbym robić jeszcze raz to zrobiłbym garaż połączony z domem. Też słyszałem te opinie o śmierdzącej benzynie czy innych olejach. Ja mam w garażu benzynę, olej silnikowy, kilka lakierów, farb i płyn do spryskiwacza. I nic mi w domu nie śmierdzi. Oczywiście wszystkie pojemniki, butelki są pozamykane i pozakręcane:D To że mi nie śmierdzi to mało bo ja mam powiedzmy niezbyt wyczulone powonienie. Ale to że nie śmierdzi mojej żonie to już wiele znaczy bo ona wyczuwa wszystko. Ponad dwa lata mieszkamy, samochód w garażu (poza latem) i nic się jeszcze żona nie skarżyła na jakieś zapachy. A wygoda garażu w bryle budynku wielka dlatego zawsze będę polecał to rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domderlis 20.02.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 moje doswiadczenie jest takie ze za kazdym razem jak poradzilem sie wykonawcow odnosnie wyboru materialu to wybierali towar najdrozszy taki ktorym im sie dobrze robilo. To ze byl z gornej polki no coz, nie diziwie im sie, chyba lepiej robi sie gladzie Sheetrockiem gotowym rozrobionym niz tania Nida ktora trzeba sobie nejpierw rozrabiac dopóki towar jest droższy i lepszy to jeszcze ok, gorzej jak towar jest zawyżonej cenie, albo gorzej nie idzie to w parze z jakością. no i pamiętaj, że wykonawcy to najlepsi klienci dostawców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpbud 28.02.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Jeżeli znasz się bardzo dobrze na budownictwie to powinnaś pilnować budowlańców. Oni czasem potrafią nieźle zawalić robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moliermalarz 14.03.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 najgorzej jak trafisz na psychola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
topa 17.04.2014 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2014 Moim zdaniem trzeba być dla nich uprzejmym Spytać czy zrobić kawę itd ale też pilnować czy wszystko robią ok, bo nie za obijanie sie im placimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rzeźbiarz 12.05.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 ze swojego doświadczenia wiem, że żadne umowy nie mają przełożenia. Wiadomo, nikomu nie chce się latać po sądach. Na pewno polecony, uczciwy wykonawca to połowa sukcesu, ale poza tym jasno ( i stanowczo) określone oczekiwania. I nie łudźmy się : tani wykonawca, który dysponuje terminem "od zaraz" to podejrzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts