Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Umowę trzeba mieć, ale rzeczywiście to nie zawsze wystarcza. Trzeba jasno określić swoje oczekiwania i niestety nadzorować i nie dawać sobie kitu wciskać (czyli znać się trochę trzeba). Jeśli chodzi o dobre ekipy remontowo-budowlane to polecam http://top-ogloszenia.net/Serwis-Uslugi-19 i ja i znajomi z innego regionu Polski tam szukali fachowców i wszyscy jesteśmy zadowoleni.

• 3 weeks później...
jako właściciel firmy developerskiej wybieram ekipy budowlane starannie bo chcę mieć pewność kto u mnie pracuje i że mogę na niego liczyć. Jako że stawiałem ponad 200 metrowe domy wolno stojące tym razem ekipy także dobierałem sam – z pomocą znanego mi i doświadczonego budowlańca. Szukałem najlepszych bo wtedy wiadomo że coś jest dobrze zrobione! Swojego czasu miałem raczej nietypową sytuację... podczas budowy jednego z domów na nowym osiedlu paru (dokładnie 3 osoby) pracowników odeszło - dostali lepszą fuchę – nie dziwię im się, w końcu każdy chce zarobić (okazało się że jeden z nich zmienił zupełnie branżę – szkoda dobry był z niego pracownik). No więc w momencie gdy zabrakło mi pracowników potrzebowałem operatora ubijaka wibracyjnego oraz koparkoładowarki. Poślizgu z terminem budowy nie miałem wówczas więc zdecydowałem się wysłać dwóch z zatrudnionych (3 osoby w końcu nie potrzebowałem) przy mniej zajmujących pracach na kurs uczące tych umiejętności – chłopak od ubijaka zdecydował się jeszcze na kurs z obsługi zagęszczarki. Pieniądze nie grały roli (kosztami podzieliliśmy się po połowie) bo dzięki temu miałem profesjonalnego pracownika który wykonywał u mnie mniejsze prace jeszcze do zakończenia budowy. Marek i Łukasz sami znaleźli sobie kursy – jakaś firma Lektor czy coś takiego. Mówili że już tam robili wcześniej inne kursy i twierdzili że nigdy nie narzekali... Ze szkolenia wrócili zadowoleni i od razu zabrali się z chęcią do pracy. Polecam wszystkim innym budującym inwestowanie w pracowników (przynajmniej połowicznie) – nie jest to tania zabawa ale dzięki temu masz pewność że masz w ekipie profesjonalistę - i nie chodzi tu tylko o przedsiębiorstwa bo jak przyjdzie do Ciebie Pan Henio i robi hydraulikę i dajesz mu np dniówki albo tygodniówki to dać mu tipa 10 albo 20 zł też się przydaje...

• 3 weeks później...
Najlepiej mieć plan i własne sugestie. Tak z doświadczenia powiem, chociaż ekipę miałem niezłą, to jednak jak się nie przypilnuje panów fachowców, nie powie, czego się oczekuje, to kanał. Musisz wiedzieć, czego chcesz, bo czasami rady polegają na tym, że panowie zaproponują ci to, co najłatwiej zrobić, a nie co dla ciebie będzie najlepsze.