Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykończenie (tynkowanie) komina systemowego

Recommended Posts

Witam.

W instrukcji montażu komina jest napisane, aby "nie zatynkować przyłącza spalin". Wstyd się przyznać, ale nie do końca rozumiem to niby proste sformułowanie. Mam właśnie wykonane tynki i sam już nie wiem czy dobrze przy tym trójniku. Załączam dwa zdjęcia - przed i po.

Na zdjęciu po tynkowaniu widać, że sam otwór oczywiście zatynkowany nie jest, ale tynk styka się bezpośrednio (lub nachodzi na) ceramikę. Pod tynkiem jest zamontowana płyta czołowa. Zostawić jak jest czy wydłubać po zewnętrznym obwodzie przyłącza spalin?

przed.jpg

po.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Gość Konto usunięte_12*
tynk styka się bezpośrednio (lub nachodzi na) ceramikę.

To typowy przykład bezmózgowia wykonawców :rolleyes:

Oczywiście musisz z powrotem dookoła odkuć (lub raczej wyciąć/"wylizać" tarczą diamentową) króciec ceramiczny, bo jeśli tynk okaże się dostatecznie mocny, to przy pierwszym rozpaleniu króciec zostanie odłamany od reszty wkładu ceramicznego.

Jest to operacja trudna, bo przy zwykłym kuciu można łatwo ceramikę uszkodzić :(

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
I ja swojego murarza na czas "nie złapałem za rękę" :( i potem musiałem żmudnie oczyszczać wiertarką króciec trójnika przewiercając (gęsto) dookoła otwory w tynku, a następnie powstałe "mostki" usuwałem delikatnie tym samym wiertłem (jak frezem) obracając wiertarką do momentu, aż sąsiadujące otwory się "połączą". Resztki tynku usunąłem z króćca trójnika zeskrobując ręcznie dobrze naostrzonym małym przecinakiem :) Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
JTD: możesz mi jeszcze powiedzieć jak dużą szczelinę/dylatację zostawiłeś?

Jeśli będziesz to robił wiertarką (tylko nie udarową!), to wystarczy popularne wiertełko do betonu fi 6 mm. Trzeba jednak mieć pewną rękę, aby nie "wjechać" w ceramikę. Dlatego najlepiej wcześniej delikatnie napunktować, aby wiertło nie "jeździło" po tynku.

Jeśli małą szlifierką kątową (lub wiertarką z małą tarczą na trzpieniu), to i tak zawsze "wyjdzie" jakiś wielokąt ;)

W praktyce wystarczyłoby kilka milimetrów tej "dylatacji".

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*

Nie ma za co - polecam się na przyszłość :)

Ważne jest to, aby czytelnicy nie musieli (jak my) mozolnie poprawiać taką partaninę, tylko uprzedzając niewiedzę murarza/tynkarza owinęli wcześniej króciec trójnika np. pianką stosowaną do dylatacji w instalacjach "podłogówki" (lub innym podobnym materiałem) i po stwardnieniu tynku spokojnie tę piankę usunęli. Powstanie wtedy tak potrzebna szczelina między tynkiem a ceramiką.

Pozdrawiam

Witam.

W instrukcji montażu komina jest napisane, aby "nie zatynkować przyłącza spalin". Wstyd się przyznać, ale nie do końca rozumiem to niby proste sformułowanie. Mam właśnie wykonane tynki i sam już nie wiem czy dobrze przy tym trójniku. Załączam dwa zdjęcia - przed i po.

Na zdjęciu po tynkowaniu widać, że sam otwór oczywiście zatynkowany nie jest, ale tynk styka się bezpośrednio (lub nachodzi na) ceramikę. Pod tynkiem jest zamontowana płyta czołowa. Zostawić jak jest czy wydłubać po zewnętrznym obwodzie przyłącza spalin?

[ATTACH=CONFIG]202781[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]202782[/ATTACH]

Z góry dziękuję za pomoc.

Mam swój sposób na trójnik. Płytę czołową (z wełny) montuję równo z tynkiem. Następnie pokrywam ją cienką ( do 2 mm) warstwą kleju dla wyeliminowania pylenia. Taka ilość kleju nie spowoduje pęknięcia trójnika, który sam sobie zrobi dylatację. Potem pojawiają się na to miękkie płyty izolacyjne krzemianowo wapniowe, które też nie zagrażają ceramice komina, nawet stykając się z nią. Trochę inaczej choć podobnie, postępuje się używając elementu przyłaczeniowego w postaci kształtki, którą nakłada się na ceramikę. Taka kształtka w odróżnieniu od tych wpychanych do środka, jest bezpieczniejsza.