stam222 25.07.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam wszystkich.W sumie nie będę Was zamęczał jak i co i zapytam tak jak w temacie. Które z instalacji wykonuje się najpierw a które później lub inaczej w jakiej kolejności je się wykonuje. Bo z kim bym nie rozmawiał to każdy (w zależności od czego jest specjalistą) twierdzi, że jego jest pierwsza.Dziś dodatkowo czytając artykuł o odkurzaczach centralnych też natrafiłem na wiadomość, że instalacje CO wykonuję się jako pierwszą. No i bądź mądry i pisz wiersze...Planuję u siebie takie instalacje;-rozprowadzenie przewodów reku,- centralny odkurzacz-podłogówka-woda użytkowa-kanalizacja-elektrykaPoradźcie w jakiej kolejności to robić, od czego zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 26.07.2013 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Myślałem, ze dla starych wyjadaczy to będzie łatwe zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.07.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Banał niewarty wzmianki? Wyobraź sobie, że TY SAM masz to wykonać! Zastanów się JAK chcesz te instalacje położyć i GDZIE! Wentylację, na ten przykład... W 5cm warstwie POD podłogówką? Wtedy wentylacja w kanałach płaskich na stropie parteru - najpierw. Centralnym odkurzaczem, wodą i kanalizą (kanalizy jest bardzo mało) łatwo ją obejść. Odwrotnie - same problemy! Potem elektryka, bo zawsze gdzieś się ją wciśnie. Generalnie - zaczynasz od najwyższej skali trudności "manewrowania" instalacją. Różnie w różnych domach wychodzi. DOM budujesz... Nie zapchlij tego! Nie utrudniaj wykonawcom... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 26.07.2013 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 No właśnie o to mi chodziło, ażeby nic nikomu w niczym nie przeszkadzało.Wentylację chcę i położę samemu tak samo z odkurzaczem centralnym. Bardziej niepokoiło mnie to czy jak położe jako pierwszą instalację wentylacyjną i OC to czy hydraulik mnie nie przeklnie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 26.07.2013 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 A jak już sam pan Adam mnie zaszczycił odpowiedzią to może skorzystam jeszcze i zapytam jakie rury do tej wentylacji bo tego jest od zatrzęsienia i jedna lepsza od drugiej a wszystkie wad mają co nie miara więc może coś konkretnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.07.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Wygodnie robi się wentylację z kanałów płaskich 150 x 50 w technologicznej warstwie 5cm na podłodze piętra.Wentylacja parteru odbywa się przez przepusty w stropie (rura fi 160, bo ma fi 150 wewnątrz - tyle co typowe anemostaty)Wentylacja piętra - różnie.Jak w przestrzeni nieogrzewanej, nad sufitem piętra - to termoizolowanymi kanałami. Zwykle okrągłymi fleksami, bo łatwiej. Warto hydraulika zaprosić na konsultację.Jego rurki też nie małe i warto uzgodnić sposób bezkolizyjnego poprowadzenia tych instalacji. Adam M. Edytowane 26 Lipca 2013 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 27.07.2013 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Wielkie dzięki Adamie.Taki właśnie mam plan parter zaatakować z góry (7cm izolacji) a poddasze użytkowe z poddasza jeszcze wyższego nieużytkowego w warstwie wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.08.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Generalnie -im grubsza rura tym wcześniej. instalacją wody zimnej ciepłej i co - po tynkach elektryczna przed tykami A na głowę tabletkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 28.08.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 instalacją wody zimnej ciepłej i co - po tynkach Jak to? Instalacji wody i co nie robi się w ścianach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 02.09.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2013 Podkują ci.I tak będą podkuwać pod grzejniki to bez kolejnej wizyty tynkarza nie obejdzie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts