Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pojawiły się nowe PC P-W Panasa Aquarea 3,2kW i 5kW niby dedykowane do domów pasywnych. I to jest chyba to czego brakowało do CWU i ewentualnego zapewnienia braków CO w domach pasywnych. Pompa katalogowo kosztuje 10k (jednostka zewn. i wewn.). Taka pompa w domu pasywnym spokojnie zapewni ciepłą wodę w zasobniku 300L i jeszcze dogrzeje podłogę w łazience oraz ewentualnie nagrzewnice w kanale nawiewnym.

Ciekawe jest to, że wersja 3,2kW osiąga przy +7/+35 COP=5.

Mówisz o tym?:

http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html

Ta pompka pracuje w dodatnich temp. Skąd wezmę w zimie 500m3/h ciepłego powietrza, gdy z wentylacji będę wyrzucał jedynie 100m3/h ?

Chyba, że .... z garażu ???, który może pracować jako bufor powietrzny. Z RSŚ'em mogę zrobić wentylację bez reku, wtedy do garażu wyrzucam ciągle 100m3/h powietrza o temp. ok. 23-25oC.

No i właśnie RSŚ powinien działać jak forma nagrzewnicy przy nawiewie bo tak działa .

ale wywiew powinien iść też w tej okolicy aby więcej przekazywać tej energii zanim opuści dom .

tak czy siak, to powietrze musi ujść z domu, nie pomoże nic i wyciąga cenne kWh . o co Nydar chce powalczyć dla satysfakcji .

RSŚ może działać jako odmrażacz do centrali chociażby.

Niech w świat idzie powietrze o temp 10 st a nie 23-25 ...

nydar na nawiewie ma 16-18oC. Jeśli chcesz wykorzystać powietrze wywiewane 23-25oC do ogrzania tego nawiewanego (np. rura w rurze przeciwprądowo) to i tak na wywiewie po odzysku otrzymasz powyżej 20oC. Tą temp. pchasz do garażu jako bufora i stamtąd PC zaciąga ciepełko na potrzeby CWU.

Chyba, że jeszcze inne rozwiązanie zawiera ta twoja tajemnica ;)

Nie mnie chodziło że nie ruszać tego tematu :) widzisz taki mój skrót myślowy.

Że to dogmat ... akt wiary :) w taką metodę i to jest tajemnica tych tajemnic... sorry za skrót.

Siedziałem dość długo ... i taka pompa ciepła musi mieć reku ... tj sam wymiennik ciepła,

Pierwsze masz lato ... bierzesz powietrze z pola lub dworu jak to na północy mówią i schładzasz

gdzieś musisz się pozbyć powietrza zużytego ... i ok w lecie sruu na pole ale i tak musi być wiatrak.

wywiewny.

W zimie natomiast ciepły wywiew musisz dać pod pompę aby zwiększyć jej cop i nie możesz tego zmieszać.

tak czy siak pompa to 0,5 układu .

Można dać pompę aristona lub inną mniejsza o firmę jak by się kto pytał... taką znalazłem i taką podaję ...

potrzebuje 120 m^3 powietrza i ma zbiornik 120 lirów ... tylko wypadało by wpiąć równolegle na

potrzeby przy -20 / -30 ... braknie kWh z tych 120 litrów ...

jedna wpięta w wentylację druga w GWC ... tylko mnie już nie pasuje taki układ bo za dużo rur .

Można dać pompę aristona lub inną mniejsza o firmę jak by się kto pytał... taką znalazłem i taką podaję ...

potrzebuje 120 m^3 powietrza i ma zbiornik 120 lirów ... tylko wypadało by wpiąć równolegle na

potrzeby przy -20 / -30 ... braknie kWh z tych 120 litrów ...

jedna wpięta w wentylację druga w GWC ... tylko mnie już nie pasuje taki układ bo za dużo rur .

Przytoczyłem tą pompę NUOS w innym wątku. Ona na wywiewie może pracować cały rok. Zawsze tam będzie odpowiednia temp. dla takiej pompy. Tylko wylot z tej pompy kierujesz raz na salon (upały) raz na zewnątrz a przełączanie możesz załatwić ręczną/automatyczną przepustnicą. A i 120L nie powinno być mało jeśli dorzucisz do tego odzysk ciepła za pomocą syfonu jaśkowego ;) - cieplejsza woda na dosyle, krótszy czas grzania.

A co jeśli jedn. zewn. tego Panasa w wersji 3kW zainstalowałbym w garażu, do którego cały czas wyrzucam ciepełko z WM ???

Jakie niesie zagrożenia takie umiejscowienie jedn. zewn. ?

Weź sobie wykres Moliera i zobacz co będziesz wydmuchiwał i jaką temp. będziesz miał w garażu. Może się zdarzyć, że przekroczysz punkt rosy i woda się będzie wykraplała, czego mieszkańcy garażu mogą nie lubić.

Gdybyś rozważał tylko CWU, a nie jak wcześniej mówiliśmy także CO, to opcją są też kolektory w ilości "osiem miesięcy za darmo". Bo wtedy płacisz za 4, czyli masz tak jakby cop=3 tylko w drugiej taryfie, a na CWU to dużo.

Pojawiły się nowe PC P-W Panasa Aquarea 3,2kW i 5kW niby dedykowane do domów pasywnych. I to jest chyba to czego brakowało do CWU i ewentualnego zapewnienia braków CO w domach pasywnych. Pompa katalogowo kosztuje 10k (jednostka zewn. i wewn.). Taka pompa w domu pasywnym spokojnie zapewni ciepłą wodę w zasobniku 300L i jeszcze dogrzeje podłogę w łazience oraz ewentualnie nagrzewnice w kanale nawiewnym.

Ciekawe jest to, że wersja 3,2kW osiąga przy +7/+35 COP=5.

witam

b. fajne pompy

zamontowałem ostatnio takie 2 (jedną 3,2kW i jedną 5kW), idealne do domków pasywnych

ale niestety są trochę droższe:(, 3,2kW w katalogu netto: 14.100 zł netto a 5kW: 15.400 zł netto

pozdrawiam

Zakładając że taka pompa przeżyje 15-lat bez konserwacji,napraw ,...... No to wychodzi mi że rocznie prawie 1000PLN.Do tego korzyści utracone.No bo gdybym te 14000PLN wpłacił na konto,to ho ho.Dla domu pasywnego takie wynalazki to czysty w najlepszym -książkowym wydaniu marketing.Co by nie mówić to można . Tylko po co? Po co?Taniej prądem wyjdzie.W perspektywie lat oczywiście.

Przecież to jasne.

Chodziło mi, o to, że satysfakcja z pięknego widoku jest bezcenna.

Sądzę osobiście, że w tym celu lepiej jest na TV popatrzeć, ale jeśli ktoś woli satysfakcjonować się w kotłowni, to co - zabronisz mu?

Rzadkie przypadki, ale bywają... A niektórzy producenci pozwalają na realizację tych "wielkich" marzeń!

Zakładając że taka pompa przeżyje 15-lat bez konserwacji,napraw ,...... No to wychodzi mi że rocznie prawie 1000PLN.Do tego korzyści utracone.No bo gdybym te 14000PLN wpłacił na konto,to ho ho.Dla domu pasywnego takie wynalazki to czysty w najlepszym -książkowym wydaniu marketing.Co by nie mówić to można . Tylko po co? Po co?Taniej prądem wyjdzie.W perspektywie lat oczywiście.

Policzmy.

Załóżmy 3500 kWh na samo CWU x 0,65 = 1950zł rocznie grzejąc wodę czystym prądem.

PC za 14k ze średniorocznym COP na poziomie 3,5 = 557zł / rok

Różnica 1393zł. Pompa zwraca się po 10 latach.

Dodatkowo masz chłodzenie oraz źródło ciepła do ewentualnego dogrzewania CO.

Nieporozumienie kompletne. Klimatyzatory o tej mocy i "rewelacyjnych" parametrach (LG Prestige) kosztują 3 tysie. Zasobnik: paletopojemnik 1 m3 z wężownicą miedzianą to 500 złotych. Całość grzana do 35*. Przedstawić znowu obliczenia dlaczego nie opłaca się grzać cwu powyżej 50*?

Tak... wstawię sobie taki pojemnik w salonie przed klimatyzatorem ...