Barth3z 25.07.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Pojawiły się nowe PC P-W Panasa Aquarea 3,2kW i 5kW niby dedykowane do domów pasywnych. I to jest chyba to czego brakowało do CWU i ewentualnego zapewnienia braków CO w domach pasywnych. Pompa katalogowo kosztuje 10k (jednostka zewn. i wewn.). Taka pompa w domu pasywnym spokojnie zapewni ciepłą wodę w zasobniku 300L i jeszcze dogrzeje podłogę w łazience oraz ewentualnie nagrzewnice w kanale nawiewnym.Ciekawe jest to, że wersja 3,2kW osiąga przy +7/+35 COP=5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.07.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 3,2 kW w sam raz na wszystko dogrzewać i tak będzie pośrednio przez RSŚ . hewalex ma pompę kompaktową ... samą pompę o podobnej mocy tylko zostaje podpięcie bufora, myślę że bardziej niezależnie i ustawnie takie coś może działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.07.2013 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Mówisz o tym?:http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html Ta pompka pracuje w dodatnich temp. Skąd wezmę w zimie 500m3/h ciepłego powietrza, gdy z wentylacji będę wyrzucał jedynie 100m3/h ? Chyba, że .... z garażu ???, który może pracować jako bufor powietrzny. Z RSŚ'em mogę zrobić wentylację bez reku, wtedy do garażu wyrzucam ciągle 100m3/h powietrza o temp. ok. 23-25oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.07.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Z RSŚ'em mogę zrobić wentylację bez reku, wtedy do garażu wyrzucam ciągle 100m3/h powietrza o temp. ok. 23-25oC. i to jest bez sensu. A no to już tajemnica tajemnic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.07.2013 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Zatem kiedy ta tajemnica ujrzy światło dzienne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.07.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 No i właśnie RSŚ powinien działać jak forma nagrzewnicy przy nawiewie bo tak działa .ale wywiew powinien iść też w tej okolicy aby więcej przekazywać tej energii zanim opuści dom .tak czy siak, to powietrze musi ujść z domu, nie pomoże nic i wyciąga cenne kWh . o co Nydar chce powalczyć dla satysfakcji .RSŚ może działać jako odmrażacz do centrali chociażby.Niech w świat idzie powietrze o temp 10 st a nie 23-25 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.07.2013 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 nydar na nawiewie ma 16-18oC. Jeśli chcesz wykorzystać powietrze wywiewane 23-25oC do ogrzania tego nawiewanego (np. rura w rurze przeciwprądowo) to i tak na wywiewie po odzysku otrzymasz powyżej 20oC. Tą temp. pchasz do garażu jako bufora i stamtąd PC zaciąga ciepełko na potrzeby CWU. Chyba, że jeszcze inne rozwiązanie zawiera ta twoja tajemnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.07.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Nie mnie chodziło że nie ruszać tego tematu widzisz taki mój skrót myślowy. Że to dogmat ... akt wiary w taką metodę i to jest tajemnica tych tajemnic... sorry za skrót. Siedziałem dość długo ... i taka pompa ciepła musi mieć reku ... tj sam wymiennik ciepła, Pierwsze masz lato ... bierzesz powietrze z pola lub dworu jak to na północy mówią i schładzasz gdzieś musisz się pozbyć powietrza zużytego ... i ok w lecie sruu na pole ale i tak musi być wiatrak. wywiewny. W zimie natomiast ciepły wywiew musisz dać pod pompę aby zwiększyć jej cop i nie możesz tego zmieszać. tak czy siak pompa to 0,5 układu . Można dać pompę aristona lub inną mniejsza o firmę jak by się kto pytał... taką znalazłem i taką podaję ... potrzebuje 120 m^3 powietrza i ma zbiornik 120 lirów ... tylko wypadało by wpiąć równolegle na potrzeby przy -20 / -30 ... braknie kWh z tych 120 litrów ... jedna wpięta w wentylację druga w GWC ... tylko mnie już nie pasuje taki układ bo za dużo rur . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.07.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Można dać pompę aristona lub inną mniejsza o firmę jak by się kto pytał... taką znalazłem i taką podaję ... potrzebuje 120 m^3 powietrza i ma zbiornik 120 lirów ... tylko wypadało by wpiąć równolegle na potrzeby przy -20 / -30 ... braknie kWh z tych 120 litrów ... jedna wpięta w wentylację druga w GWC ... tylko mnie już nie pasuje taki układ bo za dużo rur . Przytoczyłem tą pompę NUOS w innym wątku. Ona na wywiewie może pracować cały rok. Zawsze tam będzie odpowiednia temp. dla takiej pompy. Tylko wylot z tej pompy kierujesz raz na salon (upały) raz na zewnątrz a przełączanie możesz załatwić ręczną/automatyczną przepustnicą. A i 120L nie powinno być mało jeśli dorzucisz do tego odzysk ciepła za pomocą syfonu jaśkowego - cieplejsza woda na dosyle, krótszy czas grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.07.2013 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 A co jeśli jedn. zewn. tego Panasa w wersji 3kW zainstalowałbym w garażu, do którego cały czas wyrzucam ciepełko z WM ???Jakie niesie zagrożenia takie umiejscowienie jedn. zewn. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 26.07.2013 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 A co jeśli jedn. zewn. tego Panasa w wersji 3kW zainstalowałbym w garażu, do którego cały czas wyrzucam ciepełko z WM ??? Jakie niesie zagrożenia takie umiejscowienie jedn. zewn. ? Weź sobie wykres Moliera i zobacz co będziesz wydmuchiwał i jaką temp. będziesz miał w garażu. Może się zdarzyć, że przekroczysz punkt rosy i woda się będzie wykraplała, czego mieszkańcy garażu mogą nie lubić. Gdybyś rozważał tylko CWU, a nie jak wcześniej mówiliśmy także CO, to opcją są też kolektory w ilości "osiem miesięcy za darmo". Bo wtedy płacisz za 4, czyli masz tak jakby cop=3 tylko w drugiej taryfie, a na CWU to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 26.07.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Pojawiły się nowe PC P-W Panasa Aquarea 3,2kW i 5kW niby dedykowane do domów pasywnych. I to jest chyba to czego brakowało do CWU i ewentualnego zapewnienia braków CO w domach pasywnych. Pompa katalogowo kosztuje 10k (jednostka zewn. i wewn.). Taka pompa w domu pasywnym spokojnie zapewni ciepłą wodę w zasobniku 300L i jeszcze dogrzeje podłogę w łazience oraz ewentualnie nagrzewnice w kanale nawiewnym. Ciekawe jest to, że wersja 3,2kW osiąga przy +7/+35 COP=5. witam b. fajne pompy zamontowałem ostatnio takie 2 (jedną 3,2kW i jedną 5kW), idealne do domków pasywnych ale niestety są trochę droższe:(, 3,2kW w katalogu netto: 14.100 zł netto a 5kW: 15.400 zł netto pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.07.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Za drogo !!!Jak to możliwe, że cena katalogowa to ok. 10k a w Polsce musi być 14k ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.07.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Za drogo !!! Jak to możliwe, że cena katalogowa to ok. 10k a w Polsce musi być 14k ?! No nie masz innego wyjścia, tylko sie przeprowadzić tam gdzie kosztują 10K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.07.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Zakładając że taka pompa przeżyje 15-lat bez konserwacji,napraw ,...... No to wychodzi mi że rocznie prawie 1000PLN.Do tego korzyści utracone.No bo gdybym te 14000PLN wpłacił na konto,to ho ho.Dla domu pasywnego takie wynalazki to czysty w najlepszym -książkowym wydaniu marketing.Co by nie mówić to można . Tylko po co? Po co?Taniej prądem wyjdzie.W perspektywie lat oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 27.07.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Nieporozumienie kompletne. Klimatyzatory o tej mocy i "rewelacyjnych" parametrach (LG Prestige) kosztują 3 tysie. Zasobnik: paletopojemnik 1 m3 z wężownicą miedzianą to 500 złotych. Całość grzana do 35*. Przedstawić znowu obliczenia dlaczego nie opłaca się grzać cwu powyżej 50*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 28.07.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Nieporozumienie kompletne.... Dlaczego??? 60 calowy TV LED za 10kzł też nigdy się nie zwróci, a ludzie kupują, bo fajnie się ogląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 28.07.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Dlaczego??? 60 calowy TV LED za 10kzł też nigdy się nie zwróci, a ludzie kupują, bo fajnie się ogląda Bo podobna sprężarka takiej samej lub wyższej wydajności i jakości jest w klimatyzatorach za 3 tysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 28.07.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Przecież to jasne. Chodziło mi, o to, że satysfakcja z pięknego widoku jest bezcenna.Sądzę osobiście, że w tym celu lepiej jest na TV popatrzeć, ale jeśli ktoś woli satysfakcjonować się w kotłowni, to co - zabronisz mu?Rzadkie przypadki, ale bywają... A niektórzy producenci pozwalają na realizację tych "wielkich" marzeń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.07.2013 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Zakładając że taka pompa przeżyje 15-lat bez konserwacji,napraw ,...... No to wychodzi mi że rocznie prawie 1000PLN.Do tego korzyści utracone.No bo gdybym te 14000PLN wpłacił na konto,to ho ho.Dla domu pasywnego takie wynalazki to czysty w najlepszym -książkowym wydaniu marketing.Co by nie mówić to można . Tylko po co? Po co?Taniej prądem wyjdzie.W perspektywie lat oczywiście. Policzmy. Załóżmy 3500 kWh na samo CWU x 0,65 = 1950zł rocznie grzejąc wodę czystym prądem. PC za 14k ze średniorocznym COP na poziomie 3,5 = 557zł / rok Różnica 1393zł. Pompa zwraca się po 10 latach. Dodatkowo masz chłodzenie oraz źródło ciepła do ewentualnego dogrzewania CO. Nieporozumienie kompletne. Klimatyzatory o tej mocy i "rewelacyjnych" parametrach (LG Prestige) kosztują 3 tysie. Zasobnik: paletopojemnik 1 m3 z wężownicą miedzianą to 500 złotych. Całość grzana do 35*. Przedstawić znowu obliczenia dlaczego nie opłaca się grzać cwu powyżej 50*? Tak... wstawię sobie taki pojemnik w salonie przed klimatyzatorem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts