Tommco 12.06.2002 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2002 Dzisiaj wylewam strop. Podpowiedzcie mi jak mam sie nim potem zajmowac, zeby dobrze zwiazaj. Co ile trzeba go zraszac i po ilu godzinach od wylania. Jak dlugo powinien byc podparty itd. Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 12.06.2002 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2002 "Kondycjonowanie" - to naprawdę się tak nazywa? Ja polewałem strop raz dziennie przez niecałe dwa tygodnie.Podparty powinien być przez 28 dni, bo przyjmuje się, że po takim okresie beton osiąga wytrzymałość obliczeniową, czyli tą założoną przez konstruktora.Zawsze możesz jeszcze dopytać kierownika budowy i był kiedyś artykuł w Muratorze na ten temat. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 13.06.2002 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Tak naprawde nie wiem czy tak to sie nazywa, ale jak ladnie to brzmi:smile: A przeciez wiadomo o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WMarek 13.06.2002 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Proponuję już dzisiaj podlać. Ja strop podlewałem 2xdziennieprzez 2 tygodnie. Mam trochę popękań i podejrzewam, że są z pierwszego dnia. Jak tylko możesz stanąć, to podlewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2002 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 Polewac rano i wieczorem.Nie polewac rozgrzanego, wtedy peka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 13.06.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2002 tutaj nie można powiedzieć ,że strop podlewa się raz czy dwa czy 65 razy dziennie.beton w okresie dojrzewania potrzebuje wody non stop (najlepiej gdyby był mokry przez cały czas min. przez około 2 tygodnie - on to bardzo lubi).Nie bardzo rozumiem dlaczego nie można podlewać go jak jest gorąco. trzeba!!!!HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jpawl 14.06.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2002 A nie można np. przykryć po pierwszym podlaniu folią malarską(50 m2 kosztuje 6 zł), która powinna zapobiec zbyt szybkiemuodparowaniu wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.06.2002 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2002 Podlewać można zacząć dopiero po 12 godzinach (zależy to też od temp otoczenia) ale polewanie bezpośrednio po ułożeniu mieszanki betonowej zmieni stosunek c/w i tym samym zmniejszy wytrzymałość betonu. Przykryć folią lub matami beton można zwłaszcze gdy mamy bardzo wysokie temp. lub silny wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts