Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama wjazdowa - prze?wit na dole

Recommended Posts

Mam zamiar zainstalować bramę wjazdową dwuskrzydłową, otwieraną. Jedno skrzydło będzie miało ok 2,5 m szerokości. Wjazd jest już wyłożony kostką i nachylenie poziomu wjazdu w kierunku od garażu do bramy jest takie, że aby otworzyć bramę, to musi być ona odpowiednio wysoko zamocowana. Wychodzi, że prześwit pod bramą musi mieć ok. 15-18 cm. Przy mniejszym prześwicie bramy nie da się całkowicie otworzyć - zawadzi o kostkę brukową.

Czy taki wysoki prześwit będzie ładnie wyglądał ? Mnie osobiście wydaje się, że będzie za wysoki, ale nie ma innego wyjścia. Bramy przesuwanej nie mogę zainstalować - brak miejsca.

A może istnieją takie rozwiązania, w których zamknięta brama ma prześwit minimalny, np. 5 cm, a podczas otwierania brama podnosi się na zawiasach, co umożliwi jej całowite otwarcie bez zawadzenia o kostkę brukową na pochyłym terenie.

Pozdrowienia

Krzysztof

Miałeś sobie dobrze przemyśleć wjazd do garażu. Rozumiem, że garaż masz w podziemiach lub poniżej poziomu terenu do którego trzeba zjechać w dół. Zwykle przed bramą garażową, wykonuje się wodościek, który jest niżej - nie wiem czy masz wykonany i kawałek placyku poziomego właśnie na drzwi. Można spróbować zamonować zawiasy które podnoszą drzwi, ale to pomoże Ci podnieść otwarte drzwi jedynie o kilka cm.

Miałeś sobie dobrze przemyśleć wjazd do garażu. Rozumiem, że garaż masz w podziemiach lub poniżej poziomu terenu do którego trzeba zjechać w dół. Zwykle przed bramą garażową, wykonuje się wodościek, który jest niżej - nie wiem czy masz wykonany i kawałek placyku poziomego właśnie na drzwi. Można spróbować zamonować zawiasy które podnoszą drzwi, ale to pomoże Ci podnieść otwarte drzwi jedynie o kilka cm.

Garaż nie jest w podziemiach, jest wyżej niż będzie brama wjazdowa. Sprawa nie dotyczy bramy garażowej tylko bramy wjazdowej. Teren pomiędzy bramą wjazdową, a bramą garażową pnie sie w górę w kierunku bramy garażowej. Problem dotyczy otwierania bramy wjazdowej będącej elementem ogrodzenia.

Krzysztof

Jeszcze raz ja. Wlasnie wpadl mi pomysl. Gdybys zawiasy w slupkach nie zamocowal w pionie tylko z malym odchylem ( gorny zawias w strone ulicy, dolny w strone garazu) to przy otwieraniu koniec skrzydla pojdzie do gory i byc moze nie bedzie haczyl o kostke. Pare wzorow z geometri i mozesz to sobie policzyc. Brama bedzie sie ciezko otwierac i miec tendencje do samozamykania.

Jeszcze jedno: jezeli masz miec naped bramy "manualny" to pomysl o jednym skrzydle szerszym aby starczyl do wjazdu sam. osobowego a tylko przy wiekszych pojazdach byla potrzeba otwierania drugiego skrzydla.

Karol N

Myślałeś nad czymś takim jak:

długie zawiasy, które umożliwiają się podniesienie bramy o np. 20 cm,

oraz płaskownik lub kawałek grubszej blachy, po którym biegnie kółeczko podnoszące bramę w zależności od kąta jej otwarcia.

Wada: na pewno będzie chodzić z dużymi oporami

Zaleta: Będzie zamykać się jak chcesz

Teoretycznie masz rację, ale takie rozwiązanie w praktyce się nie sprawdzi. Kółeczko zamocowane na końcu skrzydła bramy nie udźwignie całego skrzydła w górę na zawiasach. Pomyśl, gdybyś chciał podnieść na zawiasach skrzydło bramy o szerokości 2,5 m, to w którym miejscu przyłożyłbyś siłę podnoszącą ? Na końcu skrzydła, tam gdzie proponujesz zamocowanie kółeczka, czy w pobliżu zawiasów ?

Interesuje mnie rozwiązanie z nietypowymi zawiasami unoszącymi bramę przy otwieraniu. Mogą byż również rozwiązania wymagające zasilania elektrycznego. Czy są takie ? Brama przesuwna odpada - brak miejsca na umiejscowienie takiej bramy po otwarciu.

Pozdrowienia

Krzysztof

Czy masz psa?

Jesli tak to jest o co walczyc.

Jesli nie to zrob duzy przeswit i po sprawie ew. przeprojektuj skrzydlo tak

by mialo odpowiedni wyglad ;-)

Albo zawolaj brukarzy i niech przeloza kostke i podbiora teren

tak by bylo wyplaszczenie przy bramie,

LUB/I SPADKI OD OSI PODJAZDU NA BOKI ! Tak, to chyba najlepsze.

Dodatkowo dolne narozniki skrzydel mozna ladnie przeformowac,

zaokraglic, sciac - w koncu walczysz o centymetry - albo

uformowac dolna krawedz dolnych skrzydel w ksztalt fali

ze szczytem na srodku bramy (prawdopodobnie masz taka forme

gornej krawedzi wiec moze to zupelnie dobrze sie komponowac.

A ja mam taki pomysł:

Skrzydło bramy ma od dołu na całej długości segment np 25cm zawieszony na zawiasach i z małym kółeczkiem na końcu. Otwieranie bramy powoduje, że kółeczko turlając się po podjeździe podnosi ten segment (a nie całe skrzydło). Otwarte skrzydło wygląda jak litera L. Po zamknięciu segment ruchomy wisi pionowo i wygląda na integralny element bramy.

Przydałoby się jeszcze tak zaprojektować zamek bramy, żeby ryglował ten ruchomy segment w pozycji pionowej po zamknięciu.

Plusy:

- nie podnosisz całej bramy

- pies nie ucieknie Ci z podwórka

Minusy:

- przy otwartym skrzydle bramy jest ryzyko, że nadepniesz na podniesiony segment

- ograniczony wybór "wystroju" bramy, raczej tylko poziome elementy.

Przemyślałbym rozwiązanie z kólkami. Gdyby szyny dla kółek zamocować powiedzmy 20 - 30 cm od słupka, to użyteczny prześwit i tak będzie wystarczający przy takim skrzydle ( 2,5 m). Z problemem samozykania można sobie poradzić kończąc prowadnice poziomo. Należałoby tylko bardzo solidnie je umocować , bo sily działające na nie będą spore.

Zakładając prześwit minimalny 5cm masz do zgubienia do 13 cm.

Można też pomyśleć o elektrycznym podnoszeniu bramy na żądaną wysokośc za pomocą jakiegoś siłownika z krańcówkami i otwierać normalnie jak każdą bramę. Ale nie znam gotowych rozwiązań.

a myślałeś o bramie otwieranej do góry? Mój sąsiad ma takie dwie nawet. Obarte są one na ramie, na którą musisz zmaocować bramę. Jeden warunek. Musi być ona lekka, bo inaczej nie będziesz mógł jej podnieść :wink: U mnie też miał być wysoki prześwit. Mam brame odsuwaną, podwieszaną. Jednak jest ona nierówna. W jednym miejscu prześwit ma 3 cm, a na końcu z 10cm. jakoś sobie z tym problemem poradzisz, pozdrawiam, Wieczór