Robi25 26.07.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Witam. Mam taki dylemat. W pobudowanym domu mam dwa stropy monolityczne. Jeden nada parterem, drugi (skosy) na piętrem. Ostatnie zauważyłem, że pierwszy strop musiał się ugiąć ponieważ pod ściankami działowymi na piętrze przy otworach drzwiowych porobiły się szczeliny. Tzn. pomiędzy dołem ścianki działowej a stropem jest około 1mm przerwy, które to zmniejsza się w kierunku podparcia stropu czyli ściany nośnej. Jak mocno złapę ściankę w otworze drzwiowym który jest akurat na środku ścianki to wyczuć można delikatny ruch ścianki u dołu Zbrojenie stropu ma wykonane z prętów głównych fi12 i rozdzielki żebrowanej fi8. Na wszystkich ścianach nośnych (wewn też) mam zazbrojone wieńce. Odległości pomiędzy ścianami nośnymi: 4,3m x 6,3m3m x 6,8m4,37m x6,3m5,49m x 5,7m Pręty główne kładzione co 15cm i co drugi pręt odgięty w około 1/4odległości. Grubość płyty 15cm. Boję się, że coś zbrojarze pokombinowali z tymi odgięciami i może dlatego siadło. Jaka powinna być wysokość od zbrojenia dolnego do górnych odgięć prętów? Może tutaj jest również coś za nisko? Pozdr Edytowane 26 Lipca 2013 przez Robi25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 26.07.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Kolego masz kierownika jego pytaj, nikt ci nie powie na oko czy coś było zrobione źle czy dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.07.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Trzeba było robić ścianki po rozebraniu szalunków stropu. Aby strop o takich wymiarach nie miał ugięcia to by miał trzy razy więcej stali i grubość 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 27.07.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Nie ma stropu który się nie ugina, ugięcia normowe pewnie są zachowane, ale ścianka murowana "nie dopasuje" się do ugięć stropu. taką szczeliną się nie należy przejmować. W swojej praktyce widziałem stropy które "odeszły" od ściany na 2-3cm i nic się nie działo, a wszystko było zgodnie z normami, stąd ważna kolejność-najpierw należy pozwolić stropowi ugiąć się od ciężaru własnego, a dopiero później murować ścianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 28.07.2013 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Nie ma stropu który się nie ugina, ugięcia normowe pewnie są zachowane, ale ścianka murowana "nie dopasuje" się do ugięć stropu. taką szczeliną się nie należy przejmować. W swojej praktyce widziałem stropy które "odeszły" od ściany na 2-3cm i nic się nie działo, a wszystko było zgodnie z normami, stąd ważna kolejność-najpierw należy pozwolić stropowi ugiąć się od ciężaru własnego, a dopiero później murować ścianki No tak człowiek wszystkim się martwi jak coś zauważy. Dziwi mnie tylko jeszcze to że jak skoczę na strop lub mocno uderzę to można wyczuć jakieś drgania. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 28.07.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 no...trudno coś powiedzieć , musi to być przyczyna położenia słońca względem planet chyba, bo innego wyjaśnienia na te niepokojące drgania nie znajduje..albo czekaj zapytaj się kogoś z gimnazjum....normalnie atrofia edukacji chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi25 28.07.2013 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 no...trudno coś powiedzieć , musi to być przyczyna położenia słońca względem planet chyba, bo innego wyjaśnienia na te niepokojące drgania nie znajduje..albo czekaj zapytaj się kogoś z gimnazjum....normalnie atrofia edukacji chyba Super odpowiedź. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky007 11.08.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 drgania wyczuwasz bo strop jest lekki. jak dociążysz będa mniej wyczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 15.08.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 No tak człowiek wszystkim się martwi jak coś zauważy. Dziwi mnie tylko jeszcze to że jak skoczę na strop lub mocno uderzę to można wyczuć jakieś drgania. Pozdr Właśnie dlatego jak tylko mogę przekonuję inwestorów projektowanych przez siebie budynków do stropów 18-20cm, bo zaoszczędzone kilka kubików betonu to raczej niewielka oszczędność, ale jeszcze pełno jest projektów ze stropami 12-15cm. Zawalić się to nie zawali, ale a to się ugina, a to drga. Każdy strop drga i się ugina, ale jeśli grubość stropu będzie właściwa nie stanowi to odczuwalnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts