Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie komina - kominka

katiaXX

Recommended Posts

mamy komin w ścianie szytowej (zewnętrznej) ok 9 metrów, komin jest murowany z cegły w nim wkład ceramiczny. Kupiliśmy kominek jotula i tu fachowiec doradził,żeby jeszcze włożyć wkład z kwasówki bo ten ceramiczny jest na styk z cegła i pod wpływem teperatury może się rzoszerzyc i spowodowac pęknięcie cegły. Różni fachowcy róznie mówili, ostetcznie włożyliśmy ten wkład z kwasówki.

czym teraz ocieplić ten komin ? styropianem , wełną , jesli wełną to czy jakąś specjalną ?

nie wiem czy ten wątek powinien być bardziej w izolacjach ale myślę,że fachowcy od kominków beda bardziej w temacie późniejszych konsekwencji pt "cug" i "zimny komin".

mamy komin w ścianie szytowej (zewnętrznej) ok 9 metrów, komin jest murowany z cegły w nim wkład ceramiczny. Kupiliśmy kominek jotula i tu fachowiec doradził,żeby jeszcze włożyć wkład z kwasówki bo ten ceramiczny jest na styk z cegła i pod wpływem teperatury może się rzoszerzyc i spowodowac pęknięcie cegły. Różni fachowcy róznie mówili, ostetcznie włożyliśmy ten wkład z kwasówki.

czym teraz ocieplić ten komin ? styropianem , wełną , jesli wełną to czy jakąś specjalną ?

nie wiem czy ten wątek powinien być bardziej w izolacjach ale myślę,że fachowcy od kominków beda bardziej w temacie późniejszych konsekwencji pt "cug" i "zimny komin".

kiedyś, kiedyś budowano kominy zewnętrzne z cegły o grubości muru prawie 30cm właśnie dlatego, że kominy zewnętrzne nie "lubią mieć zimno" teraz często się o tym zapomina przy projektowaniu

kominy dymowe ocieplamy wełną o dużej gęstości cirka 100kg/m3

skąd wiesz, że masz w kominie kwasówkę ?

bo mąż zamówił fachowców, przyjechali miesiąc temu i włożyli, komin był wybudowany w ubiegłe lato, kominek jest zamontowany właśnie gdzieś z miesiąc. czy to ma być skalne wełna ? jakaś grubość, dziękuję za odpowiedź.

sądząc po opisie, na pewno popękałaby ceramika wkładu. Zależy, jaka była jej średnica a jaka średnica wkładu metalowego z " kwasówki".

W każdym razie taki zewnętrzny komin jak u Was należy najpierw zaciągnąć klejem i wtopić siatkę. Są wełny skalne ( rockwool, paroc np ), które służą jako ocieplenie elewacji. Na tą wełnę daje się klej i zatapia siatkę a później albo tynk albo np płytka imitująca cegłę. Wystarczy zadzwonić do producenta, zamówić odpowiednie materiały i robić. Tak ocieplony komin po pierwsze będzie miał elastyczną zewnętrzną powłokę, będzie odpowiednio wyizolowany.

Mam nadzieję, że przewidziana jest wyczystka - szczelna.

pzdr

kominiarz, mam nadzieję że włożyli kwasówkę.

Wkład ceramiczny jest 20 lub 18 fi, nie pamiętam , kwasówka 15. Jak przymocować wełnę do komina zaciągniętego siatką ? ludzie od ocieplenia wspominali że do wełny są jakieś wielkie kołki, czy wielkie znaczy długie ? jeśli tak czy mogą przebić wkład ceramiczy ?

czy chodzi np. o taką wełnę ?

http://allegro.pl/welna-mineralna-skalna-polterm-uni-isover-gr-10cm-i3375402488.html

NIe to nie ta wełna. Już nie będę pisał o tym co jest w środku komina. Ale proszę wejść na stronę np rockwool i tam jest wszystko co trzeba. Jeżeli komin jest murowany z cegły a w nim wkłady to ściana jest do wykorzystania o grubości 12 cm więc takie kołki zupełnie wystarczą aby taka wełnę zamocować. Wielkość kołków polega na większej średnicy "grzybka" który dociska wełnę. Wełna fasadowa frontrock.

pzdr

http://allegro.pl/welna-elewacyjna-rockwool-frontrock-max-e-10cm-bon-i3376851297.html

kominiarz, mam nadzieję że włożyli kwasówkę.

Wkład ceramiczny jest 20 lub 18 fi, nie pamiętam , kwasówka 15. Jak przymocować wełnę do komina zaciągniętego siatką ? ludzie od ocieplenia wspominali że do wełny są jakieś wielkie kołki, czy wielkie znaczy długie ? jeśli tak czy mogą przebić wkład ceramiczy ?

czy chodzi np. o taką wełnę ?

http://allegro.pl/welna-mineralna-skalna-polterm-uni-isover-gr-10cm-i3375402488.html

ja też mam taką nadzieję, choć ostatnio z tym różnie bywa, martwi mnie jeszcze fakt, że piszesz o kominie do kominka, który ma średnicę 15 centymetrów, to grubo poniżej 200cm2, jaki masz kominek ?

• 3 months później...

Witam, podepnę się pod ten temat.

Mam w domku 2 kominy systemowe Schiedla, jeden jest od kominka (rura ceramiczna wewnątrz komina otulona jest wełną załączoną do zestawu), drugi od pieca kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania. Poddasze nieużytkowe, ocieplony będzie strop, i to lada chwila, wypadałoby więc ocieplić oba kominy na poddaszu. Ponad dachem są ocieplone 5 cm wełną i otynkowane.

Teraz pytanie czy oba ocieplać? Czym? I ile dać cm materiału na ocieplenie?