Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podkrokwiowe a ścianki działowe ???

stam222

Recommended Posts

A gdzieś coś takiego twierdziłem?

GDZIE?

Siedzę w chałupie, która była ma mapach w 1902 roku.

W 1898 jeszcze nie, bo było tam pole.

Chałupa ma wiele niedomogów.

Ale się nie przegrzewa.

Może Twoją jakoś kiepsko postawili?

Uważam, że remontując stare domy trzeba raczej wiedzieć JAK zostały zbudowane, Z CZEGO oraz CZEMU.

Wtedy łatwiej jest dobrać właściwe środki dla osiągnięcia zakładanego celu.

Uważam, że budując nowy dom NALEŻY to robić mając bodaj zielone pojęcie o tym - jak KIEDYŚ budowano.

To wiele ułatwia.

Bardzo też pomaga znajomość fizyki i umiejętność "doszukania się jej" w tym, co się buduje.

Adam M.

" ale nie bajaj że to są jedyne sposoby na zapewnienie jakiegoś tam komfortu cieplnego. "

Nie są jedyne!

DOBRYM, bo SKUTECZNYM sposobem jest zrobienie systemu KLIMATYZACJI w domu.

PEŁNEJ!!!

A kto zabroni bogatemu?

:lol:

Tylko... czemu tu w kółko rzeźbią w gównie - aby było tanio?

I żeby w utrzymaniu nie kosztowało!

Jakieś systemy wyporowe robią pędzone siłami natury lub wentylatorkiem co ma 8W...

Adam M.

JAK - proste, po zagłębiowsku, czyli byle jak ( mówię o tym w czym mieszkam)

Z CZEGO - tu nie ma niespodzianki, to co było dostępne: cegła,kamień, drewno, trzcina,sieczka,glina.

CZEMU - dla prestiżu, potrzeb mieszkaniowych.

Historia budownictwa - piękna sprawa, ale doskonała znajomość przydatna jeżeli robimy rekonstrukcję budynku.

Fizyka - nie powiem, nawet lubię, ale odnoszę wrażenie że nie uznajesz postępu technologicznego w budownictwie i dlatego promujesz "starożytne" technologie ( dotyczy to wielu twoich wypowiedzi na przestrzeni lat ).

Np. mogę bawić się z przesypywaniem perlitu z gipsem i latać z konewką po tym - tylko po co, jak mogę to samo uzyskać za pomocą styropianu i to bez basenu pod posadzką ( to taki wtręt do twoich pomysłów).

Uznaję POSTĘP!

W budownictwie - też.

Tyle, ze...

NIEWIELE tu nowego da się zrobić. Tak jak w Kamasutrze.

Jedna i druga dziedzina sprawdziła już chyba prawie wszystkie kombinacje.

:lol:

Aerożel zaczęli darmo dawać?

Przydałby się...

Też bardzo nowy nie jest...

Adam M.

Witajcie dobrzy ludzie.

Jako, że większość wykończeniówki chciałbym zrobić we własnym zakresie to w związku z tym mam takie małe pytanie.

Poddasze będzie ocieplone i pod krokwiami chciałbym dać 20cm wełny a na to płyta GK. I tutaj rodzi się pytanie, czy najpierw zrobić ścianki działowe i do nich dojechać z ociepleniem i płytą GK czy najpierw ocieplić i wykończyć i dopiero wtedy dojechać ścianka działową? A może najpierw założyć izolację i do niej dojechać ścianką po czym dopiero zakładać płytę GK?

Jak to zrobić, żeby było dobrze i żeby zachować ciągłość izolacji pod krokwiami?

Pozdrawiam.

Właśnie od tego postu zacząłem ten temat i jak można przeczytać "wymyśliłem" sobie trzy opcje zrobienia tego połączenia a , ze nie mam doświadczenia w tej dziedzinie dlatego zadałem pytanie na forum bo wierze, że są tutaj fachowcy i specjaliści, którzy zajmują się tym na co dzień i podpowiedzą co i jak.

Łatwiej chyba zadać pytanie na forum niż zrobić to wg. własnego pomysłu a potem "walczyć" przez kolejne lata z pękającym sufitem w narożnikach itd.

OPCJE ;

1.

I tutaj rodzi się pytanie, czy najpierw zrobić ścianki działowe i do nich dojechać z ociepleniem i płytą GK

2.

czy najpierw ocieplić i wykończyć i dopiero wtedy dojechać ścianka działową?

3.

A może najpierw założyć izolację i do niej dojechać ścianką po czym dopiero zakładać płytę GK?

Jak to zrobić, żeby było dobrze i żeby zachować ciągłość izolacji pod krokwiami?