adam_mk 03.08.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 A gdzieś coś takiego twierdziłem?GDZIE? Siedzę w chałupie, która była ma mapach w 1902 roku.W 1898 jeszcze nie, bo było tam pole.Chałupa ma wiele niedomogów.Ale się nie przegrzewa.Może Twoją jakoś kiepsko postawili? Uważam, że remontując stare domy trzeba raczej wiedzieć JAK zostały zbudowane, Z CZEGO oraz CZEMU.Wtedy łatwiej jest dobrać właściwe środki dla osiągnięcia zakładanego celu.Uważam, że budując nowy dom NALEŻY to robić mając bodaj zielone pojęcie o tym - jak KIEDYŚ budowano.To wiele ułatwia.Bardzo też pomaga znajomość fizyki i umiejętność "doszukania się jej" w tym, co się buduje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 " ale nie bajaj że to są jedyne sposoby na zapewnienie jakiegoś tam komfortu cieplnego. " Nie są jedyne! DOBRYM, bo SKUTECZNYM sposobem jest zrobienie systemu KLIMATYZACJI w domu. PEŁNEJ!!! A kto zabroni bogatemu? Tylko... czemu tu w kółko rzeźbią w gównie - aby było tanio? I żeby w utrzymaniu nie kosztowało! Jakieś systemy wyporowe robią pędzone siłami natury lub wentylatorkiem co ma 8W... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.08.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 JAK - proste, po zagłębiowsku, czyli byle jak ( mówię o tym w czym mieszkam)Z CZEGO - tu nie ma niespodzianki, to co było dostępne: cegła,kamień, drewno, trzcina,sieczka,glina.CZEMU - dla prestiżu, potrzeb mieszkaniowych.Historia budownictwa - piękna sprawa, ale doskonała znajomość przydatna jeżeli robimy rekonstrukcję budynku.Fizyka - nie powiem, nawet lubię, ale odnoszę wrażenie że nie uznajesz postępu technologicznego w budownictwie i dlatego promujesz "starożytne" technologie ( dotyczy to wielu twoich wypowiedzi na przestrzeni lat ).Np. mogę bawić się z przesypywaniem perlitu z gipsem i latać z konewką po tym - tylko po co, jak mogę to samo uzyskać za pomocą styropianu i to bez basenu pod posadzką ( to taki wtręt do twoich pomysłów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Mam propozycję...Zaproszę Cię, jak zacznę ostrzej działać.Na piechotę masz z pół godziny...Pomacasz se, podumasz...Potem wrócisz do własnych rozwiązań.Albo nie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Uznaję POSTĘP! W budownictwie - też. Tyle, ze... NIEWIELE tu nowego da się zrobić. Tak jak w Kamasutrze. Jedna i druga dziedzina sprawdziła już chyba prawie wszystkie kombinacje. Aerożel zaczęli darmo dawać? Przydałby się... Też bardzo nowy nie jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.08.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 A jak cenowo wynioslo Cie ocieplenie Ekofibrem? Ciut drożej od wełny mineralnej,ale na poddaszu nieużytkowym bez okien mam zimniej jak w domu. Liczenie jest skomplikowane ,bo taniej z wełną mineralną,drożej z ekofibrem ale nie muszę kupować klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 04.08.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Mam propozycję... Zaproszę Cię, jak zacznę ostrzej działać. Na piechotę masz z pół godziny... Pomacasz se, podumasz... Potem wrócisz do własnych rozwiązań. Albo nie... Adam M. Chętnie skorzystam z zaproszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 05.08.2013 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 No to widzę, ze chłopaków poniosło..... a może by tak w temacie trochę jak to technicznie wykonać?Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Piszesz: pod krokwiami chciałbym dać Pytasz: jak to technicznie wykonać? Zleć lub zrób sam... CZEMU się nie zastanowisz JAK TO TRZEBA ZROBIĆ, aby było DOBRZE?Czemu akurat CHCESZ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 05.08.2013 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witajcie dobrzy ludzie. Jako, że większość wykończeniówki chciałbym zrobić we własnym zakresie to w związku z tym mam takie małe pytanie. Poddasze będzie ocieplone i pod krokwiami chciałbym dać 20cm wełny a na to płyta GK. I tutaj rodzi się pytanie, czy najpierw zrobić ścianki działowe i do nich dojechać z ociepleniem i płytą GK czy najpierw ocieplić i wykończyć i dopiero wtedy dojechać ścianka działową? A może najpierw założyć izolację i do niej dojechać ścianką po czym dopiero zakładać płytę GK? Jak to zrobić, żeby było dobrze i żeby zachować ciągłość izolacji pod krokwiami? Pozdrawiam. Właśnie od tego postu zacząłem ten temat i jak można przeczytać "wymyśliłem" sobie trzy opcje zrobienia tego połączenia a , ze nie mam doświadczenia w tej dziedzinie dlatego zadałem pytanie na forum bo wierze, że są tutaj fachowcy i specjaliści, którzy zajmują się tym na co dzień i podpowiedzą co i jak. Łatwiej chyba zadać pytanie na forum niż zrobić to wg. własnego pomysłu a potem "walczyć" przez kolejne lata z pękającym sufitem w narożnikach itd. OPCJE ; 1. I tutaj rodzi się pytanie, czy najpierw zrobić ścianki działowe i do nich dojechać z ociepleniem i płytą GK 2.czy najpierw ocieplić i wykończyć i dopiero wtedy dojechać ścianka działową? 3.A może najpierw założyć izolację i do niej dojechać ścianką po czym dopiero zakładać płytę GK? Jak to zrobić, żeby było dobrze i żeby zachować ciągłość izolacji pod krokwiami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.08.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Aby dom był dobry to NAJPIERW musi być szczelny a POTEM ocieplony.Rozważasz ocieplenie...JAK rozwiązałeś uszczelnienie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 06.08.2013 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Adam nic jeszcze nie postanowiłem, sprawa ocieplenia i uszczelnienia jest ciągle otwarta. Każda mądra rada jest mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.08.2013 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Dorobić "trumnę"/Sto problemów odpadnie. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 07.08.2013 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 A co się kryje pod pojęciem "trumna" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 07.08.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 http://www.se.pl/media/pics/2010/04/13/13_.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 07.08.2013 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 No i znalazł się dowcipniś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiegulec 07.08.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 No i znalazł się dowcipniś Ojjj, bedzie jazdaaaa:). Pozdrowienia dla budujących we wszystkich technologiach:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts