ZXC 26.07.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Witam. Planuję zakup taniego łóżka i materaca. Mój wybór prawdopodobnie padnie na łóżko sosnowe, do którego jest dołączony prosty, sztywny stelaż 12 listewek (8-9cm odległości między nimi) oraz tani materac piankowy. Czy taki stelaż jest wystarczający? Podobno przerwy między listewkami nie powinny być większe niż 4cm. Sprzedawca zaproponował zakup 2. stelaża, takiego samego, i położenia obu. Czy takie rozwiązanie ma sens? Będzie równo? Pierwszy raz o takim rozwiązaniu słyszę. Jeśli chodzi o materac, myślę nad takim Będzie OK? Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 26.07.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Witaj, te 8-9 cm odstępu między listewkami to nie jest dużo. Pamiętaj, że sam materac w swojej strukturze odgórnie jest dość sztywny, a rozkład sił ciężkości na łózku zagwarantuje spokojne spanie. U mnie odstępy między listewkami stelaża mają ok 6 cm, materac ma grubość ok 12 cm i śpi się naprawdę fajnie Bardziej zastanawiałbym się nad doborem twardości materaca Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZXC 26.07.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ten z linka ma 14cm i jest średnio-twardy, więc myślę, że będzie OK w tej kwestii Jeśli chodzi o sprawę listewek, to bardziej niż spokojne spanie miałem na myśli odkształcanie się materaca. Podobno tym mniej elastyczny (a ten jest z drewna sosnowego czyli sztywny) i większe odstępy, tym szybciej materac się zużywa. Nie wiem, ile w tym prawdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 03.08.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Witaj, z tego, co obiło mi się o uszy, materace odgórnie należy wymieniać co 5-7 lat. Prawdą jest to, że tracą swoje właściwości fizyczne i po kilku latach na pewno nie będą tak wygodne, jak na początku. Druga sprawa to aspekt higieniczny. Po kilku latach jest w materacu tyle roztocza, że nikt na to nie chciałby patrzeć Poczytałem trochę na googlach o stelażach i wydaje mi się, że pomysł z zastosowaniem podwójnego stelaża nie jest taki zły. Warto by odstępy miały max 5 cm. Tak wyglądają opinie ekspertów. Coś w tym musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franciszekw 01.09.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Edytowane 2 Września 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts