Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wodne (studzienka) pod przyszłym domem - nietypowy problem

powell

Recommended Posts

Mam taki nietypowy problem: na mojej działce przyłącze wodne (studzienka betonowa z zaworem i licznikiem) jest w miejscu, w którym będzie stał mój dom. Według protokołu z 2001 roku rura PE fi 32 znajduje się na głębokości 160cm. Przebiega od granicy działki, pod przyszłą bramą garażową (i ławą fundamentową), pod przyszłym garażem, kończy się 0.5 m od przyszłej ściany między garażem i kotłownią.

przylacze_wodne2.jpg

Napisałem oficjalne pismo do wodociągów w sprawie przeniesienia przyłącza, nie widzą problemu, zastanawiam się jednak jak to najlepiej zrobić.

Opcje mam dwie:

1. Zrobić rurą "zakręt" przed domem, poprowadzić ją bokiem (poza obrysem garażu) i wprowadzić do budynku bezpośrednio do kotłowni

2. Przedłużyć rurę o ok. 1 metr i wyprowadzić w kotłowni, być może przesunąć również studzienkę

W drugim przypadku mam znacznie mniej kopania, mogę również zostawić w podłodze kotłowni studzienkę (będę miał mini piwniczkę :D). Wadą tego rozwiązania jest to, że rura będzie przebiegać pod ławą fundamentową (według projektu ława będzie na głębokości 120cm, czyli 40cm nad rurą. Czy takie położenie rury zaszkodzi jej samej lub fundamentom ?

Rura została położona 12 lat temu. Działka jest piaszczysta, domek parterowy.

Jakkolwiek byś nie postanowił, to wprowadzenie do budynku warto zrobić w dodatkowej rurze osłonowej np. PE 63 albo karbowana (arot, kabuflex). Wtedy nie martwisz się w przypadku jakiejkolwiek awarii pod budynkiem - można wywlec starą rurę i wciągnąć nową. Ława fundamentowa nie uszkodzi istniejącej rury, ale w trakcie wykopów łatwo ją zarysować łopatą, a później propagacja pęknięć i możliwa awaria po kilku latach. Połączenie dalszego odcinka pod posadzką nie jest dobrym pomysłem, na złączce częściej występują awarie. Ja bym zainstalował przed garażem zasuwę a dalej nowa rura w osłonówce albo do kanału w garażu, albo do kotłowni. A jak garaż ogrzewany to wodomierz najbliżej na ścianę boczną garażu i dalej instalacja.

Garaż będzie nieogrzewany.

Trochę mi się nie uśmiecha studzienka przed garażem, po której będę codziennie jeździł, a jak rozumiem będzie konieczna, jeśli zdecyduję się na zasuwę przed garażem. Chyba, że nie muszę dawać studzienki i wystarczy nad zasuwą dać wąską rurę np. średnicy 20cm, zakończoną jakimś dekielkiem? A może można zupełnie to zakopać ?

Rura osłonowa pod budynkiem jak najbardziej.

Garaż będzie nieogrzewany.

Trochę mi się nie uśmiecha studzienka przed garażem, po której będę codziennie jeździł, a jak rozumiem będzie konieczna, jeśli zdecyduję się na zasuwę przed garażem. Chyba, że nie muszę dawać studzienki i wystarczy nad zasuwą dać wąską rurę np. średnicy 20cm, zakończoną jakimś dekielkiem? A może można zupełnie to zakopać ?

Rura osłonowa pod budynkiem jak najbardziej.

Tutaj masz typowy sposób zabudowy zasuwy.