jerzyk55 27.07.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 zalało m.in. przedpokój i trzeba wymienic panele. Problem w tym, że jest tam zabudowana szafa (do sufitu) z przesuwnymi drzwiami.Ponieważ tam woda nie dotarła, chciałbym odciąć panele przy listwie podłogowej, na której jeżdżą drzwi szafy/ jak się do tego zabrać (nie mam doświadczenia ani specjanych narzędzi poza zwykłą wiertarką i wyrzynarką)?A może spróbować wyjąć drzwi i oderwać listwę (podobno była klejona do paneli na silikon)?Dziekuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UZOON75 27.07.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Jeżeli listwa była (tak jak piszesz) klejona na silikon, to najlepszym rozwiązaniem będzie odcięcie jej od paneli przy pomocy dłuższego noża.Oderwanie listwy może spowodować jej uszkodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyk55 28.07.2013 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 A gdyby nie ruszać listwy tylko odciąć wzdłuż niej panele? Szlifierka kątowa da radę (nigdy nie miałem jej w rękach, ale mogę pożyczyć)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.07.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 A gdyby nie ruszać listwy tylko odciąć wzdłuż niej panele? Szlifierka kątowa da radę (nigdy nie miałem jej w rękach, ale mogę pożyczyć)? Moim zdaniem dużo łatwiej rozebrać szafę niż kaleczyć "podłogę". Kątówka ze zwykłą tarcza się nie sprawdzi - będzie paliła panele a nie przecinała. Może i w końcu przetniesz te panele ale efekt estetyczny będzie (jak dla mnie) nieakceptowalny (widziałem tarcze z łańcuchem do cięcia drewna ale ja bał bym się tym pracować, a kątówkę mam bardzo często w rękach). Zdemontuj drzwi (zajmie Ci to 2 minuty, tylko najpierw zapoznaj się czy / jak są blokowane dolne wózki), cienkim drutem stalowym (najlepiej struna) albo mocną żyłką wędkarską odetnij listwę (kolejne 10 minut) i masz sprawę załatwioną. To będzie najskuteczniejsze i w sumie najprostsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyk55 29.07.2013 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dziękuję za pomoc; pozostaje jednak kwestia cięcia paneli pod zdjętą listwą. Nie mogę zrywac tych w środku szafy bo są dobre, a poza tym musiałbym rozbierać całą szafę. Jeśli zdejmę listwę i tak bedę musiał jakoś przeciąć panele leżące na podłodze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.07.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dziękuję za pomoc; pozostaje jednak kwestia cięcia paneli pod zdjętą listwą. Nie mogę zrywac tych w środku szafy bo są dobre, a poza tym musiałbym rozbierać całą szafę. Jeśli zdejmę listwę i tak bedę musiał jakoś przeciąć panele leżące na podłodze... OK, w takim razie polecił bym jednak pilarkę ręczną (tzw. zagłębiarkę). Ma ustawianie głębokości tarczy i śmiało sobie z tym poradzi. Tylko nie ustaw za głęboko bo zęby na betonie szybko się stępią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts