Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterowanie do Junkersa- pomocy !!

piohal

Recommended Posts

Jestem załamany tematem sterowania ogrzewaniem. Może mi ktoś wyjaśnić na przykładzie pieca Junkers zsb 22-c (zapewne taki wybiorę) co ja potrzebuję do niego ze sterowania dla dwóch obiegów ?

1. Do grzania 200 m pow użytkowej,

2. Podłogówka ok 50 m2.

Pogodówka raczej mnie nie interesuje, chciałbym mieć po prostu możliwość sterowania pokojowego oddzielnie grzejników i oddzielnie podłogówki.

Takie minimum to sprzęgło, zawór mieszający, dwie pompy i odpowiedni sterownik. Do kotła kondensacyjnego jednak bym dał sterowanie pogodowe.

Co do sprzęgła, mieszacza i pomp to rozumiem. Ale czym jest ów sterownik ?

Poza tym o co chodzi z mudułami do junkersa np. ipm 2 ? Do czego to służy ?

Musisz mieć sterownik i moduł mieszacza który bedzie sterował pracą pomp i ewentualnie siłownikiem zaworu mieszającego i drugi termostat nad podłogówką. Prawdopodobnie bez modułu można by było się obejść ( pompy pospinać na sztywno do prądu i mieszacz do podłogówki ustawić ręcznie) ale przy ogrzewaniu gazowym w dużej mierze chodzi o to aby nasz kociołek spalał jak naj mniej.

Tu masz taki prosty schemat i może pojmiesz o co chodzi;

http://www.compit.pl/katalog/13-regulatory-zaworow/produkty/pogodowy-regulator-wezla-cieplowniczego---dwa-obiegi-grzewcze/r322_12.html

Nie oznacza to że masz takie coć kupować. Ty masz dobrać sterowanie dedykowane do twojego kotła.

Edytowane przez gersik