piohal 27.07.2013 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Jestem załamany tematem sterowania ogrzewaniem. Może mi ktoś wyjaśnić na przykładzie pieca Junkers zsb 22-c (zapewne taki wybiorę) co ja potrzebuję do niego ze sterowania dla dwóch obiegów ? 1. Do grzania 200 m pow użytkowej, 2. Podłogówka ok 50 m2. Pogodówka raczej mnie nie interesuje, chciałbym mieć po prostu możliwość sterowania pokojowego oddzielnie grzejników i oddzielnie podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.07.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Takie minimum to sprzęgło, zawór mieszający, dwie pompy i odpowiedni sterownik. Do kotła kondensacyjnego jednak bym dał sterowanie pogodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piohal 28.07.2013 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Takie minimum to sprzęgło, zawór mieszający, dwie pompy i odpowiedni sterownik. Do kotła kondensacyjnego jednak bym dał sterowanie pogodowe. Co do sprzęgła, mieszacza i pomp to rozumiem. Ale czym jest ów sterownik ? Poza tym o co chodzi z mudułami do junkersa np. ipm 2 ? Do czego to służy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 28.07.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) Musisz mieć sterownik i moduł mieszacza który bedzie sterował pracą pomp i ewentualnie siłownikiem zaworu mieszającego i drugi termostat nad podłogówką. Prawdopodobnie bez modułu można by było się obejść ( pompy pospinać na sztywno do prądu i mieszacz do podłogówki ustawić ręcznie) ale przy ogrzewaniu gazowym w dużej mierze chodzi o to aby nasz kociołek spalał jak naj mniej. Tu masz taki prosty schemat i może pojmiesz o co chodzi;http://www.compit.pl/katalog/13-regulatory-zaworow/produkty/pogodowy-regulator-wezla-cieplowniczego---dwa-obiegi-grzewcze/r322_12.html Nie oznacza to że masz takie coć kupować. Ty masz dobrać sterowanie dedykowane do twojego kotła. Edytowane 28 Lipca 2013 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts