Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacje okienne, zyski solarne, ogrzewanie słońcem

Recommended Posts

Witam,

Zyski słoneczne dla okien na fasadzie południowej są dość znaczące. (100 kwh/m2) z 1000 kwh docierających na ziemię;) Bilans jest dodatni... ale jakby tak ograniczyć straty do minimum byloby to bardzo efektywne energetycznie. Podobno dawniej popularne w architekturze były także i u nas okiennice wewnętrzne.... Jakieś pomysły? Samodzielne realizacje izolacji okiennych?

Co w te okiennice ? Pianka pur aerożel?

Jak rozwiązać kwestię kondensacji pary na okiennicach od strony szyby?

Pokombinujmy razem :)

Np. ja mam w domu 15 m2 okna na fasadzie płd i 8 m kw (wsch-zach) to daje jakieś... 450 kwh miesięcznie zimą (listopad -luty). Gdyby tak ograniczyć straty...

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trochę dużo ( optymistycznie ) wyszły Ci te zyski.

Biorąc pod uwagę u mnie:

- podcienia,

- zacienienie, niewielkie ale jednak,

- okna płd-wsch oraz płd-zach, zamiast południa,

- ok. 82-85% szyby w oknie,

- fakt, że okno jest pod katem prostym ( a nie prostopadle do słońca )

- wspł. g=0,5 szyby,

zyski wychodzą ok. 21 kWh/m2 rocznie.

W okresie listopad - luty to łącznie tylko 3 kWh/m2.

U mnie nie ma podcieni,

-dach bez okapu,

-okna dwuszybowe g=0,65,

- montaż okna na konsolach w warstwie izolacji,

- okna usytuowane na południe wprost (15 m2). W zimie 385 kwh/m2 pada na szybę ale z uwagi na współczynnik g, zacienienie, ramę okna itd dociera zaledwie 100.

Tak mi wyliczył audytor i jak poszperałam w necie to wynik realny...

Te 3 kwh to może bilans ? po odjęciu już strat?

W grudniu mam średnio-dziennie od słoneczka 530W/m2 na szybie z zewnatrz.

Z czego przy szybie g=0,5 zyski do pomieszczenia wynoszą 265W.

Straty ( w drugą stronę, gdy słoneczka - niet ) = 648W

Przy szybie g=0,65 adekwatnie zyski wynoszą 345W a straty 764W.

Bilans:

Szyba g=0,5: straty 79W

Szyba g=0,65: straty 115W.

Jakkolwiek liczyć straty są większe od zysków.

Aczkolwiek dotyczy to mojego przypadku.

Wiem,

nikt tak dokładnie nie liczy, dlatego napisałem własny kalkulator w excelu ;-)

Policz jeszcze raz dla konkretnych parametrów okien:

- ile masz zysków,

- ile masz strat,

Zrób bilans uwzględniając wszystkie parametry, takie jak:

- średnia temp. wewnątrz,

- średnia temp. na zewnątrz w danym miesiącu,

- średnie nasłonecznienie w danym miesiącu,

- zacienienie w danym miesiącu,

- weź pod uwagę dane nasłonecznienia Twojego regionu,

- wpisz do obliczeń dane Twojej strefy klimatycznej,

- obliczaj wg. danych dla danego pomieszczenia ( preferencji - nie koniecznie 20*C)

Wniosek:

zmniejszaj U-szyby ile się da,

zwiększaj g-szyby ile tylko można,

zmniejszaj proporcje ramy do okna.

Oczywistą oczywistością pozostaje instalacja w warstwie ocieplenia, taśma i takie tam...

Edytowane przez gosciu01

@gosciu, Marcin Idczak, Szymon Firląg, Okna w budynkach pasywnych. Okna południowe powinny być zadaszone. Można kombinować, aby markizy zewnętrzne, które da się ustawić pionowo, czyli zrobić z nich okiennice, lub zasłony wewnętrzne były wykonane z izolacji refleksyjnej, ale nie mam pojęcia ile to pomoże.

...Okna południowe powinny być zadaszone....

Nie trzeb strasznie kombinować, wystarczy dobry projekt.

Słońce w każdym dniu operuje pod innym kątem, tutaj wystarczy wziąć średnią miesięczną.

W projekcie uwzględnić podcienia o takiej szerokości i na takiej wysokości, aby latem nie pozwalały na bezpośrednie operowanie słońca na szyby, a zimą, gdy słońce operuje pod mniejszym kątem, bezpośrednio oświetlało dając zyski.

Drugi sposób to zaplanować sobie pergolę nad tarasem i obsadzić pnączem, np. trójklapowcem, czy wisterią.

Latem masz przyjemny cień, a jak liście spadną zimą słońce może docierać do szyb.

Zostawiłem rodzime sosny (szpaler ) od zachody i wschodu.Jak podrosną za 2-3lata,będzie pociecha. Póki co mają ok.5-6m i z zachodnim słonkiem słabo sobie radzą. W południe okap 80cm powoduje,że słońce oświetla 100-150cm podłogi.Przy silnym słonku rzymskie kotary pomagają,ale siedzieć w zaciemnionym domu to nie zanadto.Stąd polubiłem i toleruję 26oC w domu jak na zewnątrz powyżej 30-tu.

ps.A są tacy którzy twierdzą,że okna w naszym klimacie,zimą,to bilans dodatni.Ciekawe.

są tacy którzy twierdzą,że okna w naszym klimacie,zimą,to bilans dodatni.Ciekawe.
Nydar prosimy o liczby .

Bo na razie to jest nie bo nie .

Przypominam około 350 kWh od południa na sezon zysków ... zestaw sobie to z stratami przez okno.

Weź pod uwagę współczynnik transmisyjności g / TR pomnóż ... / wpływ stopień zacienienia.

Ale tam trace siły

Mi architekt zaprojektował pergolę i zastrzegł, że wszelkie zmiany jej rozmiarów mogą się nieprzyjemnie skończyć ;] W domu energooszczędnym naprawdę coraz wyraźniej to widzę lato jest większym problemem niż zima... ;] Zimą zawsze można bardziej podgrzać lub nałożyć coś na grzbiet, a latem dyskomfort straszny a koszta chłodzenia wyższe niż ogrzewania.

Ale w sumie chodziło mi o takie pomysły:

5395965_f520.jpg

Skoro połowa albo nawet większosć strat przez przenikanie to kwestia okien to akurat na tym trzeba się skupić ...

Tu są też jakieś przybliżone wartości zysków i strat (dane Instytutu D....)

http://www.swiat-szkla.pl/component/content/article/1672

A tak podobnie wygląda mój szczyt budynku:

http://www.homebuilding.co.uk/sites/default/files/styles/homebuilding_scale-1680/public/images/design/article/featured/Windowshutters1.jpg?itok=UaOE4LiH

Okiennice na poddaszu chcę wewnętrzne (skuteczniejsze i będą łatwo dostępne jeśli chodzi o konserwację) a na dole zrobić coś podobnego...

Ma ktoś może u siebie takie chece?

shut1a.jpg

Tutaj tez ktoś wskazuje liczby.

Edytowane przez plusultra

Przeczytałem sobie ten artykuł "świat Szkła".

ładnie i przejrzyście to opisane, a rys. 4. Bilans słonecznych zysków ciepła, potwierdza tylko moje obliczenia dla okien typowych.

Zyski roczne są większe od strat, ale te zyski przypadają na okres, kiedy to są niepożądane.

Straty w okresie grzewczym są większe od zysków.

Dotyczy to okien typowych ( u mnie drewnianych, to znaczy w drewnianych ramach ) i tutaj nie będę dyskutował.

Takie mi się podobają, a szczególnie mojej lepszej połowie.

Czytam watek z opisami kolegi מרכבה dotyczący montażu samych przeszkleń w warstwie ocieplenia.

Dobrze dobrane zestawy mogą ten bilans w okresie grzewczym odwrócić.

Pytanie co latem?

Stąd do każdej konstrukcji i każdego bilansu należy podejść indywidualnie.

I zrobić to najlepiej samemu, bo baaaardzo niewielu architektów potrafi to zrobić.

( może i potrafi, ale po co? )

Jeśli chodzi o obliczenia, swoje oparłem po analizie pracy habilitacyjnej pani prof. Doroty Chwieduk pt."Modelowanie i analiza pozyskiwania oraz konwersji termicznej energii promieniowania słonecznego w budynku".

W tym celu napisałem sobie stosowny arkusz kalkulacyjny, oparłem wyliczenia o wieloletnie dane z najbliższej stacji meteo i swoje.

itd.... coby teorię zbliżyć do przyszłego projektowanego stanu.

Żadne OZC i inne fajne znane mi programy takich rzeczy nie liczą.

W każdym razie nie tak dokładnie dla danej strefy klimatycznej i wybranych materiałów, skręcenia budynku względem osi itp.

Edytowane przez gosciu01

Świetna praca. Zwłaszcza bilans zysków i strat w postaci tabeli odnoszący się do poszczególnych miesięcy jest interesujący dla inwestora.Teorie o oknach dwuszybowych od południa bo mają bilans dodatni a trzyszybowych od północy można między bajki włożyć.

ps.Drogi sajgończyku.Może zweryfikujesz swoje stanowcze stanowisko?

Spokojnie wieczorkiem postaram się zapodać screnny bo mam tak na 15 stron w szczególikach bilans okna jak się robi.

Nie obiecuję na 100% bo czas niedzielnyj

Żadne OZC i inne fajne znane mi programy takich rzeczy nie liczą.

W każdym razie nie tak dokładnie dla danej strefy klimatycznej i wybranych materiałów, skręcenia budynku względem osi itp.

nie liczą ... bo trzeba sobie takie coś zrobić.

tego jak pisałem jest z 15 stron A4 na pierwszy rzut oka.

Miesiąc po miesiącu.

Edytowane przez מרכבה

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Tam gdzie jest minus w bilansie to jest zysk ... jak by się ktoś pytał tylko wychodzi że od południa znikomy ok.

Niczemu nie przeczy, ponieważ okno ma 2,5m^2 a szyba tylko 1,3 metra kw .. UW jest tragiczne itp ... takie typowe ...

szyba powinna być 1,1 ale tam ... i tak pokazuje że dla takich okien cudów nie ma .

Co nie przeczy że można cały sezon zamknąć w zyskach ... ale to wymaga okien najwyższej próby.

O czym wiem dobrze ...

bo co to za okno gdzie ramy jest 47%? kiepskiej ramy ... co nie raz nie dwa pisałem przy okazji okien pasywnych ...

ma być jak najwięcej szyby cdn.

pop.jpg

Realnie tyle na dzień dzisiejszy mogę osiągnąć każdy miesiąc z zyskiem.

Szyby jak i całe okno UW 0,35 TR 70 % mniejsza o szczegóły wiem że to jest jeszcze lipa ...

co za tym idzie można to pestką nazwać i jeszcze wynik sublimować ... tak okna trzeba umieć wykorzystać.

Tak jak pisałem jak się nie skleci takich obliczeń samemu to można sobie pogmerać.

Nie wiedział bym nic skąd co ... potwierdza to dobitnie że ramy w oknach są kiepskie .