Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacje okienne, zyski solarne, ogrzewanie słońcem

Recommended Posts

Zastanawiam się, kiedy i czy w ogóle rynek budownictwa dorośnie do takich pytań i odpowiedzi?

Począwszy od projektantów, poprzez urzędników dofinansowujących najlepsze rozwiązania po świadome ekipy budowlane.

Kolega מרכבה ( coś mi dziwne tłumaczenie nicku wyszło w hebrajskim ) eksperymentuje.

Bilans dodatni jest możliwy, ale to kompromis.

Osobiście będąc leniwym tradycjonalistą stawiam na te wredne drewniane ramy okienne, płacąc za to jak płacę za ropę do mojej wozid.... zamiast za bilet autobusowy.

Dlaczego?

Bo nie dla cyferek człowiek żyje, ale to moje obecne zdanie, bo jakiś czas temu też byłem skłonny wydać sporo kasy na eko w zamian za wakacje dla rodziny ;-)

Częściowo mi przeszło, ale nie całkiem niestety ;-)

Pytanie do kolegi מרכבה

Co zrobisz latem, czy oby zyski sezonu grzewczego nie zostaną pochłonięte przez koszty chłodzenia latem, bądź wymyślne ustrojstwa typu rolety?

( sorry, tak dokładnie nie śledziłem Twoich opisów w tym temacie ).

Edytowane przez gosciu01

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanawiam się, kiedy i czy w ogóle rynek budownictwa dorośnie do takich pytań i odpowiedzi?

Począwszy od projektantów, poprzez urzędników dofinansowujących najlepsze rozwiązania po świadome ekipy budowlane.

Dodatni bilans da się osiągnąć z palcem, trzeba tylko zmienić trochę tory myślenia. Najbardziej nas bolą powiedzmy 4 miesiące, kiedy ciemno się robi średnio o 16:00, a przez kilkanaście godzin, kiedy jest najzimniej i najbardziej wieje, okno nie jest do niczego potrzebne. Nie chcę mi się liczyć, ale prawdopodobnie w czasie, kiedy na zewnątrz jest ciemno jak... takie okno traci 70% strat w ogóle, a tak naprawdę to jest to 100%, bo wtedy kiedy przepuszcza światło i podczerwień działa per saldo na naszą korzyść, więc trudno mówić o stratach, co najwyżej mniej bilansowo jest zysków.

Co zrobić? Wymyślić jak wygodnie i tanio izolować takie okno na czas długich i zimnych zimowych nocy. Bo po co komuś przejrzystość okna w salonie o 3 w nocy, kiedy cały dom śpi? Pytanie otwarte: czy to powinna być izolacja klasyczna, typu 10 cm styro, czy też sprawdzi się tu izolacja refleksyjna. Jak się to osiągnie, dodatni bilans będzie można liczyć w tysiącach kwh, i to przy dowolnych oknach. Co prawda różnice w cenie okien dobrych i słabych są niewielkie, więc nie ma się nad czym za bardzo zastanawiać, ale być może producenci np. zaoferują 2 x 3 mm hartowanego. Ma to duże znaczenie, bo już teraz mówią, że ten milimetr mniej i lepszego szkła przy trzech szybach pozwala im oferować dużo większe przeszklenia, właśnie do pasywnych - taka jest różnica w wadze. Gdyby pójść jeszcze o krok dalej, per saldo mogłoby się jeszcze bardziej opłacić.

No tak, mówimy o możliwościach.

Idź do takiego miejsca gdzie zamawiasz okna i tam nic nie usłyszysz o kurtynach antyrefleksyjnych w ofercie.

A ja buduję dom tu i teraz, za 7-14 dni składam zamówienie na konkretne okna.

W roku 2004 też zamawiałem różne materiały i mam budynek ok. 70 kWh/m2*rok.

I był to kosmos na ówczesne czasy, możę nie na forach, może nie w instytutach, ale dla dostawców i wykonawców na pewno.

Mówimy tu i teraz.

W teorii wychodzi mi 16-20 kWh/m2*rok i tylko dlatego, że wiem jak to zrobić.

I jest to zoptymalizowane do bólu.

Można lepiej, ale w mojej opinii (dzisiaj) nie opłaca się.

Za 10 lat będzie to dom przedpotopowy w rozumieniu energooszczędności, ale nie mogę czekać 10 lat.

No chyba, że sobie zafunduje czwarty dom.

Raczej nie.

Future ideas - też się zajmuję, ale to nie ten wątek, nawet nie te forum.

Edytowane przez gosciu01

Mówimy tu i teraz.

W teorii wychodzi mi 16-20 kWh/m2*rok i tylko dlatego, że wiem jak to zrobić.

I jest to zoptymalizowane do bólu.

Można lepiej, ale w mojej opinii (dzisiaj) nie opłaca się.

Po to gadamy, żeby stworzyć nową jakość, a nie rozpamiętywać niewykorzystane okazje. Moim zdaniem, jeśli będziesz miał dużo południowych okien, a nie zaplanowałeś do nich markiz, to strzelasz sobie w stopę. I to nie takich co to prawie zakrywają, a kilkumetrowych, żeby na południowej stronie domu stworzyć sobie strefę cienia. Na dzień dzisiejszy chciałbym, aby taka markiza na czas zimy mogła robić za kurtynę refleksyjną (nie anty ;)) Zastosowanie jakiegoś onduline przyda się też latem. Pytanie ile to da. Czy żeby mieć efekty trzeba coś konkretnego, czy refleksyjna naprawdę działa.

Jeśli mówimy o nowej jakości, to zainteresuj się elektroniką przeźroczystą, albo napisz na priva.

Dla niewtajemniczonych:

gałka w ścianie:

- w lewo = szyba ciemna

- w prawo = szyba przeźroczysta.

Aczkolwiek to przyszłość, choć nie tak odległa.

prototypy już funkcjonują.

Co do strzelania w stopę,

śmiem twierdzić, że potrafię strzelać miedzy palcami ;-)

Właśnie strzelam, zainstalowałem dallasy i lutuję kolejne,

wrzucę dane na stronkę, to zobaczymy.

Sam jestem ciekaw tego organizmu, który operuję ;-)

To ile w końcu od płd na m2 szyby g=0,65 mamy zysków np w styczniu w kwh?;p

Co do zasłon - myślałam aby w zwykłe poliestrowe wszyć srebrną folię dachową;)

Południowe okno do zacienienia pionowe pikuś - latem najwieksze zyski daje zachodnia strona, a jak połaciówka to już w ogóle... sauna solution:)) a od zachodu aby zacienić trzeba dać jakieś pionowe półki... albo taką klasyczną markizę budkę z bokami...

To ile w końcu od płd na m2 szyby g=0,65 mamy zysków np w styczniu w kwh?;p

qurde, prezes jaki jesteś, czy co że w nawyku masz delegowanie zadań innym?

...a policz sobie (i dla potomnych podaj na forum).

Materiały jak na tacy podano ;-)

Południowe okno do zacienienia pionowe pikuś - latem najwieksze zyski daje zachodnia strona, a jak połaciówka to już w ogóle... sauna solution:))

wystarczą rolety, albo markizy np. Fakro ma takie, ale pewnie inne firmy też.

Skuteczne!

50 kwh +/- 10 podzielone przez współczynnik g. Wschodu i zachodu nie zacienisz, tylko przegrody pionowe. Wszywanie folii w zasłony: może da coś, a może tylko trochę, a może nie da nic - też poszukuję wiedzy, która pozwoli to ocenić. Na chwilę obecną dużo bardziej przekonuje mnie jednolita i w miarę szczelna wartswa folii od zewnątrz.

jak wyżej,

w oknach dachowych to stosują - taka zewnętrzna siatka w kolorze ciemnym.

Może dla zwykłych okien też sprawdziłaby się?!

Działa to tak;

- siatka ogranicza dostęp światła do okien ( to po pierwsze primo ),

- jednocześnie będąc ciemną ogrzewa się i tym samym powietrze pod nią powodując ruchy konwekcyjne powietrza pomiędzy szybą a tą siatką.

Proste i genialne jednocześnie!

Czy zadziała dla połaci pionowych?

Za późna godzina na konstruktywne wnioski.

1.jpg

2.jpg

No straty są niewielkie bo i okno dobre ... kiedy trzeba ... kiedy trzeba słońca jest i na to nastawione

stąd niezłe zyski z takiego okna.

Zwykłe okna niestety przez małe wymagania rynku są jakie są ... masa plastiku itp ... szkła mało ...

rama licha bo ledwo 1,0 ... plus troszkę mostków termicznych i mamy wynik okno przynosi jednak straty.

Ja podchodzę do tej sprawy tak że pierwsze szyba potem rama zaizolowana ile wlezie.

Działa to tak;

- siatka ogranicza dostęp światła do okien ( to po pierwsze primo ),

- jednocześnie będąc ciemną ogrzewa się i tym samym powietrze pod nią powodując ruchy konwekcyjne powietrza pomiędzy szybą a tą siatką.

Proste i genialne jednocześnie!

Czy zadziała dla połaci pionowych?

Za późna godzina na konstruktywne wnioski.

stąd zwierzęta w afryce mają ciemne futro a skórę jasną.

Niedźwiedź polarny odwrotnie ... sierść biała ... skóra czarna.

coś mi dziwne tłumaczenie nicku wyszło w hebrajskim ) eksperymentuje.

to jest merkava czyli rydwan po Hebrajsku ... i nazwa czołgu ...

Edytowane przez מרכבה

Mówimy o stanie faktycznym.A jest to stan w 99% okien przynoszących bilans ujemny.

Ja poczekam aż opracujesz technologię dobrych okien.Wtedy zmienię zdanie.Póki co dodatni bilans okna to bajka.Faktem natomiast jest problem w lecie.

Wiem bo mam niby dobre trzyszybowe, prawie amerykanske, ze słynnym argonem w środku.

Mówimy o stanie faktycznym.A jest to stan w 99% okien przynoszących bilans ujemny.

Która to instytucja w tym kraju ustala stan faktyczny? Bo do niedawna wydawało mi się, że Macierewicz, ale na szczęście od dwóch miesięcy nie oglądałem wiadomości i już się gubię. A w którym przypadku będę miał większego kaca: czy jak w sezonie na dużym oknie wyjdzie 50 kwh in plus czy in minus? Jakie macie doświadczenia w upijaniu się na smutno i na wesoło?

Okna jakie są, każdy widzi. Jedne kosztują trochę mniej, inne trochę więcej, jedne bardziej się podobają, inne mniej, jedne są eksperymentem, drugie sprawdzoną konstrukcją z wieloletnią gwarancją. Czy mamy pomysł, jak w sposób niekontrowersyjny wpłynąć na bilans? Ja coś tam zaproponowałem, ale oczywiście lepiej zostawić bez odzewu i popieprzyć.

A o czym tu dyskutować? Oczywistą oczywistością jest,że masz rację. Okna należy zacieniać.W tej czy innej formie. Siatki,żaluzje,okiennice czy markizy. Do wyboru,do koloru,co kto woli.

Dowód?

Po pierwsze zaczynam używać spacji.

Po drugie na strychu bez okien mam chłodniej niż w chałupie.

Denerwujące jedynie jest wciskanie kitu,że okna w naszym klimacie dają bilans dodatni.

ps. na wesoło kac jakby mniejszy

Pamiętamy, przynajmniej ja pamiętam. Ale nikt się nie chce wypowiedzieć odnośnie zastąpienia styropianu izolacją refleksyjną. Jestem przekonany o sensowności sprawienia sobie markiz, jeszcze lepiej, gdyby miały w sobie warstwę refleksyjną. Pomajsterkowanie w celu żeby markizy latem były markizami a zimą okiennico-zasłonami to mały problem i mały koszt.

Wiem bo mam niby dobre trzyszybowe, prawie amerykanske, ze słynnym argonem w środku.
no ale nikt nie neguje okien Twoich.

Jak byś się dobrze wczytał w te zrzutu to chodzi o okno które ma 47% ramy !! i to słabej ramy.

Stąd duże straty i małe zyski bo mało szyby. Jedno za drugim podąża ... jak masz więcej szyb z powłokami ... gorzej z zyskiem, mniej strat natomiast.

Na pierwszą linie idzie szyba ...aby stanowiła jak największy procent okna, najlepiej jak 100% czyli sama szyba.

Widzisz jaka różnica ... brak zysków ... do sporych zysków z niewielkiego okna w sumie.

O resztę psssyt ... zrobim pochwalim.

• 8 months później...

należałoby policzyć zyski i straty dzień po dniu - orientacyjnie dla średniej z ostatnich 10lat na ten przykład

Jak się nie chce to jakimś wskaźnikiem może być OZC - choć to tylko bilans za sezon grzewczy będzie - u mnie pokazuje różnicę między pak2, a pak3 od południa - 160kWh w sezonie na korzyść pak3, czyli dla mnie nieopłacalne są pak2 - być może zależność od powierzcni przeszkleń i zacienienia okapem 1,2m