Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

izolacje okienne, zyski solarne, ogrzewanie słońcem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okna są potrzebne i ".", można w różny sposób izolować, ja coś takiego sobie umyśliłem, ciekawe czy ma to jakikolwiek sens. Na razie czysto teoretycznie, bo pytań wiele, na pewno układ mechaniczny czyli drogi i awaryjny, te kwestie wstępnie pomińmy. Proszę o ocenę czy nastąpi izolacja termiczna i znalezienie materiałów, które by to wytrzymały/spełniły.

Pustka powietrzna pomiędzy oknem i roletą coś poprawia termoizolacyjność, ale w nieszczelnościami lamelek wszystko jest tracone (chociaż producenci bram rolowanych- największych rolet, podają parametr u koło 5w/m2, twierdząc, że wystarczająco izolują żeby garaż chronić). Ciepło, które dotrze na zewnętrzną szybę ogrzeje chłodne powietrze i rozpocznie ucieczkę poprzez aluminiowe zimne lamelki, żeby powstrzymać przewiew lub w lepszych, szczelniejszych roletach -konwekcje, która przy szczelinie powyżej 3-5cm wystąpi, wpadłem na pomysł wypełnić tę pustkę nieruchomym, suchym powietrzem, zamkniętym w "ala" materacu/foli bąbelkowej przyklejonej do lamelek, pompowanym po zamknięciu rolety i spuszczanym przed otwarciem. Takie układy w mechanice są znane np. poduszki pneumatyczne w samochodach, raczej do zrobienia, tylko czy zatrzyma ciepło na tyle skutecznie, żeby o tym rozmyślać, suche powietrze jest dobrym izolatorem, a cienka guma/folia nie powinna, aż tak wpłynąć na pogorszenie tego parametru.

okno.jpg

fajne..

moj mozg dzis sobi uważa, że dzisiejsze okno dwuszybowe i tak jest porządne, a u mnie, zgodnie z przedwojenną sztuką okna są minimalne, 1/8 powierzchni podłogi. i myślę ze większe przeszklenia tylko zaopatrzymy w rolety... ostatecznie, w razie chłodów i za dnia, te większe przeszklenia i za dnia mogą byc pozamykane (kuchnia, drzwi na taras i drzwi na balkon) a reszta okien jest niezbyt duża w stosunku do wielkosci pomieszczenia...