CEZARY_PL 27.07.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 WitamJak w temacie - czy ktoś może zetknął się, lub najlepiej użytkował basenowe pompy ciepła MEETING?Widzę, że są w Polsce, są też w Niemczech np. u Gondzika na Ebayu (Polak z Berlina, który jest przodującym sprzedawcą internetowym w Niemczech). Wydaje mi się, że może być to nienajgorsza sprawa - skoro idzie w Niemczech mu już tyle lat - tam klient by nie zostawił suchej nitki jakby ktoś sprzedał mu szajs.Ale szukam jakiś bardziej rzeczowych opinii potwierdzonych jakimś doświadczeniem - może ktoś coś podpowiedzieć na ten temat? Nie ukrywam, że walorem MEETINGA jest relatywnie tańsza cena i między innymi stąd moje zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 A jaki masz basen ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CEZARY_PL 27.07.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 WitamJa besenu osobiście nie mam, ale ten do którego dobieram ma 44 m3. Ale nie chodzi mi tu o kwestię doboru, z tym sobie z moim hydraulikiem raczej poradzimy - sam bym już umiał dobrać odpowiednią moc pompy i wymiennika. Chodzi mi raczej o doświadczenie z tym producentem pomp MEETING. Czy są w miarę bezawaryjne i czy można na nich polegać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 28.07.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Witam Ja besenu osobiście nie mam, ale ten do którego dobieram ma 44 m3. Ale nie chodzi mi tu o kwestię doboru, z tym sobie z moim hydraulikiem raczej poradzimy - sam bym już umiał dobrać odpowiednią moc pompy i wymiennika. Chodzi mi raczej o doświadczenie z tym producentem pomp MEETING. Czy są w miarę bezawaryjne i czy można na nich polegać? Tyle ile za niego zapłacisz tyle jest wart..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CEZARY_PL 29.07.2013 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Tyle ile za niego zapłacisz tyle jest wart..... a jakieś konkrety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korpuch 12.11.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 Też jestem mocno zainteresowany tymi pompami. Czy ktoś już coś może powiedzieć o awaryjności tych pomp i czy COP faktycznie potwierdza się w rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.11.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2013 (edytowane) Witam Jak w temacie - czy ktoś może zetknął się, lub najlepiej użytkował basenowe pompy ciepła MEETING?. Nie jest najtańsża, w zasadzie niczym się nie różni od innych. Gdybym miał oceniać po zawartości ich strony, to cieniutko, nawet bardzo cieniutko. A chwyty marketingowe żenujące: Jako jedyni w Polsce na zakupione u nas towary udzielamy 24 miesięcznej gwarancji producenta, która jest realizowana na terenie kraju. Edytowane 12 Listopada 2013 przez sSiwy12 Skasowałem podwójny cytat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 12.12.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 MEETING to pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp. Jak chcecie to więcej na maila, nawet kontakty do szczęśliwych posiadaczy Meetingów. Nie nabierajcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawidgt 06.02.2014 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 MEETING to pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp. Jak chcecie to więcej na maila, nawet kontakty do szczęśliwych posiadaczy Meetingów. Nie nabierajcie się. Henderson, Z Twoich wypowiedzi wynika, że znasz się na wszystkich pompach, wszystkie pompy są złe ( również markowe pompy producentów, którzy mają 50% udziału w rynku pomp ciepła) a jedynie te które instalujesz lub nimi handlujesz są dobre. Skoro masz tyle informacji to podziel się nimi na forum. Podaj chociażby jeden Sąd gdzie toczą się procesy przeciwko sprzedawcom Meetingów. Jeśli masz takie informacje to udostępnij je publicznie a nie tylko piszesz same bzdury, że coś masz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof Karwowski2 27.02.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2014 Witam, osobiście jestem w trakcie budowania basenu i niedługo (jak zrobi się cieplej i wstrzymane prace ruszą sie dalej) będę musiał zadecydowac jaką kupic pompę do basenu. Mam jedno następujące pytanie: w jaki sposób dobrać moc pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 05.03.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 MEETING to pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp. Jak chcecie to więcej na maila, nawet kontakty do szczęśliwych posiadaczy Meetingów. Nie nabierajcie się. Jestem użytkownikiem Meeting 18kW powietrzenej i jestem zadowolony, działa mi już 2 lata, z budynkiem 160m2. Jak do tej pory żadnej awarii i wszystko ok, nie słyszałem nic o żadnych awariach od osób które też mają (2 znajomych) więc się nie martwię. Ogólnie Polecam, ważne tylko by dobrze wykonać podłączenie a nie na wariata byle by było tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.03.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 ważne tylko by dobrze wykonać podłączenie a nie na wariata byle by było tanio. Uśmiałem się -toż sam zakup takiej pompy jest w takim gatunku (byle było tanio) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 05.03.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Może się okazać że dobre podłączenie droższe i trwalsze od pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 06.03.2014 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Jestem użytkownikiem Meeting 18kW powietrzenej i jestem zadowolony, działa mi już 2 lata, z budynkiem 160m2. Jak do tej pory żadnej awarii i wszystko ok, nie słyszałem nic o żadnych awariach od osób które też mają (2 znajomych) więc się nie martwię. Ogólnie Polecam, ważne tylko by dobrze wykonać podłączenie a nie na wariata byle by było tanio. Nie mam doświadczenia z pompami ciepła zawodowo ale widzę że jesteś tak bardzo zadowolony z pompy ciepła że piszesz na wielu forach o tym jak dobry jest meeting. Trochę mi to reklamą śmierdzi.. http://wentylacja.com.pl/Forum/Pompa-ciep%C5%82a-powietrze-OSTRZEGAM-29170.html?page=18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 06.03.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Meeting to kompletny bubel, trup technologiczny, trup konstrukcyjny, Ja rozumiem że dawidgt z Dąbrowy Górniczej próbuje ten szmelc sprzedawać i reklamuje go, tylko fakty są faktami, przykład pożarów;-2012 styczeń Zegrze/ Borowa Góra rok Meeting 15KW powietrze-woda zblokowanie styczników grzałki , spalenie pompy ciepła oraz garażu wraz z samochodem właściciela-2011 wrzesień Kielno/ Wejherowo Meeting 12KW powietrze-woda, zwarcie międzyfazowe+ zero, zblokowany bezpiecznik, zwarcie na sprężarce, upalenie kabli, stopienie się silnika wentylatora, itp.-2013 grudzień Ostróda Meeting 10KW gruntowa, porażenie prądem dziecka, przebicie na obudowę, ( brak różnicowego zabezpieczenia)To jest wasz Meeting, nie oszukujcie ludzi, przy -1C ten prymityw już traci wydajność, to zachwalanie tego bubla to już kpina Edytowane 6 Marca 2014 przez Henderson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 19.03.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 No cóż ,nie ja jeden logicznie myślę na temat Meetinga .A teraz dostaniesz z 10 pytań -generalnie że głupoty piszesz , jak odpowiesz do każdego z tych pytań dostaniesz po 10 kolejnych i w pewnym momencie braknie ci czasu na odpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) Ogólnie to nie wchodzę na fora bo tu jedna konkurencja zajmuje się wycinaniem drugiej, jak pojawi się jakiś pozytywny post zaraz ktoś go zjedzie tak że wychodzi że produkt jest dzieciobójczy. Pan "Henderson" którego cytuję jest mistrzem. pojechał po wszystkich chyba markach, krytykował: 1, DERON - Wczoraj, 13:46 2. Galmet - 18-12-2013, 09:17 3. VIESSMANN - 18-12-2013, 09:17 4. Vikersonn - 20-12-2013, 11:54 5. Ecopower - 17-12-2013, 20:21 6. Meeting - 17-12-2013, 20:14 - 7. Atlantic - 12-12-2013, 15:37 8. Stiebel Eltron - 11-12-2013, 15:23 dalej mi już się nie chce wypisywać i tu uwaga pozytywy tylko pod jedną marką: Exotherm !!!! czyli Pan zabija dziwnymi wpisami konkurencję reklamując jedną markę. Teraz trochę o treści wpisów bo ton już udało się poznać, wszystko złe Exotherm jest Ok, Od kiedy Meeting produkuje pompy 10kW? no i od kiedy produkują modele 15kW? - a takie modele zostały wymienione w powyższym poście. Pan nawet nie zagłębił się w markę Meeting bo oni nigdy nie robili pomp o tych mocach, więc radzę się zastanowić zanim znów zacznie Pan wymyślać argumenty z rękawa. Te jego wpisy to stek kłamstw wyssanych z palca. Zresztą tych samych argumentów używa przy wszystkich markach, pisze że pompy to przerobione klimatyzatory, że marki nikomu nie znane, że produkt ciągle się psuje i jest awaryjny na maksa itp. Wszytko poza Exotherm jest do D. Teraz trochę moje wiedzy na temat Meetinga bo tym mogę szczerze powiedzieć jak jest. A że podpisuję się z imienia i nazwiska to przyznaję się osobiście do tego co pisze. Meeting to marka Chińska produkująca niskobudżetowe pompy ciepła, głównie powietrzne monobloki, oraz gruntówki i wodne. Pompy wykonane bez żadnych elektronicznych cudów, czyli np. nie ma sterowania przez internet, możliwości podłączenia pod komputer itp. ale czy jest to nam potrzebne? żeby stwierdzić co zepsuło się w lodówce też nikt nie podłącza jej pod internet a konstrukcja pomp i lodówek w sumie jest bardzo zbliżona Pompy ciepła to urządzenia złożone z 4 głównych elementów 1. sprężarka 2. parownik 3. skraplacz 4. zawór rozprężny Jak budujemy pompę średniej wielkości 7kW to najdroższa będzie sprężarka około 2000zł reszta to elementy do 1000zł Czyli budując sami zbudujemy 5000-6000zł licząc dodatki, więc dlaczego inne marki sprzedają to za np. 25000zł i więcej????? Dlatego że chcą bardzo mocno zarobić. Pompa Meeting gruntowa 7kW kosztuje 4501zł czyli kosztuje tyle ile faktycznie jest warta, co bardzo drażni konkurencję i stąd te wszystkie negatywne wpisy. Pompy Meeting instaluję i sprzedaję od końca 2010r. i nie są tak zaawansowane elektronicznie jak inne marki, ale dlatego że nie muszą być by sprawnie działać. Ale teraz przedstawmy to w liczbach to bo interesuje konsumentów. Przykład przy temperaturze powietrza -10C pompa Panasonic T-CAP 9kW koszt pompy to 22700zł COP przy A2W35 3,53 pompa Meeting MD50D koszt pompy to 6825zł COP przy A2W35 3,25 przyjmijmy nawet wersję bardzo pesymistyczną że COP jest 3. Ogrzewanie domu pompą panasonic kosztuje 2500zł (średnio rocznie), a przy pompie Meeting COP jest mniejszy( w wersji bardzo pesymistycznej) o 0,53 czyli koszt będzie 2875zł różnica w ciągu roku to 375zł drożej ogrzewanie pompą Meeting. Jaki z tego wniosek? różnica w cenie zakupu to 15875zł więc zakładając że zainstalujemy panasonika zwróci się on nam po 42 latach ( 15875zł / 375zł= 42). Jak jakiś sprzedawca da gwarancję że pompa Panasonic będzie działać 42 lata bezawaryjnie to się opłaca. Prawda jest taka że zakup pompy ciepła za bardzo wysoką cenę to duże ryzyko, większość producentów daje 2 lata gwarancji lub niektórzy maksymalnie 5 lat np. na sam kompresor. A żeby zakup się opłacił urządzenie musi działać 40lat, z czego już po 10 będzie przestarzałe ze względu na postęp technologiczny. Nie raz można znaleźć pompy ciepła uszkodzone na allegro np. ostatnio DAIKIN P/W za ponad 50tyś w dniu zakupu teraz po 3 latach uszkodzona sprężarka i koszt naprawy w serwisie to ponad 8tyś zł. Wiec gdzie tu logika? Pompy ciepła nawet dobrze dobrane działają maksymalnie 15-20lat, po tym czasie itak już są przestarzałymi gniotami, które mimo że działają opłaca się wymienić na coś nowocześniejszego. Pompa Meeting nawet gdy będzie działać tylko 10 lat, (a dzięki temu że są na kompresorach Copeland będą działać około 15lat) to są itak dużo bardziej opłacalne niż konkurencja. W cenie jednej pompy konkurencji mamy 4 pompy Meeting. !!!! Ogólnie urządzenia Meetinga mogę polecić bo nie ma z nimi żadnych więcej problemów niż z innymi urządzeniami, ważne jest tylko podłączenie bo by pompa dobrze pracowała wymagane jest podłączenie we właściwy sposób. Miałem wielu klientów, którzy zdecydowali się na montaż pompy we własnym zakresie a potem był tylko problem i wszystko zwalane na pompę ciepła. A to nie prawda, pompy działają dobrze tylko warunek by nie podłączać ich metodą chałupniczą, jak kupujemy tanią pompę to instalacja itak będzie kosztować i często około 50% ceny pompy ciepła. Jeszcze taka mała uwaga jako jedyny w Polsce mam w sprzedaży oryginalne części do pomp ciepła Meeting, wystawione nawet na allegro. I gdyby się psuły to pewnie by te części były kupowane przez klientów a prawda jest taka że do tej pory sprzedałem 2 czujniki temperatury, jedno śmigło do wentylatora oraz często dzwonią ludzie i pytają jak prawidłowo ustawić urządzenie. Więc są to całkiem przyzwoity sprzęt!!!!! ja wstawiam swoją stopkę bo do tego co piszę nie boję się przyznać: Pozdrawiam, CNC Marek Jankowski Semlin 62 83-206 Kleszczewo nip: PL 5922080435 tel. +48 516 425 266 e-mail: [email protected] http://www.pompymeeting.pl PS. jeżeli moje informacje są niepełne proszę o informację chętnie dopowiem jak czegoś zabrakło. o następny co robi ludziskom wodę z mózgu wygrzebałem katalog pomp on off które montowałem 5 lat temu przed inwerterami i na przykład 1 urządzenie on off producent zaleca prace do -15 (renomowany producent) "copy" wtedy liczone bez pomp obiegowych -powietrze +2 zasilanie c.o. +35 cop 3,3 do 3,6 w zależności od mocy -powietrze -7 zasilanie c.o. +35 cop już tylko 2 2 obecnie inwertery z ezr i z wliczona pompą obiegową -powietrze +2 zasilanie c.o. +35 cop 3,3 do 3,6 (z pompą obiegową) -powietrze -7 zasilanie c.o. +35 cop od 2,5 do 2,8 (z pompą obiegową) ale najciekawsze że przy -15 jak on off się wyłączał i chwile wcześniej miał cop 1,5 (bez pompy obiegowej) to inverter dalej pracuje do -20 i niżej a przy tym -15 ma cop ok 2,2 z pompa obiegową Ale twoja strona zwiera schematy z dwiema pompami obiegowymi i wymiennik glikol woda dla obiegu c.o. no to delta na wymienniku musi być więc pompa ciepła nie pracuje na "niskim zasilaniu" a dwie pompy obiegowe 8 to ok 400W - ćwierć farelki więc ten twój pesymistyczny cop 3 można miedzy bajki włożyć. I mam pytanie jaki przekrój wewnętrzny ma pex 25 a jaki przekrój wewnętrzny ma kolano do pex 25 które stosujesz z 16?(informacje z twojej strony kotłownia 9kw) I już nie mam pytań Edytowane 19 Marca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 A jeszcze jedno części droższe niż do Panasonica tylko elektronka nieco tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 19.03.2014 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 (edytowane) mam zmienić hurtownię bo mam mieć droższe części??? nie osiem pomp tylko dwie pompy z podnoszeniem 8m fachowcu przyswój sobie trochę wiedzy o pompach obiegowychkatalog 5 lat ma ale w spr spiralnych rewolucji nie było ani w mechanicznych tzr już nie wspomnę o wymiennikachno może miting miał rewolucje bo nie może wysyłać do pl swoich śmieci z r22 po prostu jedna pompa i sprzęgło no super to co za sprzęgłem albo przed i nie będzie glikolu na zewnątrz co załapałeś że przy glikolu i wymienniku rośnie temp. zasilania biedne te ludzie z alegro kupują se taniego gniota a gość jeszcze im rzeźbi w gównienajwiększe koszty to generuje fachowa pompa i instalacja zrobiona "oszczędnie" Edytowane 19 Marca 2014 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.03.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Aktualnie robię dom 120m2 cały w podłodze i będzie jedna pompa obiegowa Grundfos 25/60/180 jakieś 60W by zagwarantować dobry przepływ. Schemat pozostawię sobie w tajemnicy, ale podpowiem że w podłogówce układanej co 10cm jest na tyle dużo wody że wystarczy małe sprzęgło by wszystko działało. A po co w całym domu rozstaw 10 cm , przeciez nie wszystkie pomieszczenia mają takie same straty na m2, ja nie spotkałem jeszcze takiego domu. Faktycznie podłczenie jednego rozdzielacza do pompy to wielka tajemnica wymagajaca długich przemyslen, to za dom 200-300 m2 powinien byc chyba Nobel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts