Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parawan nawannowy a bateria

grobelny

Recommended Posts

Zastanawiam się nad parawanem nawannowym w łazience, natomiast mam pewne wymagania które na razie wydają się być sprzeczne (ale mam nadzieję, że mnie ktoś tutaj z błędu wyprowadzi). Mianowicie chciałbym mieć kran na krótszej krawędzi wanny a parawan powinien się całkowicie składać na krótszą ścianę wanny tak aby była możliwość skorzystania z wanny aby umyć w niej coś stojąc na zewnątrz. No i teraz problem jest taki, że parawan musiałby się składać na baterię. Czysto teoretyczne konstrukcje jakie mi przyszły do głowy, żeby sobie z problemem poradzić to:

a) parawan w formie złożonej musiałby być podniesiony ponad baterię czyli jakieś 20-30cm,

b) pojedyncze skrzydło parawanu musiałoby się zmieścić pomiędzy krawędzią wanny a baterią.

Wydaje mi się, że im mniej skrzydeł tym estetyczniej tak więc bardziej podobałoby mi się rozwiązanie a). Tylko nie wiem czy istnieją mechanizmy które pozwalałyby na stosunkowo bezproblemowe opuszczanie i podnoszenie takiego parawanu (z jakąś sprężyną, żeby nie trzeba było podnosić 10kg parawanu). Rozwiązanie b) też wcale nie jest takie proste do realizacji bo miejsca pomiędzy krawędzią wanny a baterią będzie pewnie ok. 20cm.

Zna ktoś może rozwiązanie które by się w tej sytuacji mogło sprawdzić (niekoniecznie ograniczone do propozycji a) czy b) )?

Ja mam parawan Aquaform Modern 3-częściowy składany harmonijkowo, wykonany z przezroczystego szkła, po złożeniu zajmuje ok. 40 cm i można go położyć na ścianę z baterią, albo na drugą ścianę (pomiędzy wanną a blatem mam schodek, dzięki czemu parawan mogę bardziej odchylić). Mogę spokojnie coś opłukać pod baterią, nie przeszkadza mi parawan. Za to moja siostra ma parawan z Koła 2-częściowy, więc po złożeniu zajmuje 60 cm i dostęp do baterii mógłby być utrudniony.

http://images65.fotosik.pl/38/f8dbf11f6ccd20e8m.jpg

http://images61.fotosik.pl/37/698eb9825cdb1e14m.jpg

Edytowane przez MonkaD

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...