grobelny 27.07.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Zastanawiam się nad parawanem nawannowym w łazience, natomiast mam pewne wymagania które na razie wydają się być sprzeczne (ale mam nadzieję, że mnie ktoś tutaj z błędu wyprowadzi). Mianowicie chciałbym mieć kran na krótszej krawędzi wanny a parawan powinien się całkowicie składać na krótszą ścianę wanny tak aby była możliwość skorzystania z wanny aby umyć w niej coś stojąc na zewnątrz. No i teraz problem jest taki, że parawan musiałby się składać na baterię. Czysto teoretyczne konstrukcje jakie mi przyszły do głowy, żeby sobie z problemem poradzić to:a) parawan w formie złożonej musiałby być podniesiony ponad baterię czyli jakieś 20-30cm,b) pojedyncze skrzydło parawanu musiałoby się zmieścić pomiędzy krawędzią wanny a baterią. Wydaje mi się, że im mniej skrzydeł tym estetyczniej tak więc bardziej podobałoby mi się rozwiązanie a). Tylko nie wiem czy istnieją mechanizmy które pozwalałyby na stosunkowo bezproblemowe opuszczanie i podnoszenie takiego parawanu (z jakąś sprężyną, żeby nie trzeba było podnosić 10kg parawanu). Rozwiązanie b) też wcale nie jest takie proste do realizacji bo miejsca pomiędzy krawędzią wanny a baterią będzie pewnie ok. 20cm. Zna ktoś może rozwiązanie które by się w tej sytuacji mogło sprawdzić (niekoniecznie ograniczone do propozycji a) czy b) )? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathas 28.07.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Podpinam się pod temat. Dylematy podobne, myśli krążą wokół idei przeniesienia baterii na sąsiednią ścianę. Ale wtedy co z prysznicem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonkaD 01.08.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja mam parawan Aquaform Modern 3-częściowy składany harmonijkowo, wykonany z przezroczystego szkła, po złożeniu zajmuje ok. 40 cm i można go położyć na ścianę z baterią, albo na drugą ścianę (pomiędzy wanną a blatem mam schodek, dzięki czemu parawan mogę bardziej odchylić). Mogę spokojnie coś opłukać pod baterią, nie przeszkadza mi parawan. Za to moja siostra ma parawan z Koła 2-częściowy, więc po złożeniu zajmuje 60 cm i dostęp do baterii mógłby być utrudniony. http://images65.fotosik.pl/38/f8dbf11f6ccd20e8m.jpg http://images61.fotosik.pl/37/698eb9825cdb1e14m.jpg Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez MonkaD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasanala 02.08.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 W obecnej łazience mam baterię na dłuższej ścianie i z niej korzystamy jak nalewamy wodę do wanny, a na ścianie z prysznicem jest słuchawka prysznicowa i (nie wiem jak to się nazywa) taka bateria bez wylewki, czyli tylko kurki do odkręcania wody przy braniu prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathas 15.08.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Sasanala czy masz możliwość składania parawanu, czy masz go przymocowanego na stałe do ściany? Ja rozważam parawan składany - stąd moje dylematy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasanala 15.08.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Mam parawan na stałe przymocowany do ściany, ale jest on siedmioczęściowy składany jak harmonijka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathas 24.08.2013 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Dzięki Sasanala! Poszukam czegoś w sklepach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts