mietek440 28.07.2013 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Posiadam EKT Grobelny 15KW , sterownik Cobra , nowo zamontowany kocioł ogrzewa tylko bojler stojący z wężownicą spiralną 140 l , po nagrzaniu zasobnika kocioł po dłuższym czasie wygasa , palę groszkiem . Pomimo różnych zmian w sterowniku po nagrzaniu zasobnika kocioł wytrzymuje najdłużej kilka godzin i wygasa . Miało być wygodnie a muszę go użytkować jak zwykły zasypowy - rozpalać od nowa , pomóżcie proszę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Nikt ci nie powiedział że tłok jest bardzo problematyczny w okresach przejściowych i przy grzaniu tylko CWU latem ?Cięzko jest go wysterować w tych okresach i wymaga to wiele czasu i cierpliwości.Co zaś do samej Cobry to bardzo dobry sterownik ale do ślimaka.W tłoku dużo lepiej sprawdza się Titanic firmy Prond i internetowy sterownik Bruli z Elektro-System. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.07.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 (edytowane) Posiadam EKT Grobelny 15KW , sterownik Cobra , nowo zamontowany kocioł ogrzewa tylko bojler stojący z wężownicą spiralną 140 l , po nagrzaniu zasobnika kocioł po dłuższym czasie wygasa , palę groszkiem . Pomimo różnych zmian w sterowniku po nagrzaniu zasobnika kocioł wytrzymuje najdłużej kilka godzin i wygasa . Miało być wygodnie a muszę go użytkować jak zwykły zasypowy - rozpalać od nowa , pomóżcie proszę . Wejdź w menu kodowe 1203 i zrób zdjęcia wykresów. Potrzeba więcej informacji. Przyczyn może być kilka : temperatura na kotle rośnie tak wysoko, że wyłącza się funkcja podtrzymania ognia Duży ciąg kominowy, który wypala opał przed podaniem kolejnek dawki ... i tak dalej Podaj też wersję programu i nastawy : min moc kotła max obroty dmuchawy min obroty dmuchawy pauza między dawkami Edytowane 28 Lipca 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 28.07.2013 14:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 komin ma przekrój 14x14 i ok 7-8 m wysokości , jest trochę mniejszy niż zalecany przez producenta jednak znajomy monter powiedziała że powinno być ok . Minimalna moc kotła była ustawiana na 6 , 12 , 15 % - wygasało , max obroty dmuchawy 78 , 80 % , min. obroty dmuchawy 1% , pauza między dawkami 180 , wersja programu A33m , w stanie podtrzymania po otwarciu drzwiczek popielnika przez ok 2-3 sekundy dymi przez drzwiczki - później nie dymi , mieszkam przy rosyjskiej granicy , prawdziwego ekogroszku tu nie ma , wszyscy kruszą normalny węgiel i sprzedają jako ekogroszek . Przed chwilą był u mnie mój monter zasugerował za duży ciąg kominowy , położył na ruszta wodne kawałek blachy aby go ograniczyć , zobaczę czy pomoże - chociaż nie jestem pewien czy to najlepsze rozwiązanie , wykresów na razie nie mogę dostarczyć bo ich nie , z powodu problemów z wygasaniem paliłem na ruszcie awaryjnym , przed chwilą odpaliłem kocioł na automacie , słupki wrzucę jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.07.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Jeśli masz program A33m, to sterownik to chyba Puma?? Twój monter może mieć rację - ciąg kominowy jest b. ważny. Jeśli masz pauzę 180s (3 min), to w podtrzymaniu ognia przy min mocy = 7% mamy pauzę 42 min. Jeśli ciąg kominowy jest duży, opał może się w tym czasie wypalić i ogień zgaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 28.07.2013 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Jeśli z dobrego miejsca odczytuję nr wersji programu tj. okna startowego sterownika mam A33m , sterownik Cobra , parametry zmienił mi na pauza 170s. ,min. moc kotła 10%, max obroty dmuchawy 60 % , minimalne dmuchawy 1% , czy dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 28.07.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Przepraszam, pomyliłem się! A33m to rzeczywiście Cobra... Spróbuj zrobić zdjęcia wykresów, jak wygaśnie. Sterownik pamięta historię do 7 dni wstecz. Podstawowym problemem w tłoku jest samoczynne wypalanie się opału od ciągu komina. Sterownik wyłącza dmuchawę, ale komin ciągnie powietrze przez dmuchawę i palenisko, więc opał wypala się zanim nadejdzie następna dawka. Oczywiście - w Twoim przypadku może być inaczej. Zobaczymy, co da zmniejszenie ciągu. Są specjalne regulatory ciągu kominowego, które zakłada się na komin. Może któryś z forumowiczów może napisać coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.07.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Ja napiszę choć nic to nie pomorze koledze Włodku napisałbym trochę inaczej; podstawowym problemem w tłoku jest sam układ podawania tłokiem. Jak pisałem to godziny, dni, miesiące siedzenia przy kotle jak komuś brakuje czasu i cierpliwości. Trzeba ustawić poprawne parametry podtrzymania co nie jest takie proste jak zapewniają przed zakupem broszury i producenci. Dasz za "tłuste" nastawy = duże przeregulowania temp. zadanej które doprowadzają do wywalania alarmu za wysokiej temp. kotła Dasz za "chude" = wygaszanie kotła Jeśli już koledze się to uda żeby kocioł utrzymać przy życiu to przy najbliższej zmianie paliwo zabawa zaczyna się od początku niestety i trzeba wprowadzić korekty. To tak w skrócie prawda o tłokach w okresach przejściowych i w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.07.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 palnik w połowie pokryty popiołem i zasypany węglem , popielnik pełen węgla , komin ma przekrój 14x14 i ok 7-8 m wysokości , jest trochę mniejszy niż zalecany przez producenta jednak znajomy monter powiedziała że powinno być ok . Minimalna moc kotła była ustawiana na 6 , 12 , 15 % - wygasało , max obroty dmuchawy 78 , 80 % , min. obroty dmuchawy 1% , pauza między dawkami 180 , wersja programu A33m , w stanie podtrzymania po otwarciu drzwiczek popielnika przez ok 2-3 sekundy dymi przez drzwiczki - później nie dymi , mieszkam przy rosyjskiej granicy , prawdziwego ekogroszku tu nie ma , wszyscy kruszą normalny węgiel i sprzedają jako ekogroszek . Przed chwilą był u mnie mój monter zasugerował za duży ciąg kominowy , położył na ruszta wodne kawałek blachy aby go ograniczyć , zobaczę czy pomoże - chociaż nie jestem pewien czy to najlepsze rozwiązanie , w chwili obecnej mam - parametry zmienił mi na pauza 170s. ,min. moc kotła 10%, max obroty dmuchawy 60 % , minimalne dmuchawy 1% , czy dobrze ? to post kolegi na drugim forum. i moja odpowiedźjeśli tak jest to jak dobrze rozumiem wygasa poniewaz zrzuca niedopalony węgiel i żar z palnika do popielnika - odwrotna sytuacja to nadmierny ciąg i wypalenie opału w całości na palniku przed podaniem kolejnej dawki. jeśli u ciebie opał w popielniku niespalony to znaczy że masz za krótką przerwę pomiędzy dawkami w podtrzymaniu- musisz obniżyć mon minimalna.wiem że masz 10% więc w dół schodź. musisz doprowadzić do sytuacji w ktorej opał będzie się palił(tlił żarzył) na palniku a do popielnika spadał tylko popiół. u ciebie kolejne dawki zrzucają węgiel bo sa zbyt częste. wkleję Twój post na tamto forum i możemy tam przenisć dyskusję jak chcesz co do dymu to normalne przy spalaniu z niedoborem tlenu. gdybyś włączył nadmuch na kilkanascie sekund przed otwarciem drzwi i napowietrzył komore spalania to dymu nie będzie przy otwieraniu drzwi myślę że poprawnie odczytuje genezę jego kłopotów i sposób rozwiązania- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 29.07.2013 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Timon żar na palniku został wypalony do końca obok leży węgiel który nie zaczął się jeszcze palić . Odbiór wody w ciągu dnia jest mały , bojler i kocioł nagrzany na maxa , w związku z małym zapotrzebowaniem na ciepło węgiel podawany jest na żar który już się wypalił . Podajnik podaje kolejne dawki węgla który nie może się zapalić - żar wypalił się i zasypuje szufladę popielnika , tak to widzę .Kupiłem na próbę trochę miału , czekam aż doschnie i spróbuję miałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.07.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 to jeśli dobrze rozumiem - na palniku wygasa zanim zostanie podana kolejna dawka opału lub temperatura tego co jeszcze się tli jest zbyt niska aby zapaliły się kolejne porcje węgla??? jeśli tak to raczej trzeba w drugą stronę z moca kotła lub mocniej otworzyć przesłone na wentylatorze by zwiekszyć skuteczność napowietrzania komory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 29.07.2013 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 dzięki timon aczkolwiek usunełem cały ekogroszek i zasypałem miałem więc do właściwych nastaw pewnie będzie trzeba dochodzić od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.07.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 z tłokiem jest trudno- podajesz dużą dawkę opału a potem trzeba to utrzymać w stanie choćby "kiszenia" - czyli dać tyle wiatru aby nie zgasło i na tyle mało aby nie przeciągać temperatury na kotle zbytnio bo wtedy alarmy grożą.jak napisał karoka- z tłokiem trzeba cierpliwie.dodatkowo jak zmieniasz opał to zabawa od nowa się zaczyna.przy miale jest jeszcze ciekawiej- musisz niestety przetrawić zachowania swojego kotła i przyporządkować reakcje na Twoje zmiany.zmieniaj jak najmniej za jednym razem i zapisuj co i o ile przestawiłeś- jak się rozjedzie będziesz wiedział jak daleko się cofnąć.cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts