aiki 15.02.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Chyba poczekaj aż to się wszystko dobrze wygrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 15.02.2015 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Chyba poczekaj aż to się wszystko dobrze wygrzeje. Powoli można poczekać ale jak tu pracować zwłaszcza na górze jak przy samum dachu jest chyba 26C a tu jeszcze wentylacja i zabudowa do położenia chyba na waleta. Przez 11 dni zużyłem 182kW/h... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 15.02.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 W sumie jakbyś poskręcał to prądu mniej powinno iść. Najwyżej jakieś slipy założysz jak się chłodniej zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 16.02.2015 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Powoli można poczekać ale jak tu pracować zwłaszcza na górze jak przy samum dachu jest chyba 26C a tu jeszcze wentylacja i zabudowa do położenia chyba na waleta. Przez 11 dni zużyłem 182kW/h... Jak masz przy suficie 26*C to na pewno podłogówka do regulacji ,przy dobrze działającej podłogówce przy suficie powinna być mniejsza tem jak przy podłodze. Ciepłomierz polecam firmę HOTTO NA ALEGDROGO , ciepłomierz o nominalnym przepływie 2,5m3/h , ma gwinty 1' . Gość od hotto jest bardzo w porządku , solidna firma , chyba ze trzy razy cś kupowałem ,nie było żdnego problemu , raz nawet mi się bardzo spieszyło to wysłał nawet towar na telefoniczne zamówienie , nie czekając na pieniądze. TE 182 kw przez 11 dni ,to jeszcze nie jest optymalny wynik ,zdaje się że dopiero rozgrzewasz podłogówkę , przy właściwym wyregulowaniu pdłogówki wynik powinien być mniejszy , choć teraz te 16 kw na dobę x 0,.40 pln średnio2 taryfa to wyjdzie jakieś 6,5pln doba za grzanie w domu , chyba żaden dramat . Po zamieszkaniu dojdą jeszcze zyski bytowe , co w tak dobrze ocieplonym i tej wielkości domu powinny być dość znaczne , na pewno tych KW po weźmie mniej .Przy takiej zimie jak ta czy też zeszła powinieneś się zamknąć ( po zamieszkaniu) w 600-800 pln za sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 21.02.2015 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Jak masz przy suficie 26*C to na pewno podłogówka do regulacji ,przy dobrze działającej podłogówce przy suficie powinna być mniejsza tem jak przy podłodze. Ciepłomierz polecam firmę HOTTO NA ALEGDROGO , ciepłomierz o nominalnym przepływie 2,5m3/h , ma gwinty 1' . Gość od hotto jest bardzo w porządku , solidna firma , chyba ze trzy razy cś kupowałem ,nie było żdnego problemu , raz nawet mi się bardzo spieszyło to wysłał nawet towar na telefoniczne zamówienie , nie czekając na pieniądze. TE 182 kw przez 11 dni ,to jeszcze nie jest optymalny wynik ,zdaje się że dopiero rozgrzewasz podłogówkę , przy właściwym wyregulowaniu pdłogówki wynik powinien być mniejszy , choć teraz te 16 kw na dobę x 0,.40 pln średnio2 taryfa to wyjdzie jakieś 6,5pln doba za grzanie w domu , chyba żaden dramat . Po zamieszkaniu dojdą jeszcze zyski bytowe , co w tak dobrze ocieplonym i tej wielkości domu powinny być dość znaczne , na pewno tych KW po weźmie mniej .Przy takiej zimie jak ta czy też zeszła powinieneś się zamknąć ( po zamieszkaniu) w 600-800 pln za sezon grzewczy. Jak sobie nie dam rady z regulacją trzeba będzie zakupić takie ciepłomierz... Dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 21.02.2015 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 (edytowane) Trzy dni wentylacja zrobiona, trzeba było układać pod laser tak żeby nie przekroczyć granicy zabudowy poddasza KG. Zgromadzony elementy do zabudowy czekają na poniedziałek, trochę porysowałem ściany:) CDN… Z poważaniem Tomasz Edytowane 21 Lutego 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Z ciekawości ile wyszło Ci kasy za te rury? Myślałem u siebie WM robić na małośrednicowych elastycznych wężach, ale jak taniej będzie w ten sposób to moze tak zrobię. I czy będziesz je jakoś izolował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 22.02.2015 16:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Z ciekawości ile wyszło Ci kasy za te rury? Myślałem u siebie WM robić na małośrednicowych elastycznych wężach, ale jak taniej będzie w ten sposób to moze tak zrobię. I czy będziesz je jakoś izolował? Całości łącznie z orurowaniem dołu wyszło 3283 zł. transport własny do Częstochowy, firma zrobiła mi kształtki takie jak chciałem i nietypowe w rozmiarach i redukcjach. Izolować będą tylko ruty z czerpni i wyrzutni oraz doprowadzenie z GWC żwirowca. Ponadto z miękkimi rurami jest jeden problem nie ma możliwości dokonania czyszczenia mechanicznego za pomocą szczotki nylonowej. Z poważaniem Tomasz Edytowane 22 Lutego 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.02.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A porównywałeś to cenowo z mięczakami? Chyba nie wyjdzie dużo drożej, nie wiem. Do mnie przemawia to, że metal jest twardy i może przenosić dźwięki, a i między pomieszczeniami robią się kanały przez które może być coś słychać. Przy tych miękkich odległości po przewodach są większe. Wiem, że nie masz jeszcze reku, ale jesteś w stanie jakoś ocenić przenoszenie się dźwięków między pomieszczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 22.02.2015 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 A porównywałeś to cenowo z mięczakami? Chyba nie wyjdzie dużo drożej, nie wiem. Do mnie przemawia to, że metal jest twardy i może przenosić dźwięki, a i między pomieszczeniami robią się kanały przez które może być coś słychać. Przy tych miękkich odległości po przewodach są większe. Wiem, że nie masz jeszcze reku, ale jesteś w stanie jakoś ocenić przenoszenie się dźwięków między pomieszczeniami? Nie unikniesz sytuacji w którym będziesz miał przenoszenie dźwięku to z pomieszczeń domowych hałasów z pomieszczenia do pomieszczenia lub samego szumu powietrza. Co prawda z stalowych rurach będzie mniejsze bo samo powietrze ma mniejsze opory przepływu przy takich średnicach rur. Trzeba pamiętać jakie ilości powietrza max będziesz musiał transportować. Z poważaniem Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 02.03.2015 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Zabudowa pod KG zrobiona w dwóch pokojach w cztery dni , a dzisiaj zacząłem montować zabudowę dużej łazience. I ta sama metoda minimum otworów w folii, z drugiej strony zastanawiam się czy nie za mało blach wkrętów nie kręcę na wieszakach esach. CDN… Z poważaniem Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 07.03.2015 00:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Pompa ciepła wygrzała budynek mieszkalny, na wylewce 18 centymetrowej jest 22 +/- 2C poszło na to około 370kW/h. w tej chwili idzie około 10-12kW/H na do dobę to daje przy 0,36zł od 3,6 do 4,32 zł koszty żadne. Przepływy wyregulowałem teraz jeszcze damy pomiar temperatury w pomieszczeniu mieszkalnym i będzie bardziej precyzyjnie można sterować ogrzewaniem. CDN…Z poważaniem Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 15.03.2015 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Na odpowiedz kilku kolegów, przesyłam jak się uszczelnia folie pomiędzy zabudową z grubą pianą. CDN… Z poważaniem Tomasz Edytowane 15 Marca 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 25.03.2015 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Poddasze powolutku się zabudowuje KG technicznie wychodzi dwa dni na pokój, najpierw skosy a potem sufit wycinanie pod wentylację oraz wnęki pod oświetlenie. CDN… Z poważaniem Tomasz Edytowane 25 Marca 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 31.03.2015 02:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ile kWh zużyła pompa do CO w ciągu ostatniego miesiąca? 133,5m2 to powierzchnia użytkowa czy całkowita domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 01.04.2015 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ile kWh zużyła pompa do CO w ciągu ostatniego miesiąca? 133,5m2 to powierzchnia użytkowa czy całkowita domu? Poszło mi na wygrzanie i ogrzanie 572kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 03.04.2015 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Poszło mi na wygrzanie i ogrzanie 572kWh Dzięki. A możesz podać powierzchnię całkowitą i powierzchnię ogrzewanych ścian zewnętrznych? (powierzchnię ścian, które od wewnątrz są ogrzewane) Chciałbym porównać zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 03.04.2015 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 To jest tak powierzchnia podłoga 128m2 ściany zewnętrzne to 242m2 z wew to 612m2, trzeba pamiętać że koszty to wygrzewanie budynku. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?194292-dom-energooszcz%C4%99dny-z-elementami-pasywnego&p=6823756&viewfull=1#post6823756 Pozdrawiam Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 16.07.2015 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Dawno temu w internecie nie było mnie a robota powoli idzie, tak jak czytam swoje zeznanie to zaczynałem się na zabudowie poddasza. Zabudowa poddasza zrobiona do końca cała góra z tynkami przetarta i zagruntowana, cała zabudowa zrobiłem na taśmach poślizgowych i papierowych taśmach w zbrojeniach. To ciekawe człowiek wyszkolił się w pracy na pacy profilowanej fajna sprawa nie dociera się tyle. efekt końcowy zagruntowane i czeka na kolorek... CDN… Z poważaniem Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomdts 16.07.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 (edytowane) Kilka ciekawostek z zabudowy Pistolet natryskowy do farby emulsyjnej fajna sprawa idzie szybko malowanie. Biały Miś dla dziewczyny. CDN… Z poważaniem Tomasz Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez tomdts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts