Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na twardym wzgórzu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powoli można poczekać ale jak tu pracować zwłaszcza na górze jak przy samum dachu jest chyba 26C a tu jeszcze wentylacja i zabudowa do położenia chyba na waleta.:D

Przez 11 dni zużyłem 182kW/h...

Jak masz przy suficie 26*C to na pewno podłogówka do regulacji ,przy dobrze działającej podłogówce przy suficie powinna być mniejsza tem jak przy podłodze.

Ciepłomierz polecam firmę HOTTO NA ALEGDROGO , ciepłomierz o nominalnym przepływie 2,5m3/h , ma gwinty 1' . Gość od hotto jest bardzo w porządku , solidna firma , chyba ze trzy razy cś kupowałem ,nie było żdnego problemu , raz nawet mi się bardzo spieszyło to wysłał nawet towar na telefoniczne zamówienie , nie czekając na pieniądze.

TE 182 kw przez 11 dni ,to jeszcze nie jest optymalny wynik ,zdaje się że dopiero rozgrzewasz podłogówkę , przy właściwym wyregulowaniu pdłogówki wynik powinien być mniejszy , choć teraz te 16 kw na dobę x 0,.40 pln średnio2 taryfa to wyjdzie jakieś 6,5pln doba za grzanie w domu , chyba żaden dramat . Po zamieszkaniu dojdą jeszcze zyski bytowe , co w tak dobrze ocieplonym i tej wielkości domu powinny być dość znaczne , na pewno tych KW po weźmie mniej .Przy takiej zimie jak ta czy też zeszła powinieneś się zamknąć ( po zamieszkaniu) w 600-800 pln za sezon grzewczy.

Jak masz przy suficie 26*C to na pewno podłogówka do regulacji ,przy dobrze działającej podłogówce przy suficie powinna być mniejsza tem jak przy podłodze.

Ciepłomierz polecam firmę HOTTO NA ALEGDROGO , ciepłomierz o nominalnym przepływie 2,5m3/h , ma gwinty 1' . Gość od hotto jest bardzo w porządku , solidna firma , chyba ze trzy razy cś kupowałem ,nie było żdnego problemu , raz nawet mi się bardzo spieszyło to wysłał nawet towar na telefoniczne zamówienie , nie czekając na pieniądze.

TE 182 kw przez 11 dni ,to jeszcze nie jest optymalny wynik ,zdaje się że dopiero rozgrzewasz podłogówkę , przy właściwym wyregulowaniu pdłogówki wynik powinien być mniejszy , choć teraz te 16 kw na dobę x 0,.40 pln średnio2 taryfa to wyjdzie jakieś 6,5pln doba za grzanie w domu , chyba żaden dramat . Po zamieszkaniu dojdą jeszcze zyski bytowe , co w tak dobrze ocieplonym i tej wielkości domu powinny być dość znaczne , na pewno tych KW po weźmie mniej .Przy takiej zimie jak ta czy też zeszła powinieneś się zamknąć ( po zamieszkaniu) w 600-800 pln za sezon grzewczy.

Jak sobie nie dam rady z regulacją trzeba będzie zakupić takie ciepłomierz...

Dzięki za podpowiedź

Trzy dni wentylacja zrobiona, trzeba było układać pod laser tak żeby nie przekroczyć granicy zabudowy poddasza KG.

Zgromadzony elementy do zabudowy czekają na poniedziałek, trochę porysowałem ściany:)

DSC01615.JPG

DSC01616.JPG

DSC01624.JPG

DSC01627.JPG

DSC01629.JPG

DSC01622.JPG

DSC01623.JPG

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts

Z ciekawości ile wyszło Ci kasy za te rury? Myślałem u siebie WM robić na małośrednicowych elastycznych wężach, ale jak taniej będzie w ten sposób to moze tak zrobię. I czy będziesz je jakoś izolował?

Całości łącznie z orurowaniem dołu wyszło 3283 zł. transport własny do Częstochowy, firma zrobiła mi kształtki takie jak chciałem i nietypowe w rozmiarach i redukcjach. Izolować będą tylko ruty z czerpni i wyrzutni oraz doprowadzenie z GWC żwirowca. Ponadto z miękkimi rurami jest jeden problem nie ma możliwości dokonania czyszczenia mechanicznego za pomocą szczotki nylonowej.

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts

A porównywałeś to cenowo z mięczakami? Chyba nie wyjdzie dużo drożej, nie wiem. Do mnie przemawia to, że metal jest twardy i może przenosić dźwięki, a i między pomieszczeniami robią się kanały przez które może być coś słychać. Przy tych miękkich odległości po przewodach są większe.

Wiem, że nie masz jeszcze reku, ale jesteś w stanie jakoś ocenić przenoszenie się dźwięków między pomieszczeniami?

A porównywałeś to cenowo z mięczakami? Chyba nie wyjdzie dużo drożej, nie wiem. Do mnie przemawia to, że metal jest twardy i może przenosić dźwięki, a i między pomieszczeniami robią się kanały przez które może być coś słychać. Przy tych miękkich odległości po przewodach są większe.

Wiem, że nie masz jeszcze reku, ale jesteś w stanie jakoś ocenić przenoszenie się dźwięków między pomieszczeniami?

Nie unikniesz sytuacji w którym będziesz miał przenoszenie dźwięku to z pomieszczeń domowych hałasów z pomieszczenia do pomieszczenia lub samego szumu powietrza. Co prawda z stalowych rurach będzie mniejsze bo samo powietrze ma mniejsze opory przepływu przy takich średnicach rur. Trzeba pamiętać jakie ilości powietrza max będziesz musiał transportować.

Z poważaniem Tomasz

• 2 weeks później...

Zabudowa pod KG zrobiona w dwóch pokojach w cztery dni , a dzisiaj zacząłem montować zabudowę dużej łazience. I ta sama metoda minimum otworów w folii, z drugiej strony zastanawiam się czy nie za mało blach wkrętów nie kręcę na wieszakach esach.

DSC01645.JPG

DSC01646.JPG

DSC01647.JPG

DSC01649.JPG

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Pompa ciepła wygrzała budynek mieszkalny, na wylewce 18 centymetrowej jest 22 +/- 2C poszło na to około 370kW/h. w tej chwili idzie około 10-12kW/H na do dobę to daje przy 0,36zł od 3,6 do 4,32 zł koszty żadne. Przepływy wyregulowałem teraz jeszcze damy pomiar temperatury w pomieszczeniu mieszkalnym i będzie bardziej precyzyjnie można sterować ogrzewaniem.

CDN…

Z poważaniem Tomasz

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 months później...

Dawno temu w internecie nie było mnie a robota powoli idzie, tak jak czytam swoje zeznanie to zaczynałem się na zabudowie poddasza.

Zabudowa poddasza zrobiona do końca cała góra z tynkami przetarta i zagruntowana, cała zabudowa zrobiłem na taśmach poślizgowych i papierowych taśmach w zbrojeniach. To ciekawe człowiek wyszkolił się w pracy na pacy profilowanej fajna sprawa nie dociera się tyle.

az0RlaS8XFNHjJTfrI27CPFer9m81L2kyvpnDoj9arQ=w1001-h667-no

I1YdvEK-e3zhCNV3CmXMKKqS7hCI4Y2a0JveiYE6PTA=w445-h667-no

y6WVWUIzR1Ythl41BodfELEjZpMdopo7IvmffhfQdcE=w445-h667-no

9DFx4W7-avxkvzoTmjmchVGaZ_CTYgq6Ap386ZJm3OA=w445-h667-no

efekt końcowy zagruntowane i czeka na kolorek...

dPHavdwVYNzmXqEhqQ3sk3oY1e3q-Ggx7YSQLuC6i3g=w1001-h667-no

xZ-2CGsU-5corvEPOE0Tfft_nMLjW9U-LoMrBHz2lk4=w445-h667-no

PyF2Vw89eoJjcvawiiq7GwTJTCaYce_N5ImEroJZArM=w1001-h667-no

CDN…

Z poważaniem Tomasz