Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na twardym wzgórzu.

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mógłbyś wyjaśnić poszczególne kolumny czyli

EU - czy to jest zapotrzebowanie na energie do ogrzania czy również oświetlenia

EK - czarna magia

EP - ?

Do tej pory nie miałem styczności z certyfikatami

Tomek

Tu jest fajnie wyjaśnione:

http://www.swiadectwo.builddesk.pl/ep_ek_eu.php

http://www.swiadectwo.builddesk.pl/suwak_energii.php

pozdrawiam Tomasz

Witam kolegę...

samodzielna budowa domu to ultra maraton, trzeba ocenić na jaki Cie dom stać to od ilości środków finansowych, przy domku parterowym po powierzchni zabudowy 80m2 z wieńcem i stropem drewnianym i poddaszem nie użytkowym powinno Ci starczyć 340-400 tysięcy to zależy od regiony i ekipy budowlanej. Wszystko co zrobisz sam to kwota dodana do lepszego domu, lecz trzeba pamiętać że szybciej nie będzie.

1. czy liczyłeś oszczędności związane z własnym nakładem pracy ?

Sama budowa domu z stanie surowym zamkniętym firma zaśpiewała mi 68tyś a druga firma 72tyś. Cała reszta jest policzalne ale nawet nie staram się tego liczyć.

2. jaką kwotę do tej pory wydałeś ( w zaokrągleniu )

355 tyś około…

3. czy zysk finansowy był wart tego dzieła ? jak zdrowie ?

W przypadku wartości budynku pod względem finansowym to około 510 tyś, ale emocjonalnie nie do wycenienia. A zdrowie jest, lecz trzeba mieć kondycję fizyczną i psychiczną ale poza kilkoma stłuczonymi palcami i rozciętym łukiem brwiowym to wszystko ok.

4. czy tempo budowy jest dla ciebie zadowalające ? może warto było częściej najmować firmy aby już zamieszkać ?

Plany były żeby szybciej wybudować ale życie idzie swoją drogą, nie do szacowanie niektórych etapów budowy opóźniło wykonanie innych, strop w 4 tygodnie w wyszło 7 tygodni, dekarze itd. Firmy brałem do rzeczy których fizycznie nie podołał pojedynkę lub nie ma sprzętu do tego.

Pozdrawiam Tomasz

Budowa domu to:

Dom wariatów na świeżym powietrzu…

Przede mną jeszcze daleka droga, ale mimo sporej powierzchni budowanego przez Ciebie domu sądziłem, że przedstawisz nieco lepszy wynik finansowy. Mhm... powiedzmy coś poniżej 300k za obecny stan. Jestem świadom, że stosujesz głównie niekonwencjonalne rozwiązania, albo raczej "mocno ponadprzeciętne", ale tak jak pisałem sądziłem, że to będzie niższa. kwota. W jaką kwotę celujesz za stan do zamieszkania wykończone ściany, podłogi i łazienki? bez zabudowy i wyposażenia kuchni.

Materiały podobne, tylko Tomek ma garaż, pompę ciepła i okna z roletami, a ja nie. Pompa ciepła pewnie z 20 tyś (dopłata do klimatyzatora), rolety z 10 tyś, a garaż jakieś 40-50 tyś.

Szczerze powiedziawszy to buduję tanio jak się da. Mam za sobą remont i nie kręcą mnie już designerskie klamki, ani cudaczne bryły. Mój dom miał być funkcjonalny i łatwy w budowie, czyli mało schodów, brak skosów, jedna łazienka i mała wysokość żebym mógł samemu ogarnąć.

Tomek ma gorzej, ale i tak budując samemu sporo zbije z ceny, więc się opłaca.

• 2 months później...
Materiały podobne, tylko Tomek ma garaż, pompę ciepła i okna z roletami, a ja nie. Pompa ciepła pewnie z 20 tyś (dopłata do klimatyzatora), rolety z 10 tyś, a garaż jakieś 40-50 tyś.

Szczerze powiedziawszy to buduję tanio jak się da. Mam za sobą remont i nie kręcą mnie już designerskie klamki, ani cudaczne bryły. Mój dom miał być funkcjonalny i łatwy w budowie, czyli mało schodów, brak skosów, jedna łazienka i mała wysokość żebym mógł samemu ogarnąć.

Tomek ma gorzej, ale i tak budując samemu sporo zbije z ceny, więc się opłaca.

Nie do końca Panie Przemku, rolety za 7 tyś a garaż na 32 z tarasem na górze...

PS trochę mnie tu nie było...

pozdrawiam Tomasz

.. jak się wreszcie pojawiles - to jak twój rąbek na dachu ??? Masz jakies wgniecenia i fałdy ??? Wszyscy dekarze mówią że to jest wielkie g...

Dach w porządku lekkie fałdki widoczne z bliska to jak na foli trele może się zdarzyć ale nie narzekam jak nie którzy maja rąbek położony na łatach co 30 cm

Dekarz narzekają.... no cóż nie ukryjesz niestaranie wykonanego dachu natak wymagającym materiale. Trzeba szukać mniej marudnych" fachowców":yes:

pozdrawiam Tomasz

Edytowane przez tomdts

Gość grend
Ja chyba się wyleczę z dachu na rąbek - byłem w jednej hurtowni i mają tam takie zadaszenie na rąbek ponad 5 lat - MASAKRA - pytałem się kto to robił - najlepszy fachowiec z którym współpracują. . Tak samo jak jadę na budowę to mijam taki dach robiony rok temu - do zimy był idealny - teraz juz tak nie jest. Drugi widziałem z oddali - jakies 300 metrów - w tym tygodniu podjechałem żeby go obejrzeć z bliska :o - to chyba jest fajne okrycie na bloki które oglądasz z oddali. Chociaż teraz mam dylemat - czy bardziej mi się podoba dach z jakąś blachodachówką, czy "pognieciony" rąbek....

Ja chyba się wyleczę z dachu na rąbek - byłem w jednej hurtowni i mają tam takie zadaszenie na rąbek ponad 5 lat - MASAKRA - pytałem się kto to robił - najlepszy fachowiec z którym współpracują. . Tak samo jak jadę na budowę to mijam taki dach robiony rok temu - do zimy był idealny - teraz juz tak nie jest. Drugi widziałem z oddali - jakies 300 metrów - w tym tygodniu podjechałem żeby go obejrzeć z bliska :o - to chyba jest fajne okrycie na bloki które oglądasz z oddali. Chociaż teraz mam dylemat - czy bardziej mi się podoba dach z jakąś blachodachówką, czy "pognieciony" rąbek....

Zastanów się nad dachówką cementową. Na moim dachu różnica pomiędzy blachą to było niecałe 2tyś.....

Gość grend

Aiki właśnie szukam jakieś blachodachówki która przebije pognieciony rąbek.

Na strychu mam instalacje grzewczą i nie chcę dachówki bo wieksza izolacja, po drugie u mnie grasuja stada kun ...

Dawno nie narzekałem, co tam zrobiłem czas zajęło mi trochę sprawy służbowe w pracy ale robota w domu posuwała się powoli ale jednaj: zrobiłem zabudowy na parterze w salonie, korytarzach i wc oraz w wiatrołapie pomalowane raz na biało i czekają na grunt.

BWAV0hjuCgwvm7LzIA4skuzuUjuDYgaGqAPqQZMGC9KmPaBVyIZsj0Oexvo49OgFRm2qccGpLVc=w1366-h768-rw-no

JQy94XkxtB58P8FWRPY2Ag-hn31zl3zRn2rHY92UkpETBuFLBIxpJkkjHjrEH9hwxBTC8Sm64rU=w1366-h768-rw-no

tAfoib7qhVN1oDjGVEd3i8lbfb8Aelc5XVlegP93oMs5dcxmqalxu5G1Ji45u1Afk60REjesg-g=w1366-h768-rw-no

e25ujLq3u4Xtk2ULPLJ8pnXZ41BbDQZ5tsxUNkOtHuxyg6DFQtE6iF6mqRMt0kpUhBuP5rl8MHE=w1366-h768-rw-no

Ar0BHqTvRmaUQB_WxGUVsHFIFmdcCy7ysJ9PIy0sT56YKCO8twXgGdRlQIUJJ2POKg1Yb_okLAk=w1366-h768-rw-no

Podcięcia w tynku na cokołu na parterze ta żeby się licowały ze ścianą.

PqNTlszrE5antmYY_sUUGNKT_pfNntLEHayRuNunTJbK1G2bGwfrVrdbqY8u5sITeFM16HHjSK4=w1366-h768-rw-no

4RDnDOqcHQn2nOwvYMIJfdHTDFsRLCxVRYOMI_y2IgoidLgly35_MuBBSqRqiPRPegUVwDZLm58=w1366-h768-rw-no

oka9l7DD4qZuV2tcu8lz0rIogSa0aVbeCT4HnI1ZrhkXGoPHRjlnmrzwLpZVhhEgDGt31kDhGjs=w1366-h768-rw-no

uC0_115_E1UHeps1f5EQGcw3jmE53JErYzMwahloi_rq3bcQlOG_9dPJW4QMxhIrwocA_NN2qvY=w1366-h768-rw-no

Kochana małżonka układa kafle i spełnia funkcję (KJ)...

I układanie kafli na podłodze w parterze poprawka instalacji elektrycznej do zamontowania gniazda w podłodze. Samo kafelkowanie trochę przerwane pracami na ogrodzę ale to w następnym poście.

CDN…

Z poważaniem Tomasz

Edytowane przez tomdts
Poprawa udostępniania wr1