Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom na twardym wzgórzu.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 290
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piątek komina zostało około metra do dachu, a jutro wylewka kierunkowa na tarasie.

A przybliż troszkę sprawę komina.

Jaki jak i dlaczego tak i za ile.

Komina to komin systemowy brata uniwersalny fi 200 z kolanem 45 stopni, składa się jak klocki lego. Pustak keramzytowy na zaprawę a wkład ceramiczny na kit ogniotrwały przecierany na mokro żeby było gładko. Komin kosztował 2300 z przesyłką, całość przyjemnie wygląda do tego jest miska kondensatu, wyczystka, drzwiczki, kratka wentylacyjna, nasada z końcówka komina czyli lufa.

CDN…

Pozdrawiam Tomasz

W sobotę postanowiłem wylać posadzkę kierunkową na tarasie 6,7m x 7,6m jest tego trochę. Trochę się przeliczyłem i nie dałem rady, betoniarka mała i noszenie po drobienie i z tego wszystkiego wyszło około 6m2 wylewki. Przynajmniej uszczelniłem krawędź styku budynku z garażem, trzeba będzie w soboty dokończyć wylewki. W niedziele tak żeby nie hałasować podrzuciłem sobie do garażu bloczków na ścianę bo styropian już przykleiłem i uszczelniłem pianą. Policzyłem sobie kilka danych dotycz poddasza i ile to zostanie miejsca na instalację wentylacji na poddaszu między wełną i karton gipsem na suficie poddasza. Jurto stawiamy tylną ściankę i może 2 bloczki komina.

CDN…

Pozdrawiam Tomasz

A z tym kominem to mi raczej chodziło jak wymiary trzyma.

stawiałem wentylacyjny u sibie no i pustaki takie krzywe że sporo musiałem się nagimanstykować aby w miarę wyszło.

Różnice w wysokości jednej ścianki pustaka od drugiej to niekiedy cm był.

a jak jest z kominem brata?

U mnie wygląda to ok, co prawda na górze, na poddaszu trochę schodzi pod skosem ale na tyle że tynk wyrównał - chociaż gołym okiem było widać - na dole tzn na parterze ok. To co wystaje ponad dach i tak obłoży się pewnie styro - aby tylko te różnice nie były kolosalne

ps. zazdroszcze garażu

Edytowane przez [email protected]

Komin to milimetrowe różnice, wkład ceramiczny kilka miało delikatne jajo ale w średnicy +/- 1mm a tak ładnie się składa, prawie nie zauważalne nie robię z tego sensacji, po prostu jest dobrze.

Podmurówka gotowa jutro klej i ściana w garażu powinna się piąć, dokupiłem podproża „L-19” czyli jest wszystko, komin postawiłem tylko jeden bloczek po zabrakło kitu, leży w piwnicy żeby nie przemarzł w ostatnie mrozy.

PICT0742.JPG

PICT0746.JPG

PICT0753.JPG

Trochę fotek przy latarenkach tak się pracuje popołudniu.

CDN…

Pozdrawiam Tomasz

Mam dziwne wrażenie że komin Ci ucieka - tak mi to wygląda na zdjęciu

Tak samo mi się wydawało ale przełożyłem łatę i jest ok ale przy krzywym rusztowaniu faktycznie wygląda że leci hi..hi..

A dzisiaj rozrobiłem wiaderko kleju i postawiłem w 10 rzędów bloczków na styropianie tylnie ścianie garażu, fotki dam później.

CDN…

Pozdrawiam Tomasz

ale po co w taki sposób? co chcesz osiągnąć?

Garaż nie będzie ogrzewany a budynek mieszkalny tak i żeby nie było przenikania pomiędzy dwoma bryłami ciepła stąd takie rozwiązanie. Maksymalnie zminimalizowane jest utrata ciepła czyli „mostki termiczne a sama ścina ma charakter zwiększenia trwałości po w pierwotnych planach miało być sitak, klej, i jakiś tynk

dom energooszczędny z elementami pasywnego...

CDN…

Pozdrawiam Tomasz