Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sieć wodociągowa- problemy z przyłączeniem

Niki-29

Recommended Posts

Witam,

Mam problemy z przyłączeniem się do sieci wodociągowej. W warunkach wydanych przez MPWiK Mysłowice napisano, cytuję "opracowany przez Nasze przedsiębiorstwo i przedstawiony Radzie Miasta Mysłowice plan rozwoju sieci wodociągowej nie przewiduje aktualnie budowy sieci wodociągowej w przedmiotowym rejonie. W związku z powyższym budowę instalacji wodociągowej zrealizować można jedynie z prywatnych środków inwestora.". Do zaworu głównego z Naszej działki jest ok. 22m (z budynku 40m), więc nie przejeliśmy się tym zbytnio. Stwierdziliśmy trudno trzeba będzie wydać kilka tysięcy więcej. Po doświadczeniach znajomych przeświadczeni byliśmy, że na 40m przyłącze budynku do sieci wydamy maksymalnie 4-5 000 zł.

W trakcie budowy wodę udostępnił Nam sąsiad, a my spokojnie rozpoczeliśmy poszukiwania firmy, która wykona projekt oraz fizycznie przyłącze. Taką firmę znaleźliśmy i cena ofertowa mieściła się w założonych przez Nas widełkach.

Z firmą byliśmy umówieni już na spisanie umowy, a projektant zaczął działać. Niestety w wodociągach powiedziano mu, że to ma byś odcinek sieci wodociągowej, a nie przyłącze i firma szybko się wycofała przed podpisaniem umowy.

W wodociągach otrzymaliśmy listę dwudziestu firm, z których zleceniem zainteresowana była jedna, z ofertą 12 000 zł za 22 metrowy odcinek sieci :/ (tylko do działki).

Poza listą z wodociągów kontaktowaliśmy się z innymi firmami niestety bez sukcesów. Brak zainteresowania wykonaniem sieci (przyłącze OK, sieć już nie).

Oferta firmy poleconej przez wodociągi jest dla Nas finansowo nie do przyjęcia. Dom już stoi (gaz, prąd przyłączony), a my nie możemy w nim zamieszkać z powodu braku wody :/.

Ma ktoś jakiś pomysł, jak wybrnąć z tej sytuacji lub zna jakieś firmy z okolic śląska zajmujące się wykonaywaniem sieci w rozsądnych cenach?

Pozdr.

woda jest za darmo. ale studni sie za darmo nie wywierci, pompy, hydrofora za darmo sie nie kupi.

do tego prawie na pewno wode trzeba bedzie uzdatnic. Moze to byc duzo drozsze od 12.000 za przylacze.

maecin

wg mnie nie musi byc az tak drogie

ale to koszt jednorazowy a potem juz sie za wode nie placi

a za wode z wodociagu trzeba placic

Nie wiem czy mowicie cos na podstawie wlasnego doswiadczenia czy tylko tak sobie....

Moja siostra tak ma w Łomiankach pod Warszawą od wielu lat i bardzo sobie chwali to rozwiazanie i wszystkim poleca, wlasnie z powodu malych kosztow

(tzn wode czerpie z wlasnej studni glebinowej a scieki odprowadza do miejskiej kanalizacji)

Edytowane przez Yaa

Nie wiem czy mowicie cos na podstawie wlasnego doswiadczenia czy tylko tak sobie....

Moja siostra tak ma w Łomiankach pod Warszawą od wielu lat i bardzo sobie chwali to rozwiazanie i wszystkim poleca, wlasnie z powodu malych kosztow

(tzn wode czerpie z wlasnej studni glebinowej a scieki odprowadza do miejskiej kanalizacji)

Widac Twoja siostra miala szczescie trafila na wode dobra i plytko. A badala ja czasem? Wie co pije? To ze woda z wlasnej studni jest czysta i zdrowa to generalnie mit.

Woda ze studni prawie nigdy nie nadaje sie do picia.

Ja po drugiej stronie warszawy:

- studnia 60m - 6000PLN

- pompa glebinowa 2000PLN

- hydrofor, obudowa studni etc, 2000PLN

- 2 filtry - 6000PLN

Filtry trzeba eksploatowac, chocby scieki popluczne kosztuja miesiecznie 25PLN, chemia do regeneracji filtorw 10PLN, 400PLN w skali roku.

Stawiam ze 2 razy w ciagu 20lat trzeba bedzie wyminic zloza filtracyjne, wiec kolejne 1500PLN.

Kupilem dobra pompe, zakladam ze przeyzje 20lat (optymista))

Zakladam ze studnia wytrzyma 20lat.

koszty jednorazowe - 16 tys PLN

koszty eksploatacyjne przez nastepne 20lat - 10 tys.

Razem, OK, 25, tys PLN

Miesiecznie zuztywam 10m3 wody. 120*20 lat = 2400m2 wody przy kosztach 25 tys?

Metr wody kosztuje mnie 10PLN.

Gdzie ta darmowa woda??!! Drozsza niz w wiekoszci wodociagow.

A autor watku jest z poludnia kraju. Tam 1m wiercenia studni to nie jak we Warszawie 100PLN, tylko 250 lub wiecej.

A w mojej wsi (tam gdzie jest) woda kosztuje 2PLN. Jakbym nawet w kazdy sezon wylał 100m3 wody w trawnik, to zaplace za to ..... 200PLN. 4000PLN przez rzeczone 20lat.

Nadal sie ma nijak to 25tys z wlasna darmowa studnia.

marcin

Edytowane przez Jastrząb

A nie mozesz rozbudowac sieci i domagac sie jej przejecia i zwrotu kosztow?

Sprobuj sie moze umowic na rozmowe z osoba odpowiedzialna za decyzje odnosnie infrastruktury, jesli to by wchodzilo w gre to taka osoba powinna tez dosc dokladnie podac jakiego rzedu zwrot bedzie mozliwy.

Generalnie mogloby to wyjsc duzo taniej niz przylacz, bo w koncu Ci to oddadza, ale czy sie da to tutaj nie widze w opisie za bardzo...

Gmia Krakow oddaje wg srednich stawek za kazda rozbudowe wod-kan.

Bogata gmina widac. Do tego miasto, wiec z zalozenia siec na chwile obecna juz rozbudowana. Nowe inwestycje potrzebne w wiekoszci tylko do nowych budynkow.

W malych wiejskich gminach jest inaczej. Gmina biedniejsza, bo malo mieszkancow. Do tego odleglosci wieksze wiec i naklady na siec generalnie duzo wieksze.

W miescie budujesz 200m sieci i podlaczasz 30 odbiorcow. Na wsi, czesto musisz zbudowac 200m zeby podlaczyc 1 odbiorce.

Zly przyklad podales. Niereprezentatywny.

Marcin

Witam,

Kurcze, jak się cieszę, że w końcu ktoś tu zajrzał :lol2:

W temacie studni to tak jak napisał Jastrząb na śląsku śr. cena wiercenia metra studni głębinowej to 250 zł. Ponadto szansa na zdatną do picia wodę jest znikoma. Tak, więc w ostatecznym rozrachunku taniej wychodzi nawet tak drogie przyłącze do sieci wodociągowej.

Co do zwrotu kosztów za budowę wodociągu to szanse ponoć są (informacja od MPWiK Mysłowice- ok. 60%) tylko, że napewno nie szybko i nikt mi nie da na to gwarancji.

Heine84 masz rację gmina ma dwa lata na przyłącze działki do sieci wodociągowej, ale o ile mi wiadomo tylko w przypadku gdy się do tego zobowiąże w warunkach technicznych, a u Nas poprostu napisano : "...opracowany przez Nasze przedsiębiorstwo i przedstawiony Radzie Miasta Mysłowice plan rozwoju sieci wodociągowej nie przewiduje aktualnie budowy sieci wodociągowej w przedmiotowym rejonie. W związku z powyższym budowę instalacji wodociągowej zrealizować można jedynie z prywatnych środków inwestora.".

Ehh....

Macie jeszcze jakieś pomysły??

A może znacie, jakieś firmy z rozsądnymi ofertami cenowymi??

ZNajdz firme, ktora w Twoim regionie wykonuje rozbudowy sieci wod-kan, oni juz beda wiedziec jak to przeprowadzic skutecznie i odzyskac ile sie da po zakonczeniu prac.

Z calym szacunkiem, ale przeczytaj orginalnego posta.

Niki przy 20 firmach poleconych przez same wodociagi, mial jedna ktora chcial to zrobic z cena zaporowa. Cena, ktora Niki mial zaplacic a nie gmina.

A Ty mu piszesz: znajdz firme ktora to zrobi i nie ze dostanie kase od Niki-29 tylko odzyska ile sie da z gminy.

Jak myslisz, ile firm pojdzie na taki zajebisty deal?

marcin

Witam. Sprawa rozbudowy sieci jest nieco poważniejszą sprawą anieżeli budowa przyłącza. Może jest jakiś inny punkt ułatwiający przyłączenie? Np wodociąg po drugiej stronie ulicy, bo rozbudowa sieci wiąże się z uzyskaniem pozwolenia na budowę czyli tracimy więcej czasu i pieniędzy (na projektanta). Może coś więcej o uzbrojeniu, drogach do przejścia i ewentualnych odległościach od innych możliwych punktów przyłączenia?

Tak na marginesie cena którą oszacowaliście jest realną ceną. 12k to jakiś kosmos.

Pozdrawiam.