Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja w pex

tomoos

Recommended Posts

Witam, chciałbym zasięgnąć rady doświadczonego hydraulika co do montażu c.o. w pex-ach . Chciałbym na 100% uniknąć wszelkich przecieków na złączkach i trójnikach które w projekcie są w warstwie ocieplenia w podłodze. I pomyślałem że w kotłowni zastosuję dwa takie rozdzielacze po 5 obwodów 3406080753[1].jpg

i każdy grzejnik poprowadzę jednolitą rurką bez żadnych łączeń do kotłowni. Wiem że wyjdzie to trochę drożej i zwiększy ilość wody w instalacji. Dodam że piec na paliwo stałe.

Dołączam schemat instalacji :

P1110254.jpgP1110255.jpg

Proszę o uwagi do takiego rozwiązania.

Witam, chciałbym zasięgnąć rady doświadczonego hydraulika co do montażu c.o. w pex-ach . Chciałbym na 100% uniknąć wszelkich przecieków na złączkach i trójnikach które w projekcie są w warstwie ocieplenia w podłodze. I pomyślałem że w kotłowni zastosuję dwa takie rozdzielacze po 5 obwodów [ATTACH=CONFIG]203367[/ATTACH]

i każdy grzejnik poprowadzę jednolitą rurką bez żadnych łączeń do kotłowni. Wiem że wyjdzie to trochę drożej i zwiększy ilość wody w instalacji. Dodam że piec na paliwo stałe.

Dołączam schemat instalacji :

[ATTACH=CONFIG]203368[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203369[/ATTACH]

Proszę o uwagi do takiego rozwiązania.

To najlepsze rozwiązanie !

Sam tak mam wykonane. Każdy grzejnik ma własne doprowadzenie , bez żadnych łączeń , trójników itd , wszystko połączone bezpośrednio do rozdzielacza. To najpewniejsze i najlepsze rozwiązanie.

W razie awarii jakiejś linii można ją odciąć ...

Obecnie chyba nikt nie bawi się w łączenia , trójniki , klejenie i itd , no chyba że jakiś oszczedny deweloper który ma gdzieś co się może kiedyś zdarzyć lub jakiś "oszczędny" inwestor ...

Miałem taką nadzieję że to dobre rozwiązanie :yes: - znacznie uprości i przyśpieszy to montaż. Mógłbyś mi doradzić jak podłączyć rozdzielacze (szeregowo, równolegle), oraz w jakiej kolejności podłączać grzejniki (mam dziesięć, 6 na dole i 4 na górze). Pomyślałem że jak podłączę rozdzielacze równolegle to np. pierwsze dwa obwody góra + trzy dół. A może rozdzielacze szeregowo i pierwsze góra potem reszta - czy w ogóle ma to jakieś znaczenie ? Czy nie pojawią się problemy z obwodami na górze zasilanymi z rozdzielacza na dole?