tomoos 29.07.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam, chciałbym zasięgnąć rady doświadczonego hydraulika co do montażu c.o. w pex-ach . Chciałbym na 100% uniknąć wszelkich przecieków na złączkach i trójnikach które w projekcie są w warstwie ocieplenia w podłodze. I pomyślałem że w kotłowni zastosuję dwa takie rozdzielacze po 5 obwodów i każdy grzejnik poprowadzę jednolitą rurką bez żadnych łączeń do kotłowni. Wiem że wyjdzie to trochę drożej i zwiększy ilość wody w instalacji. Dodam że piec na paliwo stałe. Dołączam schemat instalacji : Proszę o uwagi do takiego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181498-instalacja-w-pex/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.07.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam, chciałbym zasięgnąć rady doświadczonego hydraulika co do montażu c.o. w pex-ach . Chciałbym na 100% uniknąć wszelkich przecieków na złączkach i trójnikach które w projekcie są w warstwie ocieplenia w podłodze. I pomyślałem że w kotłowni zastosuję dwa takie rozdzielacze po 5 obwodów [ATTACH=CONFIG]203367[/ATTACH] i każdy grzejnik poprowadzę jednolitą rurką bez żadnych łączeń do kotłowni. Wiem że wyjdzie to trochę drożej i zwiększy ilość wody w instalacji. Dodam że piec na paliwo stałe. Dołączam schemat instalacji : [ATTACH=CONFIG]203368[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]203369[/ATTACH] Proszę o uwagi do takiego rozwiązania. To najlepsze rozwiązanie ! Sam tak mam wykonane. Każdy grzejnik ma własne doprowadzenie , bez żadnych łączeń , trójników itd , wszystko połączone bezpośrednio do rozdzielacza. To najpewniejsze i najlepsze rozwiązanie. W razie awarii jakiejś linii można ją odciąć ... Obecnie chyba nikt nie bawi się w łączenia , trójniki , klejenie i itd , no chyba że jakiś oszczedny deweloper który ma gdzieś co się może kiedyś zdarzyć lub jakiś "oszczędny" inwestor ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181498-instalacja-w-pex/#findComment-6027611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomoos 30.07.2013 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Miałem taką nadzieję że to dobre rozwiązanie - znacznie uprości i przyśpieszy to montaż. Mógłbyś mi doradzić jak podłączyć rozdzielacze (szeregowo, równolegle), oraz w jakiej kolejności podłączać grzejniki (mam dziesięć, 6 na dole i 4 na górze). Pomyślałem że jak podłączę rozdzielacze równolegle to np. pierwsze dwa obwody góra + trzy dół. A może rozdzielacze szeregowo i pierwsze góra potem reszta - czy w ogóle ma to jakieś znaczenie ? Czy nie pojawią się problemy z obwodami na górze zasilanymi z rozdzielacza na dole? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/181498-instalacja-w-pex/#findComment-6028767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts