bitoff 29.07.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Witam, Buduję dom i mam dylemat. Mianowicie w projekcie jest Porotherm klasa 15 Mpa który chciałbym zamienić na Termalicę klasa 3 Mpa na ściany zewnętrzne i Silikat 15 Mpa na ściany wewnętrzne. Ściany zewnętrzne to około 70 m, wewnętrzne to około 30m. W projekcie mam następujące dane: Żelbetowa płyta stropu dwukierunkowo zbrojona na poz +2,70. Rozmieszczenie obliczeniowe równomiernie rozłożone na 1,00 mb płyty przyjęto q= 10,0 kN/mObciążenie słupami konstrukcji dachu - Pmax= 37,0 kN Maksymalne momenty zginacjąceMy= 19,3 kNm; - 48,1 kNmMx= 19,1 kNm; - 42,7 kNmGrubość płyty h=18 cmPowierzchnia zabudowy to około 220 m2 Co o tym sądzicie, czy ktoś z tych danych jest w stanie coś powiedzieć, obliczyć?Kierownik budowy twierdzi że będzie ok, projektant który adaptuje projekt także mówi że powinno być ok. Mówił że z termaliki czy betonu komórkowego budował dwu kondygnacyjne duże budynki ze tropami żelbetonowymi i nie ma problemu. Edytowane 29 Lipca 2013 przez bitoff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitoff 29.07.2013 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 a może ktoś potrafi powiedzieć jak mniej więcej obliczyć ile wytrzymają ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 29.07.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 A po co chcesz robić taką zmianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitoff 29.07.2013 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nie lubię porothermu a tak serio nie chodzi o to po co tylko czy będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.07.2013 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 To skoro kierownik budowy i projektant twierdzą że będzie ok to po co pytasz na forum ? Nie ufasz im ? Dla mnie to kiepska zamiana, w sensie zamiana mocnej ceramiki na "gąbkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 13.09.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Ja też bym nie robił takiej zamiany, ale już mnie chyba w kwestii materiałów budowlanych nic nie zdziwi... To mówiłem ja - zatwardziały porothermowiec! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 19.09.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Największa głupota (nie obraź się) to zmienic wytrzymałą ceramikę na "gąbkę" (tak jak kolega wyżej powiedział). Wytrzymać może i wytrzyma ale zadowolony to gwarantuje że nie będziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 19.09.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2013 (edytowane) Nie widzę problemów z taką zamianą i wydaje mi się bardzo dobrym pomyslem.Ceramika ma ogromny zapas nośności a beton komórkowy wykorzystuje ten zapas na własności termoizolacyjne.BK dodatkowo ma lepszy wsp przenikania ciepła oraz pozwala na oszczędność przy robociźnie ponieważ muruje się duzo szybciej.XXX [usunięto reklamę] którą chcesz zastosować to bardzo dobry materiał, bloczki trzymaja wymiar i nie przyjezdzają obtłuczone. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 20.09.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Nie widzę problemów z taką zamianą i wydaje mi się bardzo dobrym pomyslem. Ceramika ma ogromny zapas nośności a beton komórkowy wykorzystuje ten zapas na własności termoizolacyjne. BK dodatkowo ma lepszy wsp przenikania ciepła oraz pozwala na oszczędność przy robociźnie ponieważ muruje się duzo szybciej. Termalika, którą chcesz zastosować to bardzo dobry materiał, bloczki trzymaja wymiar i nie przyjezdzają obtłuczone. Każdy myśli tylko o oszczędnościach a nie pomyśli o innych rzeczach. Nieraz oszczędności na początku się nie opłacają bo później tylko się przełożą na koszty parę razy przewyższające te oszczędności. Ja bym robił zgodnie z planem, bo później jakby coś było nie tak to chociaż miałbym do kogoś pretensję a nie do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina_G 07.10.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witam, Buduję dom i mam dylemat. Mianowicie w projekcie jest Porotherm klasa 15 Mpa który chciałbym zamienić na Termalicę klasa 3 Mpa na ściany zewnętrzne i Silikat 15 Mpa na ściany wewnętrzne. Ściany zewnętrzne to około 70 m, wewnętrzne to około 30m. W projekcie mam następujące dane: Żelbetowa płyta stropu dwukierunkowo zbrojona na poz +2,70. Rozmieszczenie obliczeniowe równomiernie rozłożone na 1,00 mb płyty przyjęto q= 10,0 kN/m Obciążenie słupami konstrukcji dachu - Pmax= 37,0 kN Maksymalne momenty zginacjące My= 19,3 kNm; - 48,1 kNm Mx= 19,1 kNm; - 42,7 kNm Grubość płyty h=18 cm Powierzchnia zabudowy to około 220 m2 Co o tym sądzicie, czy ktoś z tych danych jest w stanie coś powiedzieć, obliczyć? Kierownik budowy twierdzi że będzie ok, projektant który adaptuje projekt także mówi że powinno być ok. Mówił że z termaliki czy betonu komórkowego budował dwu kondygnacyjne duże budynki ze tropami żelbetonowymi i nie ma problemu. To powiem ze z tych danych nie bardzo można cokolwiek powiedziec, przede wszystkim przydałby się rzut parteru i piętra, żeby można było policzyc rozpiętości. Podejrzewam, że projektant ma takie dane i skoro zgadza się na zamiane to widocznie ściany wytrzymają. Ahaa, jeszcze jedna rzecz: jaki masz układ konstrukcyjny? Zakładam, że ściany nośne będą ścianami zewnętrzymi i tu nasuwa się moje pytanie: czemu na ściany nośne chcesz dać mniej wytrzymały materiał niż na ściany wewnętrzne? No i jeszcze jedna sprawa: teraz może i wystarczająca będzie nośność ścian ale co zrobisz jak za 20 lat przyjdzie Tobie (bądź Twoim dzieciom) do głowy rozbudowa domu i okaże się , że nośność będzie za mała?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 08.10.2013 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Każdy myśli tylko o oszczędnościach a nie pomyśli o innych rzeczach. Nieraz oszczędności na początku się nie opłacają bo później tylko się przełożą na koszty parę razy przewyższające te oszczędności. Ja bym robił zgodnie z planem, bo później jakby coś było nie tak to chociaż miałbym do kogoś pretensję a nie do siebie. Autor pisał, że projektant zaakceptował zmiany więc odpowiada za wprowadzone zmiany i konstrukcyjnie nie można nic zarzucić takiemu rozwiązaniu, właśnie osoby myślące długofalowo decydują się na beton komórkowy bo daje on realne korzyści finansowe z biegiem czasu. Ooo a skąd ta pewność? W składzie budowlanym masz jakieś wtyki? wtsrarczy zamawiać przez producenta No i jeszcze jedna sprawa: teraz może i wystarczająca będzie nośność ścian ale co zrobisz jak za 20 lat przyjdzie Tobie (bądź Twoim dzieciom) do głowy rozbudowa domu i okaże się , że nośność będzie za mała?? Wątpię, że nośność bk zostanie wyczerpana w tym przypadku, ale zakładając taką płytę i przyjmując takie q raczej nie mówimy o domku parterowym, który można nadbudować. Autor miał ochotę na zamianę materiału i potwierdził to projektant, zatem o jakich problemach ma być mowa? Wątpię aby ktoś złożył swój podpis pod zawalającym się domem, zatem bk nadaje się konstrukcyjnie do tej budowy, a dodatkowo moim zdaniem wyjdzie inwestorowi na dobre w przyszłości (ale to sprawa drugorzędna w tych rozważaniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 08.10.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2013 a może ktoś potrafi powiedzieć jak mniej więcej obliczyć ile wytrzymają ściany? Nikt nie oblicza nośności ścian tylko sprawdza najbardziej obciążone miejsca np filarki miedzy oknami. Jak masz takie słabe punkty to wymuruj z cegły. A po co tak mieszasz materiały? Nie robi się takich rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 09.10.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Witam, Rozmieszczenie obliczeniowe równomiernie rozłożone na 1,00 mb płyty przyjęto q= 10,0 kN/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyo 10.10.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Ujawnij gdzie pracujesz i czym się zajmujesz?Autor pisał, że projektant zaakceptował zmiany więc odpowiada za wprowadzone zmiany i konstrukcyjnie nie można nic zarzucić takiemu rozwiązaniu, właśnie osoby myślące długofalowo decydują się na beton komórkowy bo daje on realne korzyści finansowe z biegiem czasu. wtsrarczy zamawiać przez producenta Wątpię, że nośność bk zostanie wyczerpana w tym przypadku, ale zakładając taką płytę i przyjmując takie q raczej nie mówimy o domku parterowym, który można nadbudować. Autor miał ochotę na zamianę materiału i potwierdził to projektant, zatem o jakich problemach ma być mowa? Wątpię aby ktoś złożył swój podpis pod zawalającym się domem, zatem bk nadaje się konstrukcyjnie do tej budowy, a dodatkowo moim zdaniem wyjdzie inwestorowi na dobre w przyszłości (ale to sprawa drugorzędna w tych rozważaniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 25.10.2013 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Jestem magistrem inzynierem budowlanym, posiadam doświadczenie głównie w wykonastwie, jednak przy projektowaniu także miałem okazje pracować. W sumie nie wiem czemu maja służyć te informacje, jednak prosze bardzo Właśnie z mojego doświadczenia wynika, że bk to dobry materiał do budowy domów jednorodzinnych. Prace murarskie idą bardzo sprawnie, a późniejsze położenie instalacji itp jest także dużo prostrze niż kucie w pustaku. W tym przypadku przyjęto duże obciążenie użytkowe zatem można wnioskować że jest to dom piętrowy,którego już nikt nie będzie rozbudowywał o kolejna kondygnację. Projektant dopuścił tutaj stosowanie bk, zatem spokojnie można nie przejmowac się już nośnością bo tych obciążeń w domu i tak raczej nie uzyskamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 25.10.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 No przecież w projekcie nie od parady była ceramika budowlana... Przy takim obciążeniu na pewno bym nie zaryzykował betonu na ściany nośne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.10.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2013 Prace murarskie idą bardzo sprawnie, a późniejsze położenie instalacji itp jest także dużo prostrze niż kucie w pustaku. Zgadzam się, w pianowców bruzdę " palcem" zrobisz. Żelbetowa płyta stropu dwukierunkowo zbrojona na poz +2,70. Rozmieszczenie obliczeniowe równomiernie rozłożone na 1,00 mb płyty przyjęto q= 10,0 kN/m Obciążenie słupami konstrukcji dachu - Pmax= 37,0 kN wiem tyle że płyta jest kwadratowa lub zbliżona do kwadratu stąd krzyżowo zbrojona. Obciążenie 10kN/m mówi nie mówi ... zestawienie obciążeń by się przydało ... można sobie wróżyć. Po wartościach momentów mnie mam że płyta ma wymiary około 4x4 - 4,5x4,5 ... lub jakiś prostokąt zbliżony do kwadratu. Dla płyty kwadratowej to co podałem było by bliskie... Czy BK wytrzyma ? 3 MPa to jest 3000 kPa .. a jest na jeden m^2 300 ton ... tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 31.07.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Hepek, użyłeś kilkakrotnie określenia "betonowa ściana"... Zastanów się co piszesz, zastanów się co piszesz: http://bi.gazeta.pl/im/9/10295/z10295959Q,Sciany-piwnic-z-bloczkow-betonowych.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 07.08.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Jeżeli projektant zaakceptował zmiany, nie warto się martwić wytrzymałością. Owszem Porotherm ma dużą wytrzymałość na ściskanie, ale beton ma jeszcze większą, natomiast daleki byłbym od formułowania tezy, że najlepiej wykonać monolityczne ściany żelbetowe z betonu C20/25, tak na wszelki wypadek. Silikaty są dobrym materiałem na ściany wewnętrzne, ze względu na bardzo korzystny współczynnik izolacji akustycznej, jest lepszy niż dla ceramiki poryzowanej.Bloczki z betonu autoklawizowanego o wytrzymałości 3,0 MPa, to klasa gęstości 500-600, ściany nośne z BK w zależności od obciążenia, można stawiać już przy gęstości bloczka 300. Dane które podałeś nie mówią nic o wartości reakcji podporowej, przekazywanej ze stropu, na ścianę, która ma akurat kluczowe znaczenie, ale i tak byłaby tylko jedną ze składowych, jakie należy wziąć pod uwagę, przy obliczaniu wytrzymałości ściany. Niemniej jednak na forum nie należy szukać odpowiedzi czy ściana wytrzyma obciażenie, taką odpowiedź otrzymałeś już od projektanta.Dalsze rozwijanie tematu skończy się jak zwykle odwieczną, nie rozstrzygniętą kłótnią, co jest lepsze, a na to odpowiedzi jednoznacznej nie ma. BK często pęka i chłonie wodę, wbrew pozorom łatwiej o błąd wykonawczy, a ściany z ceramiki wykazują się większą pracochłonnością przy ich stawianiu i mają 3-4 krotnie gorszy współczynnik przenikania ciepła dla przegrody niż BK nawet o gęstości 600. mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 07.08.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 @mzprojekty Dzięki za merytoryczną wypowiedź Co do silikatów na ściany działowe - ja się na to nie zdecydowałem tylko z jednego powodu - bardziej czasochłonne wykonawstwo przy dołączeniu ścian wewnętrznych do nośnych. bloczki silikatowe okazały się mieć inną wysokość niż pustaki, więc chcą kuć "co drugi" pustak w praktyce musiałbym podkuwać każdy pustak w tej linii w ścianie nośnej... Budując systemowo w Porothermu wyszło łatwiej w kwestii robocizny. Czasami nie ma co ślepo patrzeć w parametry tylko po ludzku zwrócić uwagę na różne drobiazgi tego typu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts