Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu - zamiana Porotherm 15 Mpa na Termalica 3 Mpa

Recommended Posts

Jeżeli projektant zaakceptował zmiany, nie warto się martwić wytrzymałością. Owszem Porotherm ma dużą wytrzymałość na ściskanie, ale beton ma jeszcze większą, natomiast daleki byłbym od formułowania tezy, że najlepiej wykonać monolityczne ściany żelbetowe z betonu C20/25, tak na wszelki wypadek.

Beteon komórkowy ma większą wyrzymałośc na ściskanie od ceramiki ??

W zdaniu odniosłem się do betonu towarowego C20/25, to wg starego oznaczenia B25, czyli beton o wytrzymałości na ściskanie 25 MPa. Natomiast Beton Komórkowy naturalnie ma dużo niższą wytrzymałość na ściskanie, w zależności od klasy gęstości, dla gęstości 300, wytrzymałość na ściskanie wynosi 1,5 Mpa, a dla klasy 600 wynosi 3 MPa, chyba, że producent deklaruje inne wartości.

Reasumując BK nie ma większej wytrzymałości niż ceramika.

http://www.mzprojekty.pl

Nie bardzo rozumiem, przecież wytłumaczyłem o co mi chodziło w wypowiedzi, a widziałem posty fotohobby i wiem że ma on wiedzę na temat wytrzymałości BK, co tym bardziej przekonało mnie, że jego pytanie nie było spowodowane brakiem posiadanych informacji, tylko złym kontekstem mojego posta.

• 4 weeks później...
Jakby to była zamiana na silikaty to by nie było tematu. Tu chodzi o zamianę z Porothermu 15 Mpa na beton komórkowy 3 Mpa... Moim zdaniem bez wstawek się nie obejdzie, poza tym moim zdaniem to jest zamiana na gorszy materiał... ale temat jest już wyjaśniony -> trzeba się skierować do projektanta i przeliczyć :)