Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie 4-pokoje - jak ustawić ściany w sypialni i szafę w przedpokoju.

sasanala

Recommended Posts

Po co pakować stół do 20m pokoju jak w kuchni masz na niego miejsce.Graciarnia ma właśnie miejsce u ciebie na rzutach,po co ci tyle szafek tak upchniętych i ten fotel z boku do czego ma służyć? Zastanów się co ci jest niezbędne a z reszty zrezygnuj.

http://img34.imageshack.us/img34/7760/couu.JPG

ps.lepiej by tutaj pasował narożnik niż kanapa z fotelem.

Stół nie może tak stać, musi być kuchnia oddzielona ścianką.

A odnośnie graciarni, no cóż, przechodzę z meblami, które mam, wszystkie są wypełnione po brzegi. Po prostu tyle potrzebuję miejsca na trzymanie rzeczy. Nie mam jak zrezygnować z tych mebli. Brakuje pokoju na "pracownię" i już.

Fotel ma służyć do siedzenia dla gości, w sensie, że wtedy będzie przesuwany w pobliże kanapy.

A tak jak narysowałaś to rzeczywiście fajnie to wygląda, ale to jest salon z domu a nie mieszkania, przynajmniej nie takiego jak u mnie, że nie ma gdzie trzymać książek, dokumentów, albumów i mnóstwa innych rzeczy.

Czy szafy i szafek nie można wstawić do którejś sypialni?

No nie da się, nie mogę wstawić tego do pokoju dzieci.

Ponieważ nie miałam do tej pory tak otwartej na salon kuchni, chodzi mi raczej o taką podpowiedź czy pod oknem lepiej ustawić stół czy kanapę, czy ważne jest żeby tv był naprzeciw kuchni czy to niepraktyczne, itp.

Z mebli z salonu i tak rezygnuję (ku oburzeniu męża) ze stołu stojącego obecnie przy kanapie, więc i tak mniejsza graciarnia będzie niż obecnie :)

A może taki układ?

mieszkanie_propozycja5.jpgmieszkanie_propozycja6.jpg

Tutaj przeniosłam szafkę wiszącą do przedpokoju i myślę czy nie zrobić z niej szafki na buty. Wisiałaby jakiś 20 cm nad podłogą. Ta szafka ma jest kwadratowa w rzucie z przodu, dzielona na 4 równe drzwiczki, które są gładkie białe i nie widać co jest w środku.

A do salonu wstawiłam takie małe słupki na książki z przeszklonymi drzwiczkami.

Szafka tv jest duża, ale na razie mamy stary duży telewizor, stoi tam też wieża. W momencie jak zamienilibyśmy tv na płaski, można wtedy wymienić szafkę tv na jakąś subtelniejszą.

W przypływie funduszy może kiedyś kanapę i fotel zamienimy na narożnik. Teraz jednak weźmiemy te meble, które pasowały nam w obecnym mieszkaniu a w nowym niekoniecznie.

Co sądzicie?

Jak zamierzasz oglądać tv z takiego kąta? Upierasz się przy barku w kuchni który niczemu nie służy,a niepotrzebnie zabiera miejsce.

Chcesz zasłonić kuchnię to postaw ścianę,przynajmniej się ją wykorzysta,np

http://img32.imageshack.us/img32/5908/92h.JPG

Wydaje mi się, że ten dodatkowy blat w kuchni, to byłaby super sprawa. Po prostu dodatkowa przestrzeń robocza do przygotowywania posiłków itp. mając jednocześnie wgląd na salon czyli na to co ewentualnie robią dzieci czy możliwość rozmowy z kimś w salonie.

A odnośnie tv, to myślałam o przekręcaniu go w zależności od tego czy ogląda się z kuchni czy z salonu...

Ta szafka wysoka, którą ucięłaś nie zmieści się w tym miejscu niestety, meble są wrysowane w proporcjach.

Blatu roboczego jest wystarczająco,nie potrzebny jest barek tylko po to żeby stał bo raczej korzystać z niego nikt nie będzie przy takim ustawieniu.Myślę że po prostu chcesz go mieć i tyle,zastanawia mnie dlaczego stół nie może stać w tym miejscu,który też może być blatem roboczym i to większym.Dla mnie takie ustawienie jest nie do przyjęcia upychanie wszystko po kątach a z kanapy widok na zlew i płytę.

Blatu roboczego jest wystarczająco,nie potrzebny jest barek tylko po to żeby stał bo raczej korzystać z niego nikt nie będzie przy takim ustawieniu.Myślę że po prostu chcesz go mieć i tyle,zastanawia mnie dlaczego stół nie może stać w tym miejscu,który też może być blatem roboczym i to większym.Dla mnie takie ustawienie jest nie do przyjęcia upychanie wszystko po kątach a z kanapy widok na zlew i płytę.

Tego blatu roboczego nie ma tak oszałamiająco dużo. Bo narożna część to z niej za bardzo się nie skorzysta, bo jest niewygodnie. Jest tylko z prawej strony zlewu 60 cm blatu. Więcej jest obok kuchenki, ale tam pewnie z brzegu będzie słupek z piekarnikiem więc też 60 cm blatu będzie mniej.

A z tą ścianką dzielącą kuchnię i salon to jest taka sprawa, że mąż chce mieć kuchnie całkowicie oddzieloną pełną ścianą i najlepiej drzwiami. Nie ma dla niego mowy o otwartej całkowicie kuchni. I tą ściankę wymyśliłam jako kompromis. Bo z kolei ja chciałabym mieć wgląd na salon, na to co się tam dzieje, co robią maluchy. Mąż jest w stanie zaakceptować taką opcję małe ścianki, no i stąd taka koncepcja ;)