juss 29.07.2013 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam, mam problem z bateria termostatyczna Alterna Iris - leci tylko gorąca woda, w dodatku o małym ciśnieniu. Niskie ciśnienie wody było zawsze, mam bojler elektryczny, jednak teraz prawie niemożliwe jest wzięcie prysznica z powodu bardzo wysokiej temperatury. Zaraz po włączeniu zawsze leci chłodna woda, ale już po minucie robi się niesamowity wrzątek. Podejrzewam, że może jest popsute coś z tym pokrętłem i guziczkami (ten przycisk-słupek blokujący zdaje się jakby połowicznie wciśnięty przez cały czas, przy czym możliwe jest kręcenie pokrętłem co jednak nie powoduje zmiany temperatury). Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? Zastanawia mnie też, czy bateria jest w ogóle dobrze zamontowana? Wlot na rurkę od prysznica znajduje się u mnie na dole a na zdjęciach w internecie tego modelu jest do góry, sprzęt wydaje się zamontowany jakby "do góry nogami". Moje podejrzenia wzmacnia fakt, że bateria w umywalce też jest źle zamontowana - zimna woda jest oznaczona jako zimna a ciepła jako ciepła, więc może całe mieszkanie urządzał jakiś początkujący fachowiec (mieszkanie jest przeze mnie wynajmowane). Załaczam zdjęcie baterii, może ktoś chociaż podpowie, jak rozmownować tą część obrotową znajdującą się na obrazku z prawej strony (a u mnie z lewej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e.jacek 11.08.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Witam, mam problem z bateria termostatyczna Alterna Iris - leci tylko gorąca woda, w dodatku o małym ciśnieniu. Niskie ciśnienie wody było zawsze, mam bojler elektryczny, jednak teraz prawie niemożliwe jest wzięcie prysznica z powodu bardzo wysokiej temperatury. Zaraz po włączeniu zawsze leci chłodna woda, ale już po minucie robi się niesamowity wrzątek. Podejrzewam, że może jest popsute coś z tym pokrętłem i guziczkami (ten przycisk-słupek blokujący zdaje się jakby połowicznie wciśnięty przez cały czas, przy czym możliwe jest kręcenie pokrętłem co jednak nie powoduje zmiany temperatury). Czy ktoś miał podobny problem i wie jak go rozwiązać? Zastanawia mnie też, czy bateria jest w ogóle dobrze zamontowana? Wlot na rurkę od prysznica znajduje się u mnie na dole a na zdjęciach w internecie tego modelu jest do góry, sprzęt wydaje się zamontowany jakby "do góry nogami". Moje podejrzenia wzmacnia fakt, że bateria w umywalce też jest źle zamontowana - zimna woda jest oznaczona jako zimna a ciepła jako ciepła, więc może całe mieszkanie urządzał jakiś początkujący fachowiec (mieszkanie jest przeze mnie wynajmowane). Załaczam zdjęcie baterii, może ktoś chociaż podpowie, jak rozmownować tą część obrotową znajdującą się na obrazku z prawej strony (a u mnie z lewej) [ATTACH=CONFIG]203413[/ATTACH] Witam !.. w tej baterii której również jestem nieszczęśliwym posiadaczem wykreca sie ten cieńszy bolec na pokrętle reg. temp. - pod nim jest wkręt na klucz sześciokątny... po odkręceniu po prostu zdejmuje sie pokrętło... następnie nastepnym sześciokątem (już na zewnętzrnej stronie obudowy ) odkręca sie blokadę termostatu taki mały wkręt i termostat wysuwa sie z obudowy.... osobiście wyczyściłem to ustrojstwo... używając wd-40 ... i jak na razie hula ! .. w razie nast. pytań proszę na priv. (na forum juz z rzadka bywam !!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts