Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt przyłącza prądu - kto powinien ponieść koszty

semcio

Recommended Posts

Witam,

odebrałem niedawno warunki przyłącza energii elektrycznej i zgłupiałem - może pomożecie mi ogarnąć o co chodzi :)

Składając podanie o wydanie warunków przyłączenia wiedziałem, że kilka lat temu w naszej drodze (droga wspólna prywatna dla ok 15 działek) położony został kabel energetyczny. Wszyscy właścicele się złożyli na projekt i częściowe wykonanie. W sumie prąd miał być. Moja działka jest działką narożną (na zakręcie drogi) i ten kabel otacza ją z dwóch stron - od SW i SE .

We wniosku zaznaczyłem, gdzie chciałbym mieć podłączoną skrzynkę z licznikiem (przed domem - logiczne) - od SW na samym rogu i zaznaczyłem to na dołączonej do wniosku mapce. Natomiast w warunkach skrzynka zaznaczona jest dokładnie w przeciwległym rogu działki - na tyłach domu. Co więcej jest to ksero tej samej mapki, którą ja dołączyłem do wniosku z wyciętym fragmentem SW działki - tak, że mojej propozycji tam już nie ma.

Czy energetyka nie powinna doprowadzić prądu do miejsca, w którym go potrzebuje, czy też to ja muszę teraz kombinować i ciągnąć kabel wzdłuż działki (i wzdłuż kabla już istniejącego)? Różnica "wzdłuż płotu" pomiędzy tym czego ja chciałem, a wersją Taurona to ok 85m. ciągnięcie kabla "na skuchę" przez działkę odpada z uwagi na istniejące i planowane zadrzewienie etc.

Dodam tylko, że porozmawiać z kimś na ten temat się nie da - konsultanci rozkładają ręce, a osoba odpowiedzialna jest dla zwykłego klienta nieosiągalna bezpośrednio.

Z góry dziękuję za wszelkie rady jak problem ugryżć.

Jedziesz do działu sieci i tłumaczysz o co chodzi. Mnie też chcieli umiejscowić w innym miejscu ale cierpliwie tłumaczyłem wadę ich rozwiązania i kierownik przyznał mi rację ( Tauron Jaworzno)

Marna szansa jak okaże się że w ich lokalizacji wychodzi znacznie mniej kabla kładzionego przez nich, niż w twojej.

No właśnie tam gdzie oni sobie wyznaczyli skrzynkę elektryczną sąsiad ma swoją. Przylegałyby bezpośrednio.

Tyle, że mnie to nie urządza, bo dom będę miał dokładnie z drugiej strony działki! Czy jest możliwość przesunięcia tej skrzynki tak jak ja zaproponowałem? Czy nie powinni przypadkiem zainstalować jej w miejscu przeze mnie wskazanym do 200m na swój koszt? Czy muszę za to zapłacić z własnej kieszeni? A jeśli tak, to jaki może być koszt tych 85m kabla + robocizna?

U nas policzone bylo tak: od najblizszego slupa do granicy dzialki, na ktorej owy slup stoi, potem granica miedzy dzialkami do drogi gminnej (czyli "kwadratowo", bo nikt by sie nie zgodzil kopania przez srodek dzialki). W umowie bylo, ze skrzynka ma stac w granicy dzialki z droga gminna, wiec 199m. wyszlo nam 30m. od domu - reszte robilismy na wlasny koszt - 1600pln (robocizna, koparka, kabel itd). Najlepiej i najtaniej dogadac sie z firma, ktora ma zlecenie z elektrowni i przy okazji roboty zrobi prywatnie i doprowadzi do domu prad...

• 2 weeks później...