Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Greń Pszczyna EG DUO - ecomax 800 - spieki groszku

radomszczanin

Recommended Posts

Witam

Posiadam kocioł http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205804-Gre%C5%84-Pszczyna-EG-DUO.

I mam problem ze spiekami groszku. Nie wszystko się spala. Jest tak pół na pół, czyli jest połowa popielnika popiołu a druga to spieki. Jakie powinny być ustawienia jeśli kocioł chodzi w trybie lato ?

DSC_0317.jpg

DSC_0316.jpg

podawanie groszku co 26 min

wentylator 50%

czas podawania 10s

Edytowane przez radomszczanin

Mam inny sterownik, ale kocioł podobny.

Ostatnio pomagałem w ustawieniach sąsiadowi, który ma kocioł Lazar (to prawie to samo co Klimosz i Greń na wymiennikach Viadrusa) i ekomax800. Na tych ustawianiach sprawdza się rewelacyjnie, a pali bardzo spiekającym się boberkiem. Teraz nie narzeka na spieki, jakieś małe pojedyncze, no ale czasami nie ma na to rady. Ewentualnie można mieszać opał z jakimś innym niespiekającym się.

• 2 years później...
Leon to nie odpowidz lecz pytanie do użytkowników EG DUO 35kw . Mam wąską kotłownie a chcę zainstalowac EG DUO na groszek tylko jest jeden problem Instalacja grawitaccyjna budynek 320m2 czy pojemnoścwona kotła j53litry est wystarczajaca do takiej instalacji.Bardzo proszę o odpowiedzi za i przeciw

Temat sprzed 2 lat, więc nie wiem czy on odpisze, ale jeśli masz starą instalację z grubymi rurami i grzejniki o dużej pojemności wodnej to kocioł ze 100 litrów pojemności wodnej powinien mieć.

Przy małej pojemności kotła możesz mieć taktowanie przy rozruchu i konieczność nagrzewania kolejnych sekcji bo zład wody w instalacji jest duży.

Dlaczego aż 35 kW - nie ma tam żadnego ocieplenia a mury są cienkie i okna stare ?

Leon to nie odpowidz lecz pytanie do użytkowników EG DUO 35kw . Mam wąską kotłownie a chcę zainstalowac EG DUO na groszek tylko jest jeden problem Instalacja grawitaccyjna budynek 320m2 czy pojemnoścwona kotła j53litry est wystarczajaca do takiej instalacji.Bardzo proszę o odpowiedzi za i przeciw

Nie wiem jak wąska jest ta kotłownia ale jak jest bardzo źle pod tym względem zaproponowałbym Ci kocioł stworzony właśnie dla takich kotłowni:

http://karoka.eu/kategoria,9/kotly-co-komiz

Jest trochę inny bo zasobnik ma z tyłu za kotłem z nie z boku, idealnie wpasowuje się do kotłowni typu "kiszka" :)

Temat sprzed 2 lat, więc nie wiem czy on odpisze, ale jeśli masz starą instalację z grubymi rurami i grzejniki o dużej pojemności wodnej to kocioł ze 100 litrów pojemności wodnej powinien mieć.

Przy małej pojemności kotła możesz mieć taktowanie przy rozruchu i konieczność nagrzewania kolejnych sekcji bo zład wody w instalacji jest duży.

Dlaczego aż 35 kW - nie ma tam żadnego ocieplenia a mury są cienkie i okna stare ?

Witam leon Budynek 320m2 z dużą ilością ścian zewnęcznyc Ocieplone poddasze welna 23cm. okna plastyk dwie szyby budynek z cegly 40cm. z 1936r. przebudowany 1953r. podwyzszono pełną kondygnację w 1983 dobudowano klatka schodowa i duzy pokó 720cm x 420 w kazdej kondygnacji. Przy przebudowie zewnacz cegła w środku żużlobeton i gazobelon. Pozdrawiam Leon

Nie wiem jak wąska jest ta kotłownia ale jak jest bardzo źle pod tym względem zaproponowałbym Ci kocioł stworzony właśnie dla takich kotłowni:

http://karoka.eu/kategoria,9/kotly-co-komiz

Jest trochę inny bo zasobnik ma z tyłu za kotłem z nie z boku, idealnie wpasowuje się do kotłowni typu "kiszka" :)

Witam Leon Kocioł sztokier się nie zmieści uklad kotłowni nato niepozwoki. kotłownia to 148cm. szer. 4m. dłuda wtym troje dzwi wys 175cm. miesce na kocil to 170cm . Może byc podobny kocioł do EKOENERGI KGS M ale węzszy Pozdrawiam leon

• 6 months później...

Bylo dwuch speco i chcieli zainstalowaćRBR 23kw Firmy Instalko uwazam że to stanowczo zamało jego powierzchna grzewcza do 280m2. Mieszkanie jest 275cm. wysokie + bojler z solarow 300litrów. i myśle o kotle EG DUO Gren 38kw tylko musialbym zalatwic przebudowanie czopucha i przylączy na lewą stronę kotła a zasobnik z prawej strony niewiem co robić Prosiłbym o kontakt na e-mail [email protected]