Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak z tą papą jest ???

stam222

Recommended Posts

Czytając tutaj w dziale "dachy" kilka wątków napotykałem się często jakiej papy użyć. Teoretycznie wszystko było jasne (dla mnie) do momentu w którym nie zacząłem rozglądać się za takowymi papami. Chodzi mi tutaj o ceny tych pap. U mnie dach będzie a w zasadzie już jest/robi się z pełnym deskowaniem o powierzchni ok. 260m2 czyli z naddatkiem 15% potrzebuję około 300m2 papy. Papa termozgrzewalna wierzchniego krycia modyfikowana SBS na osnowie poliestrowej, bo taką tutaj większość z Was poleca to kwota (w zależności od sklepu) od 3 do 5,5 tys.PLN. W takim przypadku zacząłem się zastanawiać czy jakaś zwykła papa nie mogla by zastąpić tej super papy z poliestru? Na wiosnę 2014 będę zakładał dachówki więc tak na dobrą sprawę to 8-10 miesięcy i dach będzie pokryty dachówką. Może znajdzie się ktoś kto potrafi doradzić i znaleźć jakiś zastępnik?

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Ja tam fachowcem nie jestem ale też mam tą asfaltową - 2 warstwy. Trochę moich znajomych tak ma.

Ja śledząc to forum w ogólności widzę że co innego forum muratora a co innego życie. Wydaje mi się że trochę dużo marketingu na tym forum. Wszystko trzeba przepuszczać przez swój rozum. Podobno problemy z tą papą występują jak dachu nie nakryje się dachówką. Wtedy słońce ma niszczący wpływ. Ale też musi to potrwać kilka lat.