Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi wejściowe z ciepłego czy zimnego aluminium

Recommended Posts

Szukam aluminiowych drzwi wejściowych na klatke schodową. Klatka jest nieogrzewana. Musi to być aluminium. Dowiedziałam się, że aluminium jest ciepłe i zimne i jedni sprzedawcy twierdzą , że zmine wystarczy a drudzy, że obligatoryjnie powinno byc ciepłe bo zimne będzie sie bardzo szroniło. Ci co twierdzą, że zimne wystarczy twierdzą, że szronu nie powino być, że montowali takie zimne aluminum jako wejściowe z dworu i nic takiego jak szronienie się nie dzieje. Jak to jest bo juz głupia jestem?

A co, nam wakacje sie naleza? Raczej wiekszosc z nas ma teraz sporo pracy a upal skutecznie sprawia, ze wieczorem juz sie nie chce.

Nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie. Czy bedzie szronilo? Zalezy jak cieple/zimne te drzwi beda, jaka temperatura bedzie wewnatrz i na zewnatrz oraz przede wszystkim -jaka bedzie wilgotnosc. Tego nie wiesz nawet Ty a co dopiero sprzedawcy ktorzy chca wcisnac swoje drzwi.

Mam wrażenie, że szukasz tylko przytaknięcia dla tańszego wyboru. A wg mnie zimne aluminium nadaje sie głownie do przegród wewnętrznych - czyli jako drugie drzwi.

Witam

to może tak, aluminium zimne nie posiada przekładki termicznej co powoduje, że jako dobry przewodnik będzie przenosiło temperaturę zewnętrzną do środka jeżeli faktycznie klatka schodowa nie będzie ogrzewana do zarówno przed jak i za drzwiami warunki/temperatura/wilgotność będą podobne i szronienie nie powinno występować w jakimś wielkim stopniu - to np ma miejsce w blokach gdzie, jak pisze finlandia są drzwi podwójne i zastosowanie tych pierwszych z dworu jako ciepłych to chyba niepotrzebny koszt. Jeżeli natomiast w Twojej klatce są tylko jedne drzwi i stwierdzisz, że jednak zimą różnica temperatury może być znaczna wew/zew to efekt szronienia będzie występował ( u mnie są jedne drzwi do klatki i zaraz za nimi, przed wejściem do piwnicy jest kaloryfer więc ... )

Pozdrawiam

Dzięki za odzew. Na pytanie finlandii czy szukam potwierdzenia dla sowjej tezy to NIE, nie szukam. Po prostu w ogole się na tym nei znam i w ogóle nei myślałam nad tym problemem. Wczesniej myślałam, że róznica miedyz ciepłym i zimnym to chodzi o stopień izolacyjności, że pomieszczenie będiz eisę mniej lub bardziej wychładzało co w tym przypadku nie jest specjalnie istotne, dopiero jeden z handlowców poruszył to zagadnienie i dratego drąże temat.

Klatka nieogrzewana, tzn żadnego grzejnika tam nie ma a jedyne źródło ciepła to sąsiedztwo pomieszczeń ogrzewanych, w których temperatrura jest ok 22 stopnie. Pomieszczenia ogrzewane od nieogrzewanej klatki rozdziela ściana silikatowa 20cm bez żadnej izolacji. Jaka na tej klatce panuje tempertura zimą? Nie mam pojęcia ale myslę, że poniżej zera to nei spadnie-stawiam na przynajmniej +10.

Osobiście polecam zamontowanie drzwi stalowych. Sam się na takie drzwi wejściowe zdecydowałem. Solidne i trwałe, o wypaczaniu czy różnych ubytkach nie ma mowy! Na mojej klatce schodowej w kamienicy też są wstawione stalowe drzwi, a zimą nie ma najmniejszych problemów z otwieraniem i zamykaniem ich, jedynie przy ostrych mrozach są delikatnie oszronione, ale to chyba naturalne zjawisko.

Pozdrawiam

Marek

Osobiście polecam zamontowanie drzwi stalowych. Sam się na takie drzwi wejściowe zdecydowałem. Solidne i trwałe, o wypaczaniu czy różnych ubytkach nie ma mowy!

To mało jeszcze widziałeś:)

Oglądam u ludzi starsze drzwi stalowe i generalnie wiekszosc z nich nalezałoby poddac odnowieniu. Można pomalowac, ale jak naprawic wypuklosci, wklesniecia, wgniecenia?

To mało jeszcze widziałeś:)

Oglądam u ludzi starsze drzwi stalowe i generalnie wiekszosc z nich nalezałoby poddac odnowieniu. Można pomalowac, ale jak naprawic wypuklosci, wklesniecia, wgniecenia?

Ważna jest blacha jakiej użyjesz. drzwi muszą być solidnie wykończone i przede wszystkim należy zadbać o konserwację. Wiadomo, jeżeli drzwi narażone są na czynniki fizyczne, np. jakieś kopnięcia to mogą być pogięte na wszystkie strony :)