Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba i tapeta na jednej ścianie - jak wykonać?

pranxter

Recommended Posts

Witam,

Planuję odnowienie ścian w niedużym pokoiku w ten sposób, że na części ściany chcę przykleić 3 pasy tapety papierowej, a pozostałą część ściany (po obu stronach tapety) pomalować kolorową farbą lateksową. I tu nasuwa się pytanie o sposób wykonania. W tej chwili ściany są wyszpachlowane gładzią szpachlową i zeszlifowane na gładko. Rozważam następujące sposoby wykonania:

1) Najpierw całość pomalować farbą gruntującą, a następnie 2 warstwy koloru (lateks), a następnie w wybranym miejscu naklejenie tapety. Nie jestem jednak pewny, czy tapeta będzie się dobrze trzymała na farbie lateksowej, która z założenia jest niechłonna i śliska. Proszę o pomoc, czy takie rozwiązanie jest poprawne, jeżeli nie to dlaczego.

2) Przed malowaniem pozostawić część ściany, na której ma być tapeta bez malowania (zaznaczyć taśmą malarską), a po pomalowaniu przykleić tapetę bezpośrednio na gładź. Tu wątpliwości budzi, czy po przyklejeniu tapety nie pozostaną przy brzegach 2-3 milimetrowe niezamalowane obszary, które będą nieestetycznie wyglądały. Ewentualnie mogę pomalować z kilkucentymetrowym marginesem, tak aby brzegi tapety zachodziły na farbę, a reszta będzie naklejona na gładź.

3) Najpierw przykleić tapetę, a następnie zabezpieczyć brzegi taśmą malarską i pomalować pozostałą część. Tu mam wątpliwości, czy taśma malarska odpowiednio zabezpieczy tapetę przed przypadkowym pomalowaniem brzegów i czy przy odrywaniu taśmy nie uszkodzę tapety.

Proszę o wskazówki odnośnie odpowiedniego wykonania.

Ja mam coś takiego w jednym pokoju a zrobione to było sposobem 1.

U mnie wynikało to z konieczności gdyż na krótko po wprowadzeniu się do świeżo wykonczonego domu lekko nas zalało przez zle zabezpieczony komin. Ściany były pomalowane farba lateksowa z Duluxa, nie chcieliśmy ponownie malować, więc kupiłam idealnie pasująca kolorystycznie tapetę i po prostu przykleilismy 3 pasy na ta farbe. Jedynie zagruntowalismy ten kawałek przed tapetowaniem. Trzyma już trzeci rok, więc chyba mogę polecić to rozwiazanie.

Edytowane przez Jolasia

Punkt drugi prowadzi Cię do nirvany :)

Zagruntuj gładź którą z kolei po wyschnięciu przemaluj białą farbą.

A kiedy farba sobie wyschnie,w końcu się to stanie,zagruntuj tym razem rozrzedzonym klejem w proporcjach sugerowanych przez producenta tapety i kleju.

Ponownie odpowiedni czas na schnięcie i ...,no tapeta.

Dobry klej nie 'pobrudzi' tak tapety jak i ściany.

Pozdrawiam.

1.jpg