_John 13.06.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Pomierz, poreguluj i wyciągnij wnioski.Bo nie wiadomo nad czym tu dywagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sympatic 13.06.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 ojjoj eksperci wyluzujcie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 A wydaje się takie proste. Tam gdzie źródło ciepła tam grubsza warstwa pod sufitem i większy napór tam większy przepływ. No ale można odwrotnie .Łącznie z dobrodziejstwem kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 14.06.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 powiedział co wiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 A myślisz że ciepłe się nie unosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 14.06.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 może przeczytaj temat wątku i postaraj się zrozumieć o czym mówi i pisz na temat a nie piszesz byle co byle pisać...chyba dyskusja nie miała dotyczyć tego czy ciepłe się unosi czy opada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.06.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Myślę że na temat tyle że nie dostrzegasz. Nie reguluje się czegoś co podlega samoregulacji i nie ma potrzeby mierzenia ile i gdzie bo jest to wartość zmienna. Ot taki rodzaj WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 28.03.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2016 Po pół roku używania wentylacji spostrzeżenia mam następujące:1. Pomiary się przydają by przynajmniej ocenić jak nam działa wentylacja.2. Potrzeby w poszczególnych pomieszczeniach są zależne od pory dnia i wykonywanych czynności. Niestety standardowa instalacja nie spełnia tych potrzeb bo nie ma możliwości regulacji "z panelu" przepływów w poszczególnych pokojach (indywidualnie). I tak - nie potrzebne mi w dzień silne nawiewanie sypialni na piętrze bo w niej nie przebywam. Podobnie jak nie potrzebny duży wyciąg z pralni czy łazienki. A np w dzień chciałbym mocniej wentylować kuchnię i salon bo tam spędzam czas. Moim zdaniem przyszłość to wentylacja sterowana i anemostaty zdalnie regulowane + programy w sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.03.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Moim zdaniem przyszłość to wentylacja sterowana i anemostaty zdalnie regulowane + programy w sterowniku. chyba tylko dla gadżeciaży przerost formy nad treścią kwestię "dowentylowania" salonu i kuchni można załatwić dwoma siłownikami i przepustnicami w bardzo prosty sposób, ale dodatkowa pozycja w wycenie skutecznie odstrasza od tego rozwiązania nie wiem czy wiesz, ale żyjemy teraz w czasie w którym liczy się tylko CENA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2016 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 MOżliwe że tak można załatwić ale to trzeba by na etapie projektowym. Obecnie miałbym to utrudnione. Wprawdzie na strychu mógłbym założyć jeszcze parę siłowników. Da się to kupic? jakies nazwy siłownikow do przepustnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 29.03.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 juz znalazłem ale po 300zł i niedopasowane do zwykłych przepusutnic. Chyba równie dobrze mozna to zrobic z silniczka wycieraczek za 15zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 29.03.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Wentylacji raczej nie reguluję, staram się zaprojektować tak żeby w miarę równo pracowała, ale i tak zawsze mierzę wydajności anemostatów, aby mieć pewność że jest dobrze zrobione i w celu wystawienia protokołu. Kilka razy się zdarzyło, że musiałem regulować przepływ, bo np. ostatnio na skutek wymuszonego przez Inwestora przesunięcia skrzynki rozdzielczej w niektórych (bliższych skrzynce) anemostatach za mocno wiało, w pozostałych słabiej, powstawiałem przepustnice piankowe Inno Jeven i jest OK. Poza tym wykonany pomiar, najlepiej na oczach inwestora, zapobiega później stu telefonom w stylu "wydaje mi się, że w sypialni trochę mocniej wieje" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 30.03.2016 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2016 a jak mierzysz na anemostatach ? samym śmigiełkiem przy krawędzi czy cały anemostat zasłaniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horher 01.04.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2016 a jak mierzysz na anemostatach ? samym śmigiełkiem przy krawędzi czy cały anemostat zasłaniasz? Pytanie nie do mnie, ale musisz zasłonić cały anemostat i liczyć tak, jak pisałeś wcześniej. Jak pomnożysz prędkość przepływu przez powierzchnię otworu, to wyjdzie Ci wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.08.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2018 Tez bym chętnie zrobil taki pomiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwan89 04.09.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2018 Cześć, muszę ustalić w projekcie jaka będzie wysokość pomieszczeń(dom parterowy). Chciałbym 285 cm na gotowo, ale nie wiem ile zostawić miejsca od belek na podwieszany sufit, bo w nim jak rozumiem będzie cała instalacja wentylacji mechanicznej. Poradźcie mi proszę ile miejsca powinienem zatem zarezerować na taką instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 05.09.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2018 Cześć, muszę ustalić w projekcie jaka będzie wysokość pomieszczeń(dom parterowy). Chciałbym 285 cm na gotowo, ale nie wiem ile zostawić miejsca od belek na podwieszany sufit, bo w nim jak rozumiem będzie cała instalacja wentylacji mechanicznej. Poradźcie mi proszę ile miejsca powinienem zatem zarezerować na taką instalację? Jakiego typu będzie strop? Czy strych będzie ogrzewany? Może nie trzeba robić sufitu podwieszanego, chociaż pewnie jest to najlepsze rozwiązanie (w lecie się nie będzie powietrze nagrzewało, a w zimie wychładzało). Dzisiaj używa się rur 75mm (średnica zewnętrzna), więc jeśli przewidzisz 10cm, to styknie razem z tolerancją na nierówności stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts