Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie wykonać pomiar wentylacji mechanicznej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Po pół roku używania wentylacji spostrzeżenia mam następujące:

1. Pomiary się przydają by przynajmniej ocenić jak nam działa wentylacja.

2. Potrzeby w poszczególnych pomieszczeniach są zależne od pory dnia i wykonywanych czynności. Niestety standardowa instalacja nie spełnia tych potrzeb bo nie ma możliwości regulacji "z panelu" przepływów w poszczególnych pokojach (indywidualnie). I tak - nie potrzebne mi w dzień silne nawiewanie sypialni na piętrze bo w niej nie przebywam. Podobnie jak nie potrzebny duży wyciąg z pralni czy łazienki. A np w dzień chciałbym mocniej wentylować kuchnię i salon bo tam spędzam czas. Moim zdaniem przyszłość to wentylacja sterowana i anemostaty zdalnie regulowane + programy w sterowniku.

Moim zdaniem przyszłość to wentylacja sterowana i anemostaty zdalnie regulowane + programy w sterowniku.

chyba tylko dla gadżeciaży ;)

przerost formy nad treścią

kwestię "dowentylowania" salonu i kuchni można załatwić dwoma siłownikami i przepustnicami w bardzo prosty sposób, ale dodatkowa pozycja w wycenie skutecznie odstrasza od tego rozwiązania ;)

nie wiem czy wiesz, ale żyjemy teraz w czasie w którym liczy się tylko CENA ;)

Wentylacji raczej nie reguluję, staram się zaprojektować tak żeby w miarę równo pracowała, ale i tak zawsze mierzę wydajności anemostatów, aby mieć pewność że jest dobrze zrobione i w celu wystawienia protokołu. Kilka razy się zdarzyło, że musiałem regulować przepływ, bo np. ostatnio na skutek wymuszonego przez Inwestora przesunięcia skrzynki rozdzielczej w niektórych (bliższych skrzynce) anemostatach za mocno wiało, w pozostałych słabiej, powstawiałem przepustnice piankowe Inno Jeven i jest OK.

Poza tym wykonany pomiar, najlepiej na oczach inwestora, zapobiega później stu telefonom w stylu "wydaje mi się, że w sypialni trochę mocniej wieje" :-)

• 2 years później...
  • 2 weeks później...
Cześć, muszę ustalić w projekcie jaka będzie wysokość pomieszczeń(dom parterowy). Chciałbym 285 cm na gotowo, ale nie wiem ile zostawić miejsca od belek na podwieszany sufit, bo w nim jak rozumiem będzie cała instalacja wentylacji mechanicznej. Poradźcie mi proszę ile miejsca powinienem zatem zarezerować na taką instalację?

Cześć, muszę ustalić w projekcie jaka będzie wysokość pomieszczeń(dom parterowy). Chciałbym 285 cm na gotowo, ale nie wiem ile zostawić miejsca od belek na podwieszany sufit, bo w nim jak rozumiem będzie cała instalacja wentylacji mechanicznej. Poradźcie mi proszę ile miejsca powinienem zatem zarezerować na taką instalację?

Jakiego typu będzie strop? Czy strych będzie ogrzewany? Może nie trzeba robić sufitu podwieszanego, chociaż pewnie jest to najlepsze rozwiązanie (w lecie się nie będzie powietrze nagrzewało, a w zimie wychładzało). Dzisiaj używa się rur 75mm (średnica zewnętrzna), więc jeśli przewidzisz 10cm, to styknie razem z tolerancją na nierówności stropu.