Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samodzielna naprawa komina - prośba o poradę

Recommended Posts

Witam, poniżej zdjęcie komina wentylacyjnego + kominek (z tą rurą) + piecyk gazowy (przepływowy junkers do wody).

Komin trochę popękał, więc zastanawiam się jak go możliwie tanim kosztem na kilka lat naprawić.

Myślałem skuć luźne elementy i nałożyć siatkę i zatopić ją w .... tylko w czym? w zwykłej zaprawie?

Do tego na górę chciałem dać jakąś metalową czapę i założyć końcówkę z daszkiem na ostatni po prawej wylot z piecyka gazowego.

Jeśli taka czapa ma sens to z jakiej blachy najlepiej powinna być zrobiona? czy z takiej zwykłej jak na parapety?

Z góry dzięki za porady.

komin.jpg

siatkę zatapiasz w kleju, winkle z siatki na narożniki też

z tą rurką od kominka to chyba przesadziłeś ze średnicą, troszkę mała

na spalinowy od piecyka załóż nasadę typu "szanard"

i zrób coś z tą krzywą czapką, którą po naprawie pomaluj np. Dysterbitem

poza tym ten komin nie jest taki zły, po lekkiej naprawie będzie i tak o niebo lepszy od pięknych, nowych z kratówki...

siatkę zatapiasz w kleju, winkle z siatki na narożniki też

z tą rurką od kominka to chyba przesadziłeś ze średnicą, troszkę mała

na spalinowy od piecyka załóż nasadę typu "szanard"

i zrób coś z tą krzywą czapką, którą po naprawie pomaluj np. Dysterbitem

poza tym ten komin nie jest taki zły, po lekkiej naprawie będzie i tak o niebo lepszy od pięknych, nowych z kratówki...

Rura została po poprzednim właścicielu. Ma fi ok. 11cm - w sumie spisuje się nawet ok.

Dać normalny klej do siatki? myślałem o jakimś dodatku z elastycznego kleju do kafelek - ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Czyli pomysł z czapą z blachy nie najlepszy by był?

Komin nie trochę popękał, tylko prawdopodobnie został rozwalony podczas wtykania tej rury.

/przy okazji- kominiarz źle pisze, tam nie jest przesadzona średnica, tylko niedosadzona:rolleyes:

Nu ale to ty się zaczadzisz.

A co do naprawy - to nie ma co oszczędzać, rozebrać przynajmniej do końca tych pęknięć czyli poniżej bocznych otworów - albo - jak się dalej będzie sypać do stropu /poniżej obróbek blacharskich/ i wymurować od nowa

+ betonowa zbrojona czapa z kapinosami. Tylko trzeba kupić mocne cegły. Koszt w sumie niewielki, trochę pracy a spokój na następne kilkadziesiąt lat.

Edytowane przez beton44

Eniu, zejdź z Olimpu i przeczytaj jeszcze raz z zrozumieniem....

Autor wątku o blachę się pyta - do przykrycia czapy komina, coby tak brzydko nie wyglądał...

A przepływowy podgrzewacz wody to nie kocioł - pracuje ten podgrzewacz pół godziny dziennie w porywach

i żadnej blasze nie daje rady, standardowo wystarcza komin z betonu...

W dupie mam Olimp który was czasem drażni, mimo że to irracjonalne...:cool:

Faktycznie nie przyłożyłem się do tekstu czytanego, bo nie widzę takiej potrzeby. Beton z pewnością wystarczy, ale właśnie szlag go trafił. Można leczyć syfa pudrem co 3 lata i tak w kółko, bo mało jest teraz fachowców od betonu. Przynajmniej takich którzy wlezą na ten dach. Pytanie było o blachę i to mnie przyciągnęło - skłoniło do zabrania głosu. Gdziekolwiek i do czegokolwiek, nie dałbym na komin blachy z ocynku czy malowanej, mając do dyspozycji nierdzewkę...Czy ta odpowiedź w końcu Cię satysfakcjonuje?:)

Przemolo.

Wszystko co pod blachą, zabezpiecz siatką zatopioną w kleju. Zarówno elementy pionowe komina, jak i poziome. Może to być klej do płytek lub styropianu. To co luźne wydrap, odbij i przed osiatkowaniem uzupełnij. Choćby tym samym klejem. Po wyschnięciu, możesz dać jakiś tynk. Np resztkę takiego stosowanego na elewacje. Mineralny, akrylowy, itp. Może komuś ćwierć worka zostało. Poprawi to znacznie trwałość komina

• 3 weeks później...