Kominki Piotr Batura 04.08.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Każdą ze stali można kupić i zastosować w dowolnej grubości. Dwadzieścia lat doświadczeń z kominami stalowymi, skłaniają mnie do twierdzenia, że do kominków (urządzeń opalanych wyłącznie drewnem), najlepsza stal to taka, która nie boi się chemii powstałej podczas palenia drewnem, a przed wysoką temperaturą broni ją konstrukcja systemu ewakuacji dymu. Konstrukcja ta to grubość nie większa niż 0,6mm i kąt nachylenia systemu nie większy niż 45 stopni. Wysoka temperatura, krótkotrwale nawet rzędu 800 - 900 stopni, nie stanowi problemu dla stali. Obawiać należy się pożaru sadzy. Stal cienka, nie okleja się sadzą, lub okleja się w stopniu nieznacznym. Niewielka grubość ścianek ze stali, powoduje znaczne rozszerzanie się rur, w efekcie czego następuje odrywanie się cząstek sadzy, zanim staną się zagrożeniem dla komina. Odpowiedni kąt nachylenia rur i kształtek z których buduje się komin, umożliwia ich opadanie poza strefę zagrożenia pożarem, czyli do wyczystki lub urządzenia grzewczego do tego przystosowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 04.08.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Myślałem, że w kategorii forum "kominki" będzie o tylko kominach do kominków....Dla precyzyjnej informacjo osób przeglądających to forum i zainteresowanych kominkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 04.08.2013 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 dlatego właśnie chodziło mi o krótką historię zduństwa, tudzież koledzy po fachu doskonalili techniki a za nimi podążały kominy. Obecnie mamy tak duży wybór urządzeń grzewczych na różne paliwa za którymi starają się podążać producenci kominów, że niejednokrotnie robi się problem z właściwym doborem komina a tym bardziej z jego eksploatacją. Każdy ma swoje doświadczenia, ważne aby z pożytkiem dla innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 04.08.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) Obecnie mamy tak duży wybór urządzeń grzewczych na różne paliwa za którymi starają się podążać producenci kominów, że niejednokrotnie robi się problem z właściwym doborem komina a tym bardziej z jego eksploatacją. Każdy ma swoje doświadczenia, ważne aby z pożytkiem dla innych. No ale akurat to kategoria "KOMINKI", a więc problem paliwa jest z głowy. Paliwem jest drewno... Komin jest do odprowadzania spalin. KONIEC Jeżeli mamy paliwo konkretne, już określone, wiemy jakie będą spaliny.... Dochodzi tylko ich temperatura... Od iluś tam postów usiłuję "wymusić" na kominiarzu, aby określił bezpieczną, poniekąd nawet uniwersalną temperaturę, dla standardowych kominów budowanych i przewidzianych do kominków... a nawet tych kominów istniejących już dziesiątki lat, które obsługiwały piece kaflowe i piece kuchenne... Może przedział 120 - 260 stopni jest bezpieczny dla wszystkich kominów (kominki) No i oczywiście rozmawiamy tu o optymalnym spalaniu drewna, nie o wędzeniu. Pisanie o wszystkich kominach, przypomina pisanie o niczym. Za chwilę będzie może poruszony chyba najwyższy komin w Polsce Elektrowni Jaworzno... Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez nurt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.08.2013 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 umożliwia ich opadanie poza strefę zagrożenia pożarem, czyli do wyczystki lub urządzenia grzewczego do tego przystosowanego. zaraz, zaraz jak wpadnie w kominek w systemie bezwyczystkowym to OK, ale wyczystka jest punktem newralgicznym i często się zapomina o jej istnieniu, a to błąd, jak już jest trzeba tam zaglądać regularnie. w tym przypadku (patrz foto) dobrze, że to była akurat kotłownia, a nie np. sypialnia w wyczystką, na której często stoi komoda, szafka itp. po drzwiczkach widać co tam się na powierzchni tej blachy działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.08.2013 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 No ale akurat to kategoria "KOMINKI", a więc problem paliwa jest z głowy. Paliwem jest drewno... Komin jest do odprowadzania spalin. KONIEC Jeżeli mamy paliwo konkretne, już określone, wiemy jakie będą spaliny.... Dochodzi tylko ich temperatura... Od iluś tam postów usiłuję "wymusić" na kominiarzu, aby określił bezpieczną, poniekąd nawet uniwersalną temperaturę, dla standardowych kominów budowanych i przewidzianych do kominków... a nawet tych kominów istniejących już dziesiątki lat, które obsługiwały piece kaflowe i piece kuchenne... Może przedział 120 - 260 stopni jest bezpieczny dla wszystkich kominów (kominki) No i oczywiście rozmawiamy tu o optymalnym spalaniu drewna, nie o wędzeniu. Pisanie o wszystkich kominach, przypomina pisanie o niczym. Za chwilę będzie może poruszony chyba najwyższy komin w Polsce Elektrowni Jaworzno... Bohuniu, , to kategoria Kominki / systemy kominowe zgodna z tematem tego Forum. „ Jeżeli mamy paliwo konkretne, już określone, wiemy jakie będą spaliny....” temperatura spalin nie zależy od konkretnego paliwa, a od konkretnego paleniska nie wykluczając także komina... nie ma uniwersalnej temperatury spalin, bezpieczna temperatura spalin to np. poniżej 80oC, a takie temperatury nie występują w kominkach... w związku z różnorodnością współczesnych systemów kominowych będziemy tu pisać o KOMINACH, na pewno też masz jakieś doświadczenia z kominami, podziel się więc nimi proszę i nie pisz nie na temat, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.08.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 zaraz, zaraz jak wpadnie w kominek w systemie bezwyczystkowym to OK, ale wyczystka jest punktem newralgicznym i często się zapomina o jej istnieniu, a to błąd, jak już jest trzeba tam zaglądać regularnie. w tym przypadku (patrz foto) dobrze, że to była akurat kotłownia, a nie np. sypialnia w wyczystką, na której często stoi komoda, szafka itp. po drzwiczkach widać co tam się na powierzchni tej blachy działo... I tak oto łagodnie doszliśmy do wniosku, że najlepszy komin do kominka to ten bez wyczystki. Baaaardzo mi zależało, żebyś to TY zwrócił na ten fakt uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.08.2013 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 I tak oto łagodnie doszliśmy do wniosku, że najlepszy komin do kominka to ten bez wyczystki. Baaaardzo mi zależało, żebyś to TY zwrócił na ten fakt uwagę. Masz rację, ale... nie wszędzie się da, nie wszędzie jest to możliwe, a poza tym miliony kominów już mają wyczystki, więc tak, czy siak trzeba tam zaglądać dla swojego bezpieczeństwa i już. W nowych, projektowanych budynkach śmiało można projektować systemy kominowe ze stali bez wyczystki, nastręcza to na pewno mniej kłopotów w późniejszej eksploatacji i generuje mniejsze koszty budowy. A więc szanowni projektanci, nie obawiajcie się takich rozwiązań technicznych, komin stalowy nie musi w zgodzie z prawem i sztuką budowlaną mieć wyczystki takie rozwiązania w Europie praktykowane są od wielu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.08.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 W zasadzie powtarzamy mantrę z istniejącego już wątku, ale dobrego, nigdy za wiele. Panowie projektanci! Nie zapomnijcie o daszku!! I to solidnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.08.2013 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 jak to powtarzamy?przecież takiej pięknej fotki drzwiczek po pożarze sadzy w kominie tam nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.08.2013 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Zobaczymy co się tu, w tym wątku wydarzy. Tam i wtedy atmosfera była bardziej gęsta, bo w cienkie rury oprócz mnie mało kto wierzył. Można chyba po odsianiu plew, zrobić z tej całej pisaniny jakiś "wybór pism". Chętnie z Twoimi obrazkami;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.08.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 To w końcu jak jest z ta wyczystką? Musi być czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 05.08.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 nurt, są kominki gazowe, na pellet, drewno...różne są technologie i różnie proces spalania się odbywa w tych paleniskach a i odbiór energii oraz wykorzystanie spalin różnie wygląda. Nie można uogólniać jak TY.pzddr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 05.08.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) No elektryczne też są kominki i na paliwa ciekłe też są kominki. Może niebawem będą na jakieś inne paliwa.... No jeżeli chodzi o drewno, też jego gatunków jest sporo... różnie proces spalania się odbywa w tych paleniskach a i odbiór energii oraz wykorzystanie spalin różnie wygląda. Jednak trafiają do komina.... Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez nurt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 05.08.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 nurt czy bohusz....nie ważne. Piotr Batura napisał kilka ciekawych myśli dotyczących komina stalowego. Po pierwsze 1.4404. Po drugie grubość, 0,6 mm, po trzecie brak wyczystki. Pierwsza rzecz to kwasoodporność. 0,6 mm jest na tyle elastyczna i trwała ( z racji zmian temperatury) , że sadze rzadko się na niej osadzają a jak coś osiądzie to odpadnie i się spali w palenisku więc wyczystki nie trzeba - oczywiście ważny jest kąt nachylenia przyłącza. Jednak rozmawiamy o urządzeniach, które generują wysoką temperaturę spalin od 600 wzwyż, gdzie zjawisko sadzy zaczyna się kończyć. Każde spaliny trafiają do komina, zależy co te spaliny produkuje ( jaka kultura spalania paleniska) i czy coś chcesz zrobić ze spalinami w sensie odzysku energii. Dlatego nie zawsze takie rozwiązania są dobre a umiejętność meandrowania i doboru odpowiednich urządzeń nie jest w cale takie proste.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 05.08.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 i ten dobry daszek nad kominem aby nic się nie lało z nieba;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurt 05.08.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja żyje tu i teraz, myślenie co jest dobre gdyby było a nie jest, to wizje i dyskusje akademickie. Jakie kominy tu i teraz są praktycznie masowo montowane, budowane, to jest fakt, fakt rzeczywistości.Kominy jakie istnieją od lat i są do nich podpinane wkłady kominkowe, to są również fakty.Firmy wykończeniowe, czy firmy kominkowe - masowo robią kominki. Z reguły nie interesują ich kominy, nie analizują tego, itp.Byle więcej zleceń i od kominka do kominka - che-ja dalej. Interesuje ich wygląd zewnętrzny i jak tu pokombinować, aby zlecenie (kosztorys) załapał...Klient chce taniej z regipsów - to robią z regipsów i koniecTo jest masówka... i rzeczywistość, tu i teraz.Wiem jaka sytuacja jest, bo rozmawiam często z różnymi wykonawcami. Często mają też oni pretensje do mnie, bo klient coś wypatrzył przypadkowo, na przykład na moich stronach i miesza im o jakiś innych technologiach stawiania kominków, że nie chce wełny, itp.Przykładowo firma wykończeniowa, która u mnie kładła płytki i malowała, też masowo robi kominki... z kartonu i gipsu.Jak zobaczyli u mnie rozwiązania rożne.... to nie wiedzieli o co chodzi kompletnie....No ale powiedzieli, panie kto by się w to bawił... rach ciach, kominek stoi - kasa bo rodzina czeka i następny proszę. To jest rzeczywistość.... Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez nurt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0li 05.08.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, Jakie elementy powinien mieć komin ceramiczny systemowy do kominka z płaszczem wodnym [ typu z wełną, z zbiornikiem na skropliny itp] ? Różnica miedzy kominem pod zwykły bez wełny kominek na drewno w salonie a z płaszczem. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez r0li Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 05.08.2013 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Witam, Jakie elementy powinien mieć komin ceramiczny systemowy do kominka z płaszczem wodnym [ typu z wełną, z zbiornikiem na skropliny itp] ? Różnica miedzy kominem pod zwykły bez wełny kominek na drewno w salonie a z płaszczem. Kominy systemowe produkowane są i później sprzedawane „w całości” czyli wszystkie elementy przewodu kominowego przebadane i wyprodukowane przez danego producenta tworzą całość systemu, wszelkie zmiany techniczne podczas budowy powinny być konsultowane z producentem, najlepiej na piśmie, ponieważ jak coś później będzie nie tak samowola skutkuje z utratą gwarancji dla danego systemu kominowego. Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie, czy chcesz zainstalować komin w wełną, czy bez? Co dokładnie masz na myśli, proszę napisz coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r0li 05.08.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Co dokładnie masz na myśli, proszę napisz coś więcej. Pytanie dotyczy czy np komin BRATA Standard (bez wełny i zbiornika na kondensat) wystarczy do kominka z płaszczem wodnym czy musi być typ Uniwersal w przypadku Brata z wełną i ze zbiornikiem na kondensat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.