Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sas Slim

EWBUD

Recommended Posts

Witam - po raz pierwszy w tym dziale :)

Stary piec dożywa swoich dni i stanąłem przed wyborem nowego.

Pan instalator proponuje mi Sas Slim ....... trochę szukałem, może słabo? , ale nie za wiele info wygrzebałem.

Jest może ktoś kto użytkuje taki piecyk?

I może się w kilku słowach podzielić doświadczeniem - czy nie ma większych problemów, jaki trzeba mieć najlepiej podajnik? Czy śrubowy jest ok?

W sprawach instalacji jestem laikiem, więc liczę na Waszą pomoc.

A dlaczego Sas? bo gość który to sprzedaje mieszka blisko i w razie czego będzie szybki serwis :)

Chyba, że są jakieś poważne przeciwwskazania.

Dzięki za ewentualną pomoc.

Pozdrawiam.

instalator zazwyczaj proponuje to z czego ma najlepszą prowizję

podstawowe pytanie- jaka moc

potem - jakie paliwo- ekogroszek a może miał albo jakieś mieszanki

następnie sterowanie- proste a może złożone(z wieloma trybami pracy i dostępem przez internet) jak u zbigmaza01

dopiero potem wybieramy model i najbardziej zbliżoną do zapotrzebowania wielkość kotła.

instalator ma podłączyć co chce użytkownik a nie na czym zarabia on sam i pośrednicy

i ma to zrobić zgodnie ze sztuką a nie na sztukę.

napisz więcej o domu o poprzednim kotle jakiej był mocy i jaką moc Ci ten fachowiec proponuje

poczytaj o "zaletach" rusztu wodnego

Istniejący piec to tilgner kwgr chyba :) z pleszewa 20 kw, troszkę za duży.

moc - 17 kw będzie ok.

paliwo - chciałbym palić miałem jak do tej pory - da się w tym sasie ? czy trzeba ekogroszek kupować?

Do tej pory spalałem 4,5 -5 t miału sezon - jeśli piec będzie z podajnikiem, to coś się zmieni?

Sterowanie - chyba proste? więcej bajerów - więcej awarii :)

Dzięki za info.

Pozdrawiam.

Istniejący piec to tilgner kwgr chyba :) z pleszewa 20 kw, troszkę za duży.

moc - 17 kw będzie ok.

paliwo - chciałbym palić miałem jak do tej pory - da się w tym sasie ? czy trzeba ekogroszek kupować?

Do tej pory spalałem 4,5 -5 t miału sezon - jeśli piec będzie z podajnikiem, to coś się zmieni?

Sterowanie - chyba proste? więcej bajerów - więcej awarii :)

Dzięki za info.

Pozdrawiam.

Awarie się zdarzają na instalacjach i kotłach a nie na sterownikach.

potwierdzam

w sterowniku rzadko coś się sypie

w nowych kotłach właściwie eksploatowanych również niewiele a większość awarii można usunąć samemu bez wzywania serwisu

co do kotła to przynajmniej ze zdjęcia na stronie producenta widać że zamontowano zwykłą retortę "fajkową" nadającą się głównie do dobrego ekogroszku.

nie wiem czy ktoś próbował na takim palniku palić samym miałem.

wiem natomiast że są kotły z palnikami w których miałem palić można bez problemów.

nie wiem na jakiej podstawie oceniasz że dana moc będzie wystarczająca.

możliwe że i 17KW będzie zbyt dużo.

pytanie jaka powierzchnia domu jak ocieplony, jakie okna i wentylacja, czy dużo mostków termicznych???

"wiem natomiast że są kotły z palnikami w których miałem palić można bez problemów."

Jakieś przykłady?

Co do Twoich pytań:

dom 130 m2

ściana 3 warstwowa z pustaka - wewnątrz wełna 5 cm ( docelowo będzie jeszcze kiedyś/niedługo robiona elewacja - szewc w dziurawych butach chodzi :)

Wentylacja zwykła.

mostki termiczne? jasne, że są :)

dom wybudowany przez mojego tatę 20 lat temu - niskonakładowy - więc jest co poprawiać :)

"wiem natomiast że są kotły z palnikami w których miałem palić można bez problemów."

Jakieś przykłady?

Co do Twoich pytań:

dom 130 m2

ściana 3 warstwowa z pustaka - wewnątrz wełna 5 cm ( docelowo będzie jeszcze kiedyś/niedługo robiona elewacja - szewc w dziurawych butach chodzi :)

Wentylacja zwykła.

mostki termiczne? jasne, że są :)

dom wybudowany przez mojego tatę 20 lat temu - niskonakładowy - więc jest co poprawiać :)

ociepl chociaż dach

"założenie czapki" pozwoli zmniejszyć dość znacznie straty ciepła - jak planujesz elewację to może pod nią jakieś 12-15cm styropianu przyklej???

kotły??

a krzaczek np, potem stąporków, witkowski, skam, rbr, ogniwo i jeszcze parę innych.

generalnie wszystkie z palnikami żeliwnymi,

jest w czym wybierać patrząc pod kątem wymienników sterowników i mocy

ja bym zmiany rozpoczął od wykonania termomodernizacji potem zmienił kocioł na taki który będzia akurat do tego co powstanie po jej zakończeniu

• 2 months później...
A 14 kw (sas slim) na 144mkw pow użytkowej, 15 cm na elewacji, 30cm na poddaszu+rekuperacja to odpowiednia moc?

jak nowy dom to masz w OZC zapotrzebowanie na ciepło

przy 15cm styro naścianie i 30cm wełny w dachu na oko licząc 60W/m2 da 8,6KW + potrzeby CWU

czyli maks 11KW ale OZC powie dokładniej - obstawiam nawet poniżej 10KW

najpierw policzyć potem wybierać do zapotrzebowania

OZC jeszcze nie robiliśmy, nie mieszkamy również. Te 144mk to bez garażu dwustanowiskowego (36mkw) więc może jeszcze tam upłynnie nadmiar mocy dwoma grzejnikami 100x60cm. Z sasów 14 kw to najmniejsza moc. Wiem - mogliśmy poszukać innej firmy ale czy nie da się zmniejszyć mocy pieca - właśnie czytam o tym w innych wątkach.

Zobaczymy jak w praktyce wyjdzie to użytkowanie.

Mamy zamiar jeszcze dokupić kominek. DGP już zrobione...

po co zmniejszać moc skoro można mieć moc jaką potrzeba?

zmniejszanie mocy ciągnie za sobą konsekwencje w postaci niższej sprawności

dalej zatem będzie sytuacja w której spalać możesz więcej opału niż przy kotle "na miarę"

kaloryfer w garażu to rozrzutność- nie włączysz pewnie nawet raz. chyba że garaż nie jest odizolowany termiczne. tylko wtedy pomieszczenia przyległe będa mieć wyższe straty ciepła przez nieizolowaną ścianę

przemyśleć dobrze, odizolować garaż, brać na miarę kociołek.

na firmie SAS świat się nie kończy.

a jak jeszcze kominek z DGP to już zupełnie nie rozumiem brania zapasu.