EWBUD 01.08.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam - po raz pierwszy w tym dziale Stary piec dożywa swoich dni i stanąłem przed wyborem nowego. Pan instalator proponuje mi Sas Slim ....... trochę szukałem, może słabo? , ale nie za wiele info wygrzebałem. Jest może ktoś kto użytkuje taki piecyk? I może się w kilku słowach podzielić doświadczeniem - czy nie ma większych problemów, jaki trzeba mieć najlepiej podajnik? Czy śrubowy jest ok? W sprawach instalacji jestem laikiem, więc liczę na Waszą pomoc. A dlaczego Sas? bo gość który to sprzedaje mieszka blisko i w razie czego będzie szybki serwis Chyba, że są jakieś poważne przeciwwskazania. Dzięki za ewentualną pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 01.08.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Za tą cenę możesz mieć kocioł z lepszym sterownikiem. Popatrz na moją stopkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.08.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 instalator zazwyczaj proponuje to z czego ma najlepszą prowizjępodstawowe pytanie- jaka mocpotem - jakie paliwo- ekogroszek a może miał albo jakieś mieszankinastępnie sterowanie- proste a może złożone(z wieloma trybami pracy i dostępem przez internet) jak u zbigmaza01dopiero potem wybieramy model i najbardziej zbliżoną do zapotrzebowania wielkość kotła.instalator ma podłączyć co chce użytkownik a nie na czym zarabia on sam i pośrednicy i ma to zrobić zgodnie ze sztuką a nie na sztukę. napisz więcej o domu o poprzednim kotle jakiej był mocy i jaką moc Ci ten fachowiec proponujepoczytaj o "zaletach" rusztu wodnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 02.08.2013 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Istniejący piec to tilgner kwgr chyba z pleszewa 20 kw, troszkę za duży. moc - 17 kw będzie ok. paliwo - chciałbym palić miałem jak do tej pory - da się w tym sasie ? czy trzeba ekogroszek kupować? Do tej pory spalałem 4,5 -5 t miału sezon - jeśli piec będzie z podajnikiem, to coś się zmieni? Sterowanie - chyba proste? więcej bajerów - więcej awarii Dzięki za info. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 02.08.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Istniejący piec to tilgner kwgr chyba z pleszewa 20 kw, troszkę za duży. moc - 17 kw będzie ok. paliwo - chciałbym palić miałem jak do tej pory - da się w tym sasie ? czy trzeba ekogroszek kupować? Do tej pory spalałem 4,5 -5 t miału sezon - jeśli piec będzie z podajnikiem, to coś się zmieni? Sterowanie - chyba proste? więcej bajerów - więcej awarii Dzięki za info. Pozdrawiam.Awarie się zdarzają na instalacjach i kotłach a nie na sterownikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.08.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 potwierdzamw sterowniku rzadko coś się sypiew nowych kotłach właściwie eksploatowanych również niewiele a większość awarii można usunąć samemu bez wzywania serwisu co do kotła to przynajmniej ze zdjęcia na stronie producenta widać że zamontowano zwykłą retortę "fajkową" nadającą się głównie do dobrego ekogroszku.nie wiem czy ktoś próbował na takim palniku palić samym miałem.wiem natomiast że są kotły z palnikami w których miałem palić można bez problemów.nie wiem na jakiej podstawie oceniasz że dana moc będzie wystarczająca.możliwe że i 17KW będzie zbyt dużo.pytanie jaka powierzchnia domu jak ocieplony, jakie okna i wentylacja, czy dużo mostków termicznych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 04.08.2013 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 "wiem natomiast że są kotły z palnikami w których miałem palić można bez problemów." Jakieś przykłady? Co do Twoich pytań: dom 130 m2 ściana 3 warstwowa z pustaka - wewnątrz wełna 5 cm ( docelowo będzie jeszcze kiedyś/niedługo robiona elewacja - szewc w dziurawych butach chodzi Wentylacja zwykła. mostki termiczne? jasne, że są dom wybudowany przez mojego tatę 20 lat temu - niskonakładowy - więc jest co poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 04.08.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Czy dach jest jakoś ocieplony ( ewentualnie czy będzie ), jakie okna, CWU grzane kotłem, jaki zasobnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 04.08.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 "wiem natomiast że są kotły z palnikami w których miałem palić można bez problemów." Jakieś przykłady? Co do Twoich pytań: dom 130 m2 ściana 3 warstwowa z pustaka - wewnątrz wełna 5 cm ( docelowo będzie jeszcze kiedyś/niedługo robiona elewacja - szewc w dziurawych butach chodzi Wentylacja zwykła. mostki termiczne? jasne, że są dom wybudowany przez mojego tatę 20 lat temu - niskonakładowy - więc jest co poprawiać ociepl chociaż dach "założenie czapki" pozwoli zmniejszyć dość znacznie straty ciepła - jak planujesz elewację to może pod nią jakieś 12-15cm styropianu przyklej??? kotły?? a krzaczek np, potem stąporków, witkowski, skam, rbr, ogniwo i jeszcze parę innych. generalnie wszystkie z palnikami żeliwnymi, jest w czym wybierać patrząc pod kątem wymienników sterowników i mocy ja bym zmiany rozpoczął od wykonania termomodernizacji potem zmienił kocioł na taki który będzia akurat do tego co powstanie po jej zakończeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 06.08.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Bardzo dobry wybór, u nas taki kocioł kocioł kosztuje : Sas Slim 2.0 17 Kw - 6020 zł netto i w tym przedziale cenowym jest to bardzo dobra oferta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 06.08.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Istniejący piec to tilgner kwgr chyba z pleszewa 20 kw, troszkę za duży. moc - 17 kw będzie ok. Pozdrawiam. W zamian za miałowca 20kW spokojnie można wstawiać węglowy lub z podajnikiem 10kW i też bedzie dawać radę a jak ocieplisz ściany i dach to i to może być za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 28.10.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A 14 kw (sas slim) na 144mkw pow użytkowej, 15 cm na elewacji, 30cm na poddaszu+rekuperacja to odpowiednia moc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 28.10.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A 14 kw (sas slim) na 144mkw pow użytkowej, 15 cm na elewacji, 30cm na poddaszu+rekuperacja to odpowiednia moc? Witam. Za duży ja mam 16kw na 160 użytkowej i teraz bym celował w coś około 10kw .Ty masz mniejszy domek wiec tym bardziej 10kw da sobie rade:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.10.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 A 14 kw (sas slim) na 144mkw pow użytkowej, 15 cm na elewacji, 30cm na poddaszu+rekuperacja to odpowiednia moc? jak nowy dom to masz w OZC zapotrzebowanie na ciepło przy 15cm styro naścianie i 30cm wełny w dachu na oko licząc 60W/m2 da 8,6KW + potrzeby CWU czyli maks 11KW ale OZC powie dokładniej - obstawiam nawet poniżej 10KW najpierw policzyć potem wybierać do zapotrzebowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 29.10.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 OZC jeszcze nie robiliśmy, nie mieszkamy również. Te 144mk to bez garażu dwustanowiskowego (36mkw) więc może jeszcze tam upłynnie nadmiar mocy dwoma grzejnikami 100x60cm. Z sasów 14 kw to najmniejsza moc. Wiem - mogliśmy poszukać innej firmy ale czy nie da się zmniejszyć mocy pieca - właśnie czytam o tym w innych wątkach.Zobaczymy jak w praktyce wyjdzie to użytkowanie.Mamy zamiar jeszcze dokupić kominek. DGP już zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.10.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2013 po co zmniejszać moc skoro można mieć moc jaką potrzeba?zmniejszanie mocy ciągnie za sobą konsekwencje w postaci niższej sprawnościdalej zatem będzie sytuacja w której spalać możesz więcej opału niż przy kotle "na miarę"kaloryfer w garażu to rozrzutność- nie włączysz pewnie nawet raz. chyba że garaż nie jest odizolowany termiczne. tylko wtedy pomieszczenia przyległe będa mieć wyższe straty ciepła przez nieizolowaną ścianę przemyśleć dobrze, odizolować garaż, brać na miarę kociołek.na firmie SAS świat się nie kończy. a jak jeszcze kominek z DGP to już zupełnie nie rozumiem brania zapasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts