Baster_t 01.08.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, Potrzebuję przygotować instalację pod klimatyzację na poddaszu, która będzie montowana w przyszłym roku. Po wizycie pierwszej firmy okazało się, że do odprowadzenia wody z urządzenia niezbędne jest skuwanie tynków. Zaznaczyć przy tym należy, że przed wylewkami i tynkami przedstawiciel tej firmy nie widział problemu w instalacji bez nadmiernej ingerencji w ściany. Macie pomysł jak najmniej inwazyjne tj. bez zbędnej demolki zamontować klimę do trzech pomieszczeń na poddaszu? ( w tej chwili są wylewki, tynki, natomiast ścianki kolankowe nie są jeszcze zabudowane). Przy okazji liczę na sugestię jaki sprzęt wybrać. Pozdrawiam Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Baster_t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.08.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Jeżeli nie chcesz aby przewody były widoczne to musisz pogodzić się z tym pruciem ścian. Od jednostki wewnętrznej idą 3 przewody klimy+kabel, które trzeba schować.Wybierz ciche jednostki, a firma to zależy od pojemności portfela. Teraz to już praktycznie wszystkie firmy dają jednostki inwerterowe w przystępnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baster_t 01.08.2013 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Z przewodami nie ma większego problemu, bo sufit i ścianki kolankowe mam otwarte. Największy problem jest z odprowadzeniem wody, bo tu musimy zapewnić odpływ grawitacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.08.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 idź do akwarystycznego i kup rurkę do filtra, potem do elektrycznego i kup listwę kablową taką by do niej ta rurka wlazła, pozostanie ci tylko przewiercić stropy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 01.08.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Największy problem jest z odprowadzeniem wody, bo tu musimy zapewnić odpływ grawitacyjny. Jest coś takiego jak pompka do skroplin - możesz się nad tym zastanowić jeśli nie da się inaczej - będzie pompować skropliny pod górkę. Kolejna sprawa to wybierz klimę inwetrerową, a na on/off nawet nie patrz. Następna - nie wiem jakie duże masz pomieszczenia i jakie jest ich przeznaczenie, ale ja bym nie chciał mieć nad łóżkiem dmuchającej klimy - zastanów się, czy nie lepiej np. chłodzić jakiś wspólny duży hol, a nie same sypialnie (o ile takie przeznaczenie będą miały pomieszczenia). Nie przesadź też z mocą, bo nie chodzi o utrzymanie 18* - to chyba nie serwerownia, tylko przede wszystkim o przełamanie (osuszenie) wilgotnego powietrza i utrzymanie sensownej temperatury - np. 24-25*, co zapewni komfort a nie będzie "wiało po kościach". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baster_t 02.08.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Splity miałby być w 3 sypialniach (powierzchnia 20, 22 i 28 m2). Myślałem nad jednym nawiewem w holu, ale to raczej nie zda egzaminu. Mój projekt - http://projekty.muratordom.pl/projekt_urokliwy-wariant-i,1142,1,.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.08.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 to dajesz do każdego pokoju 2,5kW jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 03.08.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Splity miałby być w 3 sypialniach (powierzchnia 20, 22 i 28 m2). Myślałem nad jednym nawiewem w holu, ale to raczej nie zda egzaminu. Mój projekt - http://projekty.muratordom.pl/projekt_urokliwy-wariant-i,1142,1,.htm Też się zastanawiałem co u siebie zrobić, ale nie zdecydowałem się na klimę w sypialni i był to bardzo dobry pomysł. Jednostkę wewnętrzną zamontowałem u góry nad drzwiami sypialni, ale od strony holo-pokoju (u mnie koło 35m2). Nie powiem, że jestem w stanie osiągnąć 20* na całej górze, ale taka temperatura mnie nie interesuje. Obecnie mam 25-26*, co daje uczucie przyjemnego komfortu - jest dużo lepiej niż było bez klimy, a nie pizga zimnym powietrzem jak w większości pomieszczeń biurowych, gdzie miałem okazję przebywać i gdzie była zamontowana klima. Klimę podłączyłem do watomierza i widzę, że nie pracuje ona pełną mocą, tylko najczęściej w okolicach 300-600W. Aktualnie działa 24h/dobę. Codziennie wylewam pełne wiadro wody skroplin, bo jeszcze z powodu kucia nie zrobiłem normalnego odpływu. Ja bym proponował nie dawać klimy do każdego pokoju, tylko zamontować w holu nad drzwiami największej sypialni, tak, żeby nadmuch przez otwarte drzwi wymieniał powietrze w mniejszych sypialniach. Pozostanie wtedy problem największej sypialni, gdzie można wstawić drugą jednostkę. Inne rozwiązanie to powiesić kasetę w holu (max 3-3,5kW), żeby powietrze rozpływało się w strony wszystkich drzwi. Niestety wadą tego jest konieczność pozostawienia otwartych drzwi, żeby to działało - u mnie nie ma z tym problemów, ale u kogoś innego mogą być. Inne rozwiązanie to jak najmniejsza jednostka w każdej sypialni, ale nawiew trzeba by tak skierować, żeby wiało jak najdalej od łóżek, foteli i innych miejsc w których się dłużej przebywa w niekompletnym ubraniu, co przy małych powierzchniach jakie masz będzie problematyczne. Klima koniecznie tylko i wyłącznie inwerterowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baster_t 06.08.2013 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Czy ktoś z forumowiczów ma doświadczenie z klimatyzatorami przypodłogowymi? W przypadku montażu na ścinkach kolankowych (u mnie jeszcze niezabudowanych) odpada problem odprowadzenia wody. http://www.fulmark.pl/?p=814%3Cbr%20/%3Ehttp://www.klimatsklep.pl/fujitsu-inverter-agyf09la-id-16.html Cena niestety wyższa niż przy ściennych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.08.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 Zastanów się jeszcze nad jednym kanałowym + rozprowadzenia do sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelarus3 11.12.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowa i proszę o wyrozumiałość. Zastanawiamy się z mężem nad zakupem na wiosnę przenośnego klimatyzatora firmy Master (link). Moje pytania to czy to urządzenie schłodzi pomieszczenie o wielkości 20m2 ?? Którą wybrać bo widzę że są ich chyba 3 rodzaje ?? Wyczytałam również na kilku forach że użytkownicy narzekają na hałas czy to prawda? Edytowane 11 Grudnia 2013 przez izabelarus3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkos34 15.12.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowa i proszę o wyrozumiałość. Zastanawiamy się z mężem nad zakupem na wiosnę przenośnego klimatyzatora firmy Master (link). Moje pytania to czy to urządzenie schłodzi pomieszczenie o wielkości 20m2 ?? Którą wybrać bo widzę że są ich chyba 3 rodzaje ?? Wyczytałam również na kilku forach że użytkownicy narzekają na hałas czy to prawda? Monoblok (czyli urządzenie droższe z Twojego linku) spokojnie schłodzi 20 m pod warunkiem zamknięcia pomieszczenia i wyprowadzenia gorącego powietrza przez otwór w ścianie o przekroju rury odprowadzającej ,a nie przez uchylone okno,bo to się mija z celem.,Rzeczywiście hałasuje Sypialnie,o których mowa powyżej mozna przy pomocy tego urządzenia jedynie "przygotowac" do spania przez uruchomienie tego pierdziela pod nieobecność lokatorów .Odradzam tanie pseudoklimatyzatory napełniane wodą,już lepiej kupić porządny wentylator,podobnie jak w sytuacji braku możliwości odprowadzenia gorącego powietrza na zewnątrz.Po prostu szkoda ponad tysiąca złotych.Najlepszym rozwiązaniem jest jednak split z jednostką zewnętrzną. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez tomkos34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelarus3 16.12.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Ok dzięki że odpisałeś, pisałam na wielu forach i zero jakiejkolwiek odpowiedzi. A co byś doradził w wyborze Splita na co zwrócić uwagę i jakiej mocy byłby potrzebny do takiego pomieszczenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkos34 17.12.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Ok dzięki że odpisałeś, pisałam na wielu forach i zero jakiejkolwiek odpowiedzi. A co byś doradził w wyborze Splita na co zwrócić uwagę i jakiej mocy byłby potrzebny do takiego pomieszczenia ?? Pomieszczenie do 30 m kwadratowych powinien ogarnąć split o mocy do 2,5 kW ,przynajmniej tak twierdzą "poinformowani" Jestem w trakcie wyboru urządzenia,obiło mi się o uszy,że firma Daikin robi znakomity sprzęt,ale doświadczeń z tymi urządzeniami nie mam,podobno sa ciche,a po przygodzie z monoblokiem to dośc ważna dla mnie cecha.Nie odradzałbym w 100% przenośnego urządzenia,po umiejętnym wyprowadzeniu ciepłego powietrza działa ono,tak jak normalnie działać powinna klimatyzacja,jest tańsze w zakupie,wadą jest głośna praca i ograniczone do 20 m zamkniętego pomieszczenia możliwości.Większość negatywnych opinii o tym typie klimatyzatorów pochodzi od użytkowników ,którzy używali ich przy otwartych oknach,czy też drzwiach,którymi próbowali wyprowadzić rurę z gorącym powietrzem i przy okazji wpuszczali do schładzanego pomieszczenia tropikalne temperatury,z którym warcząca skrzynka nie dawała sobie rady (to trochę jakby używać dmuchawy "farelki" do ogrzania pomieszczenia z otwartym przy -20 st oknie) Split to z kolei gwarantowana skutecznośc i przy okazji kłopot z umiejscowieniem jednostki zewnętrznej,która,albo oszpeci elewację,albo zagraci taras,czy balkon-coś za coś Edytowane 17 Grudnia 2013 przez tomkos34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabelarus3 19.12.2013 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Ok jeszcze raz dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomalbuk 07.04.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Jak zdecydujesz się na kanałowe to najlepiej sprawdzą się kształtki i kanały o przekroju prostokątnym, które służą do obudowy ciągów, najlepiej sam rozeznaj się w temacie, tu masz więcej informacji http://www.centrumklima.pl/pl,produkty-wentylacja-klimatyzacja,1,kanaly-i-ksztaltki-prostokatne.html . Na pewno odradzam przenośne klimatyzatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kredo 18.08.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Ja także odradzam klimatyzatory przenośne. My robimy dobudówkę i myślimy nad czymś skutecznym, żona bardzo by chciała, żeby powietrze było świeże i czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felixx 19.08.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ja właśnie jestem w trakcie poszukiwań ekipy montażowej, bo także chcę mieć na strychu rekuperator Tylko niezbyt wiem jaki wybrać, czy ekipa może mi doradzić, czy oni są tylko "fachowcami" od montażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 23.08.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja mam klimę kanałową inwerter zamontowaną jedn wewn na strychu a jednak zewn na balkonie. Moc 5KW. Klima schładza 3 pokoje na poddaszu w sumie 60m2. Ciepłe powietrze pobiera z korytarza przez otwory 2x 240mm a wywiew schłodzonego jest anemostatami 150 po jednym w każdym pokoju. Sterownik w największym pokoju. Dopasowanie temp w pozostałych pokojach przez odkręcenie anemostatu. Anemostaty umieszczone nad podłogą aby nie dmuchały na ludzi np przy biurku lub w łóżku. W największe upały Klima pracowała od 10 do 23. Temp w pokojach 24..25'c. Hałas minimalny. Poprzez otwarcie drzwi do pokoi chłód było czuć już na schodach. Skropliny grawitacyjnie odprowadzane przez komin wentylacyjny do pralni w piwnicy i dalej do kanalizy. Rury termoflex 150 o max dł jednego odcinka ok 4m. Jedn wewn mocno zaizolowana wełną izolacyjną. Bez Klimy w pokojach byłoby 30..31'c bo 2 pokoje od południa z oknami. Jestem zadowolony. Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez ferrit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felixx 28.08.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Dzięki, faktycznie brzmi bardzo zachęcająco Z rekuperatorem to mój pierwszy montaż będzie, dlatego się nieco obawiam... nie chcę za miesiąc pluć sobie w brodę. Mamy niekorzystnie ulokowane pokoje, powietrze jest ciężkie, duszno nam przy 22 stopniach na zewnątrz, nie mówiąc już o momencie, gdy przychodzą prawdziwe upały... chcę się tym zająć jak najszybciej, a wiele pozytywnych opinii czytałem o rekuperatorach. Chciałbym kogoś, kto jakiś ma i wyjaśni mniej więcej jak wylądał sam montaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts