rmqkr 01.08.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Obecnie mam kocioł o mocy sporo za dużej jak na mój dom. Palę w nim cały rok. Ciepło idzie w sezonie grzewczym na CO i CWU, poza sezonem tylko CWU. Obecnie palę drewnem. Myślę jednak aby zacząć palić węglem, ewentualne w sezonie węglem poza sezonem drewnem. Obecny kocioł to żeliwny Zębiec S2WK21-1, czyli górnego spalania, podstawowe paliwo: koks, moc 21 kW. Zapotrzebowanie domku jest do 10 kW Zastanawiam się nad wymianą obecnego kotła. Chciałbym nadal CWU ogrzewać kotłem, również poza sezonem. W związku z tym poza sezonem wykorzystanie mocy kotła będzie dość małe. Możliwe, że będę czasami lub cały czas poza sezonem palił drewnem.Wyczytałem, że: kotły dolnego spalania słabo radzą sobie z pracą na niskich mocach. W takim kotle gorące gazy są kierowane w dół dzięki ciągowi kominowemu, wbrew naturalnej drodze ich wędrówki ku górze. Jeśli kocioł będzie pracował na niskiej mocy lub miał okresy przestoju, słaby będzie także ciąg i spaliny będą cofać się do komory załadunkowej oraz kotłowni. Czy w takim przypadku kotły dolnego spalania mogą w ogóle wchodzić w grę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 02.08.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) Zębiec S2WK21-1 nie jest kotłem żeliwnym, tylko stalowym, a podstawowym paliwem nie jest koks, tylko węgiel kamienny. Na rynku praktycznie nie ma tak małych kotłów dolnego spalania (do 10 kW). Wyjątkiem są KSGW ZGODA 8 kW lub Żywiec KDO-U 8 kW i litewskie Kalvis II 8 kW i Vienybe 10 kW, ale to już wyższa półka cenowa. Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez lysy1l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rmqkr 02.08.2013 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 02.08.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Przeczytaj instrukcję SWKS - punkt dotyczący paliwa podstawowego, koks oczywiście jest dopuszczony jako taki, natomiast w tabeli masz już podane jako podstawowe węgiel kamienny orzech II. Sam mam roczny kocioł SWK i na tabliczce znamionowej jako paliwo podstawowe widnieje węgiel kamienny. Ale to nie jest istotą problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rmqkr 04.08.2013 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Może ten sprzed roku i ten sprzed 27 lat sporo się różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 05.08.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2013 Różnią się tylko i wyłącznie żeliwną zasuwą nad paleniskiem. Te starsze jej nie miały (miałem taki kocioł poprzednio, pracował bezawaryjnie 18 lat i został wymieniony na nowy jako całkowicie sprawny). W przypadku koksu jako podstawowego paliwa nie była potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 06.08.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Może kocioł elektryczny np. kospel na sezon letni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lysy1l 06.08.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Może kocioł elektryczny np. kospel na sezon letni? Ja wiem, że robisz wynik, ale nie wp..... się w każdy temat. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez lysy1l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 08.08.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Odpowiedź na pytanie - ŻADEN - używanie kotłów na paliwa stałe czy pieców na opał stały z załadunkiem ręcznym powinno być ZABRONIONE latem. Powstaje smród i smog uciążliwy dla otoczenia. Jest tyle alternatyw: kotły na eko groszek czy pelet, solary, pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts