Hanss 01.08.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, to mój pierwszy temat na forum, choć czytam je grubo od ponad roku.Od wiosny 2014r. zaczynam budowę domu Zięba z pracowni MTM STYL http://www.domywstylu.pl/projekt-domu-zieba.php , wersja odbicie lustrzane, ze zmian tylko dołożenie jednego metra na długości od strony salonu.Generalnie chciałbym, aby dom miał "znamiona" energooszczędnego. Planuję go zbudować na płycie fundamentowej, tutaj się zastanawiam nad 20 cm XPS lub 40 cm szkła piankowego, dalej ściany z BK Solbet 24 odmiana 600 i styropian grafitowy 031 grubości min. 20 lub 25 cm, na dach na pewno wełna 30 lub max.40cm. Okna jakieś energooszczędne typu Vetrex V90+. Kotłownia będzie na paliwa stałe, a dokładnie na pellet i drewno - myślę o piecu Compact Bio Kostrzewa 10kW. Moje zapytanie do zorientowanych w temacie, czy może tak pozostać czy należy coś zmienić, generalnie chodzi o to czy ten "zestaw" zda egzamin z opłacalności.Czy jest sens w tym przypadku dawać styropian 25cm i tak samo wełny pod dach 40cm? Czy takie zmiany podnoszą już tylko koszty nie adekwatne do strat ciepła? Dziękuję za pomocne zdanie. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 01.08.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 moje zdanie na temat twojego domku ,jeśli płyta fundamentowa , to dawaj pod nią taką izolację którą kupisz taniej -pewnie będzie to xps 20 cm to jest wystarczająco, na ścianę ja dałem 20 cm styro , bo jak przyłożyłem 25 to poczułem się troszkę jak na zamku malborku. ZWYKŁY styro eps 0,04 da ci u ściany poniżej 0,2 , a koszty będą niewspółmiernie mniejsze niż przy graficie, dach jeśli 30 cm t musisz zastosować wełnę o lambdzie 0,031-0,033 tak żeby u było zbliżone do 0,1-0,12, jak 40 cm może być lambda na poziomie 0,04 wtedy u będzie podobne , ale koszta wełny wyjdą raczej mniejsze.Jakbyś , zastosował okna o u miniej niż 1, i do tego wentylacje mechaniczną z odzyskiem ciepła,spokojnie zejdziesz z obliczeniowym zapotrzebowaniem na ciepło raczej poniżej 4 kw . A wtedy musisz się zastanowić po co ci piec o mocy 10 kw , w ogóle po co ci piec śmietnik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.08.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Kotłownia będzie na paliwa stałe, a dokładnie na pellet i drewno - myślę o piecu Compact Bio Kostrzewa 10kW. Na 20 cm styropianu nie da się zbudowac dom izolowany ( do 30 kWh/m2 ) - natomiast w domu izolowanym nie instaluje się centralnego ogrzewania. Należy się więc zdecydowac i wybrac izolacja czy centralne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 01.08.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Na 20 cm styropianu nie da się zbudowac dom izolowany ( do 30 kWh/m2 ) - natomiast w domu izolowanym nie instaluje się centralnego ogrzewania. Należy się więc zdecydowac i wybrac izolacja czy centralne.Hanss chce rady a nie opowiadania głupot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.08.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Zaczyna się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 01.08.2013 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Hanss chce rady a nie opowiadania głupot. Dokładnie, potrzebuję dobrej rady, jestem laikiem w tym temacie... Generalnie chcę pozostać przy centralnym ogrzewaniu, jak najbardziej w grę wchodzi ten piec 10kW bo z mniejszym się nie spotkałem, ale przecież on w razie czego ma regulowaną moc w dół, gdyby co:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 01.08.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Hanss: przy tak izolowanym domku ogrzewanie piecem na paliwo stałe to nieporozumienie. Zainteresuj się ogrzewaniem na prąd http://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewaj%C4%85cy-elektryczno%C5%9Bci%C4%85-WYST%C4%84P!!!/page791&highlight=ogrzewanie+kablami poczytaj trochę tu później tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183223-Decyzja-podjeta-budujemy-Dom-Arizona-S-GL-581-w-stand-PASYWNYM-SUPER-ENERGOOSZCZ/page114 i tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?147909-Dziennik-Budowy/page395,3 m2 zyskasz - odpadnie kotłownia + komin Perm Forumowy pogromca wypocin TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.08.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 mic81, z tym ogrzewaniem na prąd to ostrożnie ... W tym domu PC lepiej wyjdzie. Hanss, moim zdaniem taniej i lepiej będzie 20cm XPS, zamiast szkła piankowego.Izolację dachu możesz zwiększyć, bo to chyba najtańsze, a przez dach więcej ciepła ucieka. Ogólnie zastosowanie większej izolacji niż tą co masz, to zwrot z inwestycji będzie po 20 lat. Sam zadecyduj czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 01.08.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 mic81, z tym ogrzewaniem na prąd to ostrożnie ... W tym domu PC lepiej wyjdzie. Domek ledwie ponad 100 m2 i ma się pakować w PC ?? za grube tysiące ? po jaką cholerę ?? Przy takiej izolacji ( tu kolega Barth3z ma racje - w dach pakuj więcej ) to zapotrzebowanie na CO będzie małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 01.08.2013 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Hanss: przy tak izolowanym domku ogrzewanie piecem na paliwo stałe to nieporozumienie. Można " plus minus" porównać koszty instalacji ogrzewania prądem plus wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, do ogrzewania paliwem stałym? Jak ma się to kwotowo na poziomie zakupu i użytkowania, chodzi mi o przybliżone koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.08.2013 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Domek ledwie ponad 100 m2 i ma się pakować w PC ?? za grube tysiące ? po jaką cholerę ?? Przy takiej izolacji ( tu kolega Barth3z ma racje - w dach pakuj więcej ) to zapotrzebowanie na CO będzie małe. Przy zapotrzebowaniu na CO na poziomie 3500kWh i CWU 3000kWh zakup pompy jest racjonalny. Policz sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Domek ledwie ponad 100 m2 i ma się pakować w PC ?? za grube tysiące ? po jaką cholerę ?? Przy takiej izolacji ( tu kolega Barth3z ma racje - w dach pakuj więcej ) to zapotrzebowanie na CO będzie małe. Dobre nowoczesne pompy ciepła z bezpośrednim skraplaniem i COP powyżej 4 kosztują 6000zł a bdb 8000zł na taki dom! Drogie są stare pompy ciepła ze sprężarkami AC do ogrzewania pośredniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.08.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Można " plus minus" porównać koszty instalacji ogrzewania prądem plus wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, do ogrzewania paliwem stałym? Jak ma się to kwotowo na poziomie zakupu i użytkowania, chodzi mi o przybliżone koszty? Jeden z forumowiczów (podałem Ci do linka do jego dziennika budowy) za cały osprzęt do ogrzewania zapłacił około 10000 pln z tym że jak sam teraz przyznaję zbyt mocno go przewymiarował a sama marka to najwyższa półka cenowa. Inni zamykali się w cenie do 6000 pln w Twoim domu myślę ze zmieścił byś się spokojnie do 5000 pln. (co + cwu) Odpuść paliwo stałe - po pierwsze nie efektywne, po drugie trzeba się namachać / nawrzucać aby działało, awaryjne, wymaga miejsca na piec plus zgromadzony opał, brudne, potrzebuje komina to też parę tyś pln i można tak wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.08.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Na 20 cm styropianu nie da się zbudowac dom izolowany ( do 30 kWh/m2 ) - natomiast w domu izolowanym nie instaluje się centralnego ogrzewania. Należy się więc zdecydowac i wybrac izolacja czy centralne. Da się wybudować dom enegooszczędny i nawet mocno energooszczędny nawet bez styropianu , da się zbudować dom energooszczędny i to nawet mocno energooszczędny z centralnym ogrzewaniem - najlepiej podłogowym, ale Pan Tomasz może o tym nie wiedzieć , bo nie umie tego policzyć , przytacza tylko w kółko jakieś frazesy ,że, gdzieś ,to tam policzył jakiś tam dr . Duda , chciałbym bardzo poznać te obliczenia Dlaczego w moim domu straty,do gruntu w/g Pana Tomasza wynoszą prawie tyle ile ja ponoszę na dom , cały dom w ciągu sezonu grzeczego, moja praktyka pokazuje , ze obliczenia , jakieś tam obliczenia , jeśli w ogóle istnieją takie obliczenia dr. Dudy są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 02.08.2013 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Jeden z forumowiczów (podałem Ci do linka do jego dziennika budowy) za cały osprzęt do ogrzewania zapłacił około 10000 pln z tym że jak sam teraz przyznaję zbyt mocno go przewymiarował a sama marka to najwyższa półka cenowa. Inni zamykali się w cenie do 6000 pln w Twoim domu myślę ze zmieścił byś się spokojnie do 5000 pln. (co + cwu) Odpuść paliwo stałe - po pierwsze nie efektywne, po drugie trzeba się namachać / nawrzucać aby działało, awaryjne, wymaga miejsca na piec plus zgromadzony opał, brudne, potrzebuje komina to też parę tyś pln i można tak wymieniać. Ale rozumiem do tego jeszcze byłoby trzeba zainwestować w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła? Tak na marginesie złożyłem wniosek na przyłącze 16kW wystarczy to gdyby doszło ogrzewanie prądem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 da się zbudować dom energooszczędny i to nawet mocno energooszczędny z centralnym ogrzewaniem Nie jest to możliwe. Różnica w najlepszych systemach między tym co zostało w pokojach a tym co jest wyprodukowane - jest większa niż potrzeby domu. A liczenie -- Nie da się policzyć przy tylu zmiennych - należy tak robić izolację by przypominała stan stabilny a nie liczyć błędy. Nie można podawać U przegrody gdy są mostki termiczne, gdy jest inny niż prostopadły przepływ, gdy jest ruch powietrza w przegrodzie, gdy nie wykonano testu szczelności. Jeżeli ktoś dopuszcza pośrednie systemy ogrzewania - z definicji wydaje mu się tylko, że umie liczyć. Nie ma takich opcji by wykonać dom izolowany ( do 30kWh/m2 rocznie ) z pośrednim ( centralnym ogrzewaniem) - to się może przekonać każdy kto centralne posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.08.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Nie jest to możliwe. Różnica w najlepszych systemach między tym co zostało w pokojach a tym co jest wyprodukowane - jest większa niż potrzeby domu. A liczenie -- Nie da się policzyć przy tylu zmiennych - należy tak robić izolację by przypominała stan stabilny a nie liczyć błędy. Nie można podawać U przegrody gdy są mostki termiczne, gdy jest inny niż prostopadły przepływ, gdy jest ruch powietrza w przegrodzie, gdy nie wykonano testu szczelności. Jeżeli ktoś dopuszcza pośrednie systemy ogrzewania - z definicji wydaje mu się tylko, że umie liczyć. Nie ma takich opcji by wykonać dom izolowany ( do 30kWh/m2 rocznie ) z pośrednim ( centralnym ogrzewaniem) - to się może przekonać każdy kto centralne posiada. A gzie się podziała ta różnica między tym co wyprodukowane a tym co zostało przetransportowane do pokoju-czy aby nie w domu? Obłęd jakiś , nie da się według pana policzyć , a jednocześnie jest Pan w stanie policzyć że dom będzie zużywał np więcej niż 30 kw/m2/rok, jak Pan tego dokonuje , skoro twierdzi pan że straty przez przegrodę budowlaną nie da się policzyć?Rozumiem że dr Duda liczył ile ucieka do gruntu i jakoś policzył , jak Pan niejednokrotnie podawał. Jak pan się odniesie do tego że człowiek z odpowiednią wiedzą ,wyniesioną z uczelni- gdzie jak Pan głosi nauczają profesorowie którzy na ten temat nie mają pojęcia- potrafi policzyć OZC , KTÓRE POPRAWNIE POLICZONE ZGADZA SIĘ Z PÓŹNIEJSZYM FAKTYCZNYM ZUŻYCIEM ENERGII.Jak to możliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.08.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 A gzie się podziała ta różnica między tym co wyprodukowane a tym co zostało przetransportowane do pokoju-czy aby nie w domu? Obłęd jakiś , nie da się według pana policzyć , a jednocześnie jest Pan w stanie policzyć że dom będzie zużywał np więcej niż 30 kw/m2/rok, jak Pan tego dokonuje , skoro twierdzi pan że straty przez przegrodę budowlaną nie da się policzyć?Rozumiem że dr Duda liczył ile ucieka do gruntu i jakoś policzył , jak Pan niejednokrotnie podawał. Jak pan się odniesie do tego że człowiek z odpowiednią wiedzą ,wyniesioną z uczelni- gdzie jak Pan głosi nauczają profesorowie którzy na ten temat nie mają pojęcia- potrafi policzyć OZC , KTÓRE POPRAWNIE POLICZONE ZGADZA SIĘ Z PÓŹNIEJSZYM FAKTYCZNYM ZUŻYCIEM ENERGII.Jak to możliwe ?Nie jest to możliwe. TB jest trollem który napisze każdą bzdurę bez dbałości o jej udowodnienie. Nie ma sensu rozmowa z pajacem. To go tylko napędza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.08.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 potrafi policzyć OZC jak można liczyć bez współczynników przenikania ciepła ? Pan wie co to jest? Lub bez testu szczelności (PN 13829) Dlaczego Pan uważa, że nie można znać fizyki ? Nie można podawać U takiej przegrody: - nie można podawać U przegrody, gdzie jest wilgoć czy ruch powietrza. Widzę, że dla Pana nie wiedza jest ważna tylko większość. Dom zużywający ponad 30kWh/m2 to do postawiony przez kogoś kto liczy nie posiadając wiedzy. Współczynniki przenikania ciepła materiałów budowlanych - są podawane do warunków stabilnych i żeby użyć tych danych w OZC przegrody muszą być tak zaprojektowane, by tak było - brak ruchu powietrza i wody, brak mostków termicznych... Pan pójdzie na wykład Fizyki Budowli prof Roberta Wójcika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.08.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 jak można liczyć bez współczynników przenikania ciepła ? Pan wie co to jest? Lub bez testu szczelności (PN 13829) Dlaczego Pan uważa, że nie można znać fizyki ? Nie można podawać U takiej przegrody:[ATTACH=CONFIG]204093[/ATTACH] - nie można podawać U przegrody, gdzie jest wilgoć czy ruch powietrza. Widzę, że dla Pana nie wiedza jest ważna tylko większość. Dom zużywający ponad 30kWh/m2 to do postawiony przez kogoś kto liczy nie posiadając wiedzy. Współczynniki przenikania ciepła materiałów budowlanych - są podawane do warunków stabilnych i żeby użyć tych danych w OZC przegrody muszą być tak zaprojektowane, by tak było - brak ruchu powietrza i wody, brak mostków termicznych... Pan pójdzie na wykład Fizyki Budowli prof Roberta Wójcika.Kolejny stek bzdur nie mających nic wspólnego z rzeczywistością. Tak to jest jak matoł pisze o tym o czym nie ma zielonego pojęcia. - nie można podawać U przegrody, gdzie jest wilgoć czy ruch powietrza.Czyli nie można podać U ściany i stropu bo tam jest zawsze ruch powietrza. Matoł to mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts