jbloch 02.08.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 jak można liczyć bez współczynników przenikania ciepła ? Pan wie co to jest? Lub bez testu szczelności (PN 13829) Dlaczego Pan uważa, że nie można znać fizyki ? Nie można podawać U takiej przegrody:[ATTACH=CONFIG]204093[/ATTACH] - nie można podawać U przegrody, gdzie jest wilgoć czy ruch powietrza. Widzę, że dla Pana nie wiedza jest ważna tylko większość. Dom zużywający ponad 30kWh/m2 to do postawiony przez kogoś kto liczy nie posiadając wiedzy. Współczynniki przenikania ciepła materiałów budowlanych - są podawane do warunków stabilnych i żeby użyć tych danych w OZC przegrody muszą być tak zaprojektowane, by tak było - brak ruchu powietrza i wody, brak mostków termicznych... Pan pójdzie na wykład Fizyki Budowli prof Roberta Wójcika. Człowieku , to jak osiągasz , takie wyniki w zużyciu ciepa na poziomie niższym niż 30kw, na ,,oko" budujesz ,a później sprawdzasz.Ja tam sobie policzyłem , przed budową , a teraż wychodzi dość zbliżony wynik , z eksploatacji budynku , do obliczonego , przed budową -chyba mi się tak udało przez przypadek.Ale jak ty to robisz ,że osiągasz takie wyniki.Dlaczego twierdzisz , na podstawie czego , że grubość styro do gruntu musi być np. 40 cm , a na ścianie np.30cm .jak to obliczyłeś , skoro twierdzisz że tego się nie da obliczyć, dlaczego w moim domu nie zgadzają się Pana teorie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 02.08.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Sorry hanss , ale tu na forum niewiele sie dowiesz, 90% plewy, 10% naprawdę dobrego ziarna , ale musisz umieć je wyłuskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.08.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Sorry hanss , ale tu na forum niewiele sie dowiesz, 90% plewy, 10% naprawdę dobrego ziarna , ale musisz umieć je wyłuskać.Przepraszam ale trzeba reagować na bzdury jakie TB wypisuje. Wprowadza w błąd i to nie wiadomo, świadomie czy nieświadomie. To sa zbyt poważne dla inwestora sprawy by pozwolić temu trollowi na swobodne hasanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.08.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 przepraszam ale trzeba reagować na bzdury jakie tb wypisuje. Wprowadza w błąd i to nie wiadomo, świadomie czy nieświadomie. To sa zbyt poważne dla inwestora sprawy by pozwolić temu trollowi na swobodne hasanie. nie karmić trolla!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.08.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 nie karmić trolla!!!Mam ten komfort że na moje posty bęcwał nie odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 02.08.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ale rozumiem do tego jeszcze byłoby trzeba zainwestować w wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła? Tak na marginesie złożyłem wniosek na przyłącze 16kW wystarczy to gdyby doszło ogrzewanie prądem? Oczywiście że WM a rekuperator to już różnie się "słyszy" Ja osobiście robię jakiś tani rekuperator. Też złożyłem na 16 kW - ma starczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts