Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć w strukturze styropianu

Horher

Recommended Posts

Witam.

Ostatnio zastanawiałem się nad grubością izolacji w moim przyszłym domu. Chcę, żeby był w miarę energooszczędny więc wymyśliłem, że dam 20 cm styropianu w podłogę, 25 cm grafitowego w ściany i 35 cm wełny w stropie pod nieogrzewanym poddaszem. Wrzuciłem to do OZC i rozkład strat ciepła przez te przegrody wyszedł mniej więcej równy. Ściany będą z silikatów. Wszystko fajnie, bo taki domek powinien mało palić, ale czytając różne posty na forum, zastanowiłem się nad wypowiedziami Pana Tomasza Brzęczkowskiego, w których twierdzi, że w tak grubym ociepleniu bez paroizolacji od wewnątrz, w styropianie będzie gromadzić się coraz więcej skondensowanej wody. No i faktycznie, OZC pokazuje, że w przegrodzie będzie następować kondensacja pary wodnej i to w znacznej części przekroju tego styropianu. Wiem, że Pan Tomasz nie zyskał sobie aprobaty na tym forum głosząc niektóre teorie, ale często (przynajmniej dla mnie - osoby nie mającej gruntownej wiedzy z dziedziny fizyki budowli) jego argumentacja jest logiczna. Nie wiem, może tylko robi wrażenie logicznej, ale ja tego nie potrafię ocenić, bo choć logicznego myślenia sobie nieskromnie nie odmawiam :), to z fachową wiedzą w tym temacie jest już gorzej.

W związku z tym mam prośbę i zarazem pytanie do fachowców, budowlańców, doktorów teoretyków itp., jak to jest naprawdę z tą wilgocią w styropianie? Czy ona jest w stanie samodzielnie odparować w sezonie letnim? Oczywiście w mojej chałupce planuję wentylację mechaniczną z rekuperatorem, więc zakładam, że nadmiernej wilgoci wewnątrz nie będzie. 40 - 50% po prostu żeby się dobrze i komfortowo mieszkało. Bardzo zależy mi na wyjaśnieniu tego zjawiska, a nie na odpowiedzi typu "klej styropian , będzie dobrze".

:D Tak czytałem o kożuchach, czapkach i czasami pękałem ze śmiechu od przepychanek typu "moja racja jest mojsza niż twojsza" :D. Ale naprawdę chciałbym poznać odpowiedź. Dlatego może lepiej nie róbmy sobie z nikogo tutaj jaj, bo może i będzie śmiesznie, ale wiedzy od tego nie przybędzie ;).

Ściana południowa czy zachodnia rozgrzewa się w czasie intensywnego promieniowania słonecznego do 40-50oC( w zależności od koloru).

Ściana północna ma temp.otoczenia.Wschodnia ciut wyższą.

Kombinuj.

Dajesz podpowiedzi i sugerujesz myślenie? Ok, w takim razie myślę: 50 *C wydaje się całkiem sporo. Kilka takich dni i cała wilgoć powinna odparować. Na północnej ścianie potrwa to dłużej, ale całe lato powinno wystarczyć. Z drugiej strony... patrząc na wykres, kondensacja zaczyna się już w połowie grubości styropianu, a to 12 centymetrów wgłąb ściany. Czy izolacyjność ocieplenia nie sprawi, że ciepło nie dotrze w wystarczających ilościach aż tak głęboko i nie doprowadzi do odparowania całości wody. Jeśli tak się stanie, z nadejściem sezonu grzewczego przegroda nie będzie całkowicie wysuszona i w związku ze spadkiem izolacyjności, zawilgoci się przez zimę jeszcze bardziej.

I co z takich rozważań? Psu na budę one. Zanim rozpocząłem ten wątek to myślałem, ale nie wymyśliłem odpowiedzi na te pytania. Do tego potrzebna jest wiedza i doświadczenie. Inaczej będzie tylko gdybanie, dywagacje, chciejstwo, wiara *) niepotrzebne skreślić.

Ja bym chcial zobaczyc program ktorego TB uzywa... to musi byc wynalazek !!!

'Wiedzialem ze tak bedzie... nawet proponowalem zeby tego czlowieka mianowac "najgorszym doradca na forum" bo jeszcze ktos w to uwierzy.... i zastosuje te jego herezje....

To co ten czlowiek wypisuje to sa dudy smalone i nic wiecej.

Redakcja powinna nieco jednak dbac o poziom merytoryczny i intelektualny tego forum a to by sie wiazalo z jednoznacznym usunieciem wpisow TB z FM

Uważaj, nie prowokuj! Jak za dużo będziesz pisał to brzęczkowski zaproponuje ci że stanie przed tobą nago na mrozie na styropianie, a ty będziesz musiał stać w kożuchu i czapce boso. Tylko nie wiadomo czy masz stać przodem czy tyłem do niego.:cool:

Sorry za OT le nie mogłem się powstrzymać. Kolego firewall o mało byś miał mnie na sumieniu, właśnie podjadałem co nie co przed snem i mało się nie udusiłem z posta o nagim TB :D

To podejdź do tego inaczej. Załóż ile energii dociera do pionowej ściany ze słońca. Ciepło właściwe styropiany to z tego co pamiętam to 850J/kg. Załóż np.że w ciągu dnia ściana ogrzewana jest przez 4-5h.Przy okazji okaże się dlaczego styropian czy wełna mineralna to taki lichy materiał izolacyjny przed przegrzewaniem letnim budynku.

Obawiał bym się ścian zacienionych.

Wybudowałem dom z gazobetonu ociepliłem styropianem gr 15. Po 4 lub 5 latach częśc budynku wyburzałem - przebudowa, zdzierałem styropian ze ścian w kwietniu po dość wilgotnej zimie i wiośnie. Zdzierałem styropian ze ściany zachodniej i północnej na obu ścianach zarówno styripan jak i ściana pod styro była sucha jak pieprz. Z tego co wyżej czytam powinna tam byc woda.

Zrobiłem OZC i w jednym pomieszczeniu (nieogrzewana spiżarnia) pokazuje mi kondensację w styropianie, przy czym jak zmniejszam grubość izolacji to kondensacja maleje, aż w końcu znika przy 10 cm. Ja chcę dać 25, a ponieważ chcę grzać wyłącznie prądem zastanawiałem się nad 30 cm.

W takim razie może trochę zmienię pytanie.

Czy istnieje związek między zwiększaniem grubości izolacji a kondensacją wilgoci w przegrodzie? Wiele opinii można przeczytać, że izolacji nie można sobie dowolnie zwiększać, bo można narobić szkód i zawsze takie przedsięwzięcie trzeba poprzedzić analizą cieplno-wilgotnościową. Jeśli to prawda, to na co trzeba zwrócić uwagę, aby było to wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną?

Wybudowałem dom z gazobetonu ociepliłem styropianem gr 15. Po 4 lub 5 latach częśc budynku wyburzałem - przebudowa, zdzierałem styropian ze ścian w kwietniu po dość wilgotnej zimie i wiośnie. Zdzierałem styropian ze ściany zachodniej i północnej na obu ścianach zarówno styripan jak i ściana pod styro była sucha jak pieprz. Z tego co wyżej czytam powinna tam byc woda.

Jajmar, dzięki za odpowiedź. Jest to jakaś wskazówka, jednak jak to jest z grubszymi izolacjami? 15 cm to nie mało, ale z tego co wyczytałem to im więcej, tym problem może narastać.

Aha, przeanalizowałem swoje przegrody w tym programie i jeśli będę miał problemy to będę publicznie wieszał psy na rockwoolu. Ale myslę że nie będę miał takiej potrzeby. U mnie będzie idąc od dołu do góry 20cm,25cm, 30cm. I wiem ze jestem "szkodnikiem" i " człowiekiem niechcącym izolowania domu":(

Firewall, ja jeszcze chałupki nie wybudowałem, a chciałbym żeby była cieplutka. Zacząłem wnikać w temat, bawić się OZC i powiem Ci, że teoria Brzęczkowskiego o ciągłościach izolacji bardzo do mnie przemawia. Zresztą to nie jego teoria, tylko przyroda tak działa. Zapraszam Cię do innego mojego wątku tutaj. Może coś mi doradzisz. A żebyś od razu na mnie nie nakrzyczał, to uprzedzam i od razu mówię, że dla mnie ocieplanie od wewnątrz to totalna bzdura. Chcę ocieplać od zewnątrz, ale w klasycznym fundamencie są spore straty do gruntu i pokazuje to nawet OZC choć i tak wszystkich mostków nie liczy.