jasiek71 22.06.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 BTW: Teraz grzejac pradem w tym (badz co bad jednak) malutkim domku, bedziesz mial rachunki i tak wyzsze np. od moich. ale na chałupę wyda co najmniej o połowę mniej a różnicy i tak nie "przerobi" kablami do końca żywota ... ja poszedłem podobną drogą i nie żałuję pomimo ze chałupa odbiega od obecnych standardów pod względem docieplenia ... a tak swoją droga to jeżeli doszło by do następnej budowy to kable jako podstawowy system grzewczy, większą uwagę zwróciłbym jedynie na lepsze okna czy mostek termiczny do gruntu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.06.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 .. a tak swoją droga to jeżeli doszło by do następnej budowy to kable jako podstawowy system grzewczy, większą uwagę zwróciłbym jedynie na lepsze okna czy mostek termiczny do gruntu... Czyli co, 30 cm w podłodze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.06.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Czyli co, 30 cm w podłodze ? 20-30cm i raczej płyta ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.06.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Poczytaj dziennik fronta to zobaczysz, że założył koszt budowy na 138 tysięcy. PC nawet do takiego małego (uroczy) domu kosztowałaby tyle ile stan zero i ściany razem. W tym budżecie to z pomp zmieściła się tylko abisynka i elektryczna. Chyba za malo zaakcentowalem ironiczny posmak tej dygresji w temacie pompy ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 22.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Dla mnie "nadmetrazem" dla rodziny 2+2 bedzie dom 400m2. Jednoczesnie nieco za malym wydaje sie dom 82m2. Ale to IMHO. Mi tylko chodzi o niedorabianie do tego filozofii. Jestem wielkim zwolennikiem mierzenia sil na zamiary. Tez siel finansowych. To naprawde nie jest zaden wstyd ani ujma. Jak kogos przy kasie zapytasz, to jego dom zawsze bedzie za duzy, a auto za drogie. Ale taki wlasnie dom wybudowal i takie auto kupil. Drugi raz zbudowal by jeszcze wiekszy i kupil jeszcze drozsze auto - jak tylko kasy by starczylo. Taka mentalnosc. BTW: Jesli przy budowie domu priorytetem byly dla Ciebie niskie rachunki, to jestes swietnym targetem dla instalatoro pomp ciepla. Teraz grzejac pradem w tym (badz co bad jednak) malutkim domku, bedziesz mial rachunki i tak wyzsze np. od moich. A ja tak nie uwazam, jest granica rozsądku powyzej której to tylko fanaberie jesli dom ma sluzyc do mieszkania...bo do innych rzeczy tez moze słuzyc..ale najpierw do mieszkania:) U nas nie ma bogatych ludzi wiec Polski to nie dotyczy,co gorsza w Polsce prawie nie istnieje tzw. klasa srednia więc dla mnie przecietny polak to bidok..włacznie ze mną,niektórzy tylko staraja sie ten fakt maskować ,ale to niskie pobudki w miare rozsądnych to nie dotyczy. O pompach to mi sie nawet czytac nie chce,nie wiem jak to dziala i dlaczego,i sie wglebial na razie nie bede bo nie mam czasu na pierdoły:D,juz i tak wyewoluowałem z instalacjii gazowej na elektryke. Co do rachunków jedyny wyscig o stawkę prowadze z moim dotychczasowym miejscem zamieszkania,jesli nie przekroczę 600 zł/miesiąc za prad sredniorocznie to będe skakal do sufitu ze szczescia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.06.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 A ja tak nie uwazam, jest granica rozsądku powyzej której to tylko fanaberie jesli dom ma sluzyc do mieszkania...bo do innych rzeczy tez moze słuzyc..ale najpierw do mieszkania:) Zgadzam sie z Toba w 100%. Tylko roznimy sie co do dolnej granicy domu nadajacego sie do w miare swobodnego mieszkania. BTW: A jak tam sprawa kosztow na chwile obecna? Zalozyles dosyc ambitnie 1640 zl/m2. To bedzie chyba trudne, nawet przy zalozeniu ogromnego wkladu wlasnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 22.06.2014 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Zgadzam sie z Toba w 100%. Tylko roznimy sie co do dolnej granicy domu nadajacego sie do w miare swobodnego mieszkania. BTW: A jak tam sprawa kosztow na chwile obecna? Zalozyles dosyc ambitnie 1640 zl/m2. To bedzie chyba trudne, nawet przy zalozeniu ogromnego wkladu wlasnej pracy. Mieszkam teraz na 34 m2 w 5 osób to jest dolna granica:D Koszty wyglądaja w ten sposob na dzien dzisiejszy ze zamieszkam za 155 tys...bez ogrodzenia docelowego ,dom wykończony i oddany do uzytku.Meble czesciowo ze starego mieszkania,kuchnia i sypialnia nowe ,AGD/RTV mam w komplecie 3 letnie więc tez zabieram...a jakies pierdolki dizajnerskie to juz zostawiam kobiecie uzupełniac bedziemy w trakcie mieszkania z czasem .Ot tak wygląda to:)..cos w okolicach 2 tys/m2 wyjdzie.Cięzko tak wycyrklowac dokladnie co to jest dom skończony,bo w sam ogródek z ładnym oczkiem i ogrodzeniem mozna 100 tysi wlożyć,ogrodzenie mozna tez zrobic drozsze albo jakies ekonomiczne tez ładne... Ja załozyłem ze skoncze budynek za te pieniadze do zamieszkania . machnałem sie o te 15-20 tyś wobec założeń poczatkowych. Praca własna jakt teraz licze to z 95 % wyjdzie:D Edytowane 22 Czerwca 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.06.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 A to masz nieco inny punkt odniesienia. Daje Ci 4-5 lat i zaczniesz tesknic za wieksza iloscia miejsca. W te strone czlowiek baaaardzo szybko sie przyzwyczaja. No to juz blizej realiow. De facto wyjdzie pewnie jakies 165-170 tys + ogarniecie kolo domu i ogrodu. Po prostu taniej sie nie da zejsc z kosztami. Musial bys chodzic na "zakupy" noca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 01.07.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 WitamChciałbym mieć ciepła podłoge w łazience na poddaszu w domu szkieletowym, pow 9m2. 1.Jaką minimalną wylewke musze zrobić?2. Jakie kable/maty czy mogą być takie z Jula, czy musze jakieś specjalne?3, Jak wyglądałoby zużycie prądu miesięczne/roczne? 4. Jak by wyglądał przekój takiej podłogi zaczynajac od płyty OSB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.07.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Wejdź sobie na stronę devi lub elektry i przeczytaj sobie jak prawidłowo zamontować. Nawet są obrazki. Na punkt 3-ci nikt ci nie odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 04.07.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Proszę o plusy i minusy ogrzewania kablami: a) G11 b) akumulacyjnie - II taryfa Zapytam jeszcze raz czy jest Ktoś na forum, kto grzeje kablami bez akumulacji w G11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.07.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Proszę o plusy i minusy ogrzewania kablami: a) G11 b) akumulacyjnie - II taryfa Zapytam jeszcze raz czy jest Ktoś na forum, kto grzeje kablami bez akumulacji w G11? a) drogo jak szlag b) taniej ale troszkę trzeba zmienić styl życia, (pranie, zmywarka, prasowanie, wibrator itp.) Raczej nie ma, bo bez akumulacji to trochę jakby palić w piecu przy otwartym oknie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.07.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Proszę o plusy i minusy ogrzewania kablami: a) G11 b) akumulacyjnie - II taryfa Zapytam jeszcze raz czy jest Ktoś na forum, kto grzeje kablami bez akumulacji w G11? Najprościej jest brać pod uwagę całościowe zużycie prądu w domu czyli dla prądowców jakieś 10000-13000kWh Przy taryfie G11 cenę kWh masz na poziomie 0,55-0,6 czyli za prąd za rok zapłacisz 5500-7800zł a w taryfie G12 średnia cena kWh wynosi 0,4-0,45 czyli za rok za prąd zapłacisz 4000-5850zł Nie ma znaczenia czy ktoś grzeje kablami czy wodną podłogówką,wrażenia z grzania w przypadku grzania akumulacyjnego będą identyczne w obu przypadkach. Edytowane 4 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 05.07.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Wskaźnik zapotrzebowania na ogrzewanie (OZC 6.1) wychodzi mi na poziomie 23kWh/m2rok, wskaźnik ΦHL 26W/m2.Jedynym źródlem zasialania ma być podłogówka el. + doraźnie biokominek.Rozumiem, że maty grzewcze trzeba dobrać z zapasem. Dom powierzchnia użytkowa 96m2. Jaka jednostkowa moc tych mat el. będzie u mnie optymalna ? W łazience oczywiście dam z 30% mocniejsze od reszty z uwagi na wyższą temp. Edytowane 7 Lipca 2014 przez chemical Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 05.07.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Najprościej jest brać pod uwagę całościowe zużycie prądu w domu czyli dla prądowców jakieś 10000-13000kWh Przy taryfie G11 cenę kWh masz na poziomie 0,55-0,6 czyli za prąd za rok zapłacisz 5500-7800zł a w taryfie G12 średnia cena kWh wynosi 0,4-0,45 czyli za rok za prąd zapłacisz 4000-5850zł Nie ma znaczenia czy ktoś grzeje kablami czy wodną podłogówką,wrażenia z grzania w przypadku grzania akumulacyjnego będą identyczne w obu przypadkach. No właśnie, a jak mają się te wrażenia? Pytam tylko o same plusy i minusy: ogrzewania bezpośredniego i akumulacyjnego - POMIJAJĄC KOSZTY. Które lepsze i dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 20.07.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 No właśnie, a jak mają się te wrażenia? Pytam tylko o same plusy i minusy: ogrzewania bezpośredniego i akumulacyjnego - POMIJAJĄC KOSZTY. Które lepsze i dlaczego? Pomoże Ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.07.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Pomoże Ktoś? a akumulacyjne to nie jest bezpośrednie ...? histereza sterownika powoduje że z "automatu" masz i bezpośrednie i akumulacyjne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 13.11.2014 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Ja sie przymierzam do akumulacyjnego, u mnie w pge jest taryfa weekendowa g12w, i nocy wychodzi 0.30zl. Teraz jeszcze nie mam zadnej podlogi, tylko ziemia ale ma byc chudziak 5cm, pozniej folia styropian 20cm, folia aluminiowa, kable, np elektra, i nastepnie wylewka 8cm, na to panele w salonie i sypialniach, w kuchni, przedpokoju, lazience plytki. Czy to bedzie prawidlowo, czy kable jednak montowac na jakiejs kratowicy?Czy do tego wystarczy zwykly sterownik temeratury z mozliwoscia programowania czasowego, slyszalem ze są jakieś pogodowe, czy mozna jakis przykładowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 15.11.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Czy ktoś ze znawcòw tutaj zagląda? Moze jest jakieś inne forum na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 15.11.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Czy ktoś ze znawcòw tutaj zagląda? Moze jest jakieś inne forum na ten temat? Znawcą nie jestem ale chyba nie dobrze jakby kable lezaly na folii.. Najlepiej zamocowac je wlasnie na kratownicy. Ja np robilem wylewke na dwa razy.. Raz 7cm rozlozylem na spokojnie kable i potem drugi raz 7cm wylewka. Jesli chodzi o sterowniki to nie polecam warmup St-300 bo maja histereze 1stopien i brak hamulca na podloge tzn jest ale dopiero od 35st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts