Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mostek cieplny w oknie tarasowym narożnym

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Mam dylemat zwiazany z wykonaniem polaczenia 2 okien tarasowych na rogu budynku: przesuwane HS (dl x wys = 4,85m x 2,35m) ze stalym (dl x wys 2,5m x 2,35m). Rysunek w zalaczniku. W projekcie ze wzgledu na wlasciwosci wsporcze musze skorzystac ze stalowej rury prostokatnej o wymiarach ok 18cm x 9cm (tyle grubosci odpowiednio maja profile obu wymienionych okien) lub z zelbetowego slupa. Moje pytanie: jak wykonac to polaczenie aby zminimalizowac mostek cieplny w tym miejscu?

Pozdrawiam

Okna tarasowe narozne.jpg

Edytowane przez artir

Witam

Na rysunku słup jest symetryczny dlaczego chcesz go zmieniać pod szerokość drzwi i stałoszklenia ? ma to służyć tylko kwestii estetycznej ? skoro słup musi przenieść jeszcze jakieś obciążenia to może warto wykonać go jednak większy i ocieplić jak całą resztę budynku ?

Pozdrawiam

Witam,

Zgadza sie, w zasadzie opcja jest otwarta (kwadrat czy prostokat) do etapu wykonania. Na rysunku jest tez uwzgledniony styropian (na scianach ma byc 20cm). Pytanie czy to najlepsze mozliwe termicznie wykonanie? Poki co opcje: zelbet + styropian oraz rura + styropian. Do stalowej rury mozna jeszcze wpuscic pianke rozprezna? Specjalisci od okien sugerowali tez slup drewniany ale ze wzgledu na koniecznosc konserwacji nie specjalnie mi sie to podoba. Co wiec lepsze?

Pozdrawiam

Witam

Witam,

Ciekawa opcja. Z czego mialyby byc poszerzenia min 100mm? Trzeba przyznac ze troche zabralyby swiatla z naroznika, czy sa konieczne tzn co stoi na przeszkodzie aby zastosowac styropian od zewnatrz i wewnatrz przy laczeniu okien bezposrednio do slupa?

Pozdrawiam

Poszerzenia systemowe od dostawcy stolarki, i wydaje mi się mmery chciał przez ich zastosowanie zwiększyć warstwę ocieplenia - chyba słusznie.

Pewnie możesz bezpośrednio do słupa ale co do termiki to będzie zapewne gorzej niż ze słupem ocieplonym.

Pozdrawiam

Witam,

Juz rozumiem. Bez poszerzen 100mm nie daloby sie (przynajmniej przy slupie 20x20cm) zastosowac odpowiednio grubej izolacji bo po prostu musialaby wejsc w swiatlo szyby. Przedyskutuje jeszcze z instalatorami okien propozycje Flashbacka co do termo opaski.

Yaa,

Ten slup ocieplasz podobnie jak w propozycji Mmery z obu stron? 20cm to grubosc ocieplenia czy slupa?

Pozdrawiam

u mnie to grubosc ocieplenia

wydawalo mi sie ze jakis strasznie monstrualny wyjdzie ten slup...ale nie jest zle :)

u mnie w dzienniku zobaczysz jak to wyglada z zewnatrz (elewacje)i wewnarz (zdjecia wylewek), slup jest w parterowej czesci salonu, a wlasciwie mam 2 takie slupy na 2 rogach

Edytowane przez Yaa