artir 01.08.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich! Mam dylemat zwiazany z wykonaniem polaczenia 2 okien tarasowych na rogu budynku: przesuwane HS (dl x wys = 4,85m x 2,35m) ze stalym (dl x wys 2,5m x 2,35m). Rysunek w zalaczniku. W projekcie ze wzgledu na wlasciwosci wsporcze musze skorzystac ze stalowej rury prostokatnej o wymiarach ok 18cm x 9cm (tyle grubosci odpowiednio maja profile obu wymienionych okien) lub z zelbetowego slupa. Moje pytanie: jak wykonac to polaczenie aby zminimalizowac mostek cieplny w tym miejscu? Pozdrawiam Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez artir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.08.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Witam Na rysunku słup jest symetryczny dlaczego chcesz go zmieniać pod szerokość drzwi i stałoszklenia ? ma to służyć tylko kwestii estetycznej ? skoro słup musi przenieść jeszcze jakieś obciążenia to może warto wykonać go jednak większy i ocieplić jak całą resztę budynku ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artir 02.08.2013 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam,Zgadza sie, w zasadzie opcja jest otwarta (kwadrat czy prostokat) do etapu wykonania. Na rysunku jest tez uwzgledniony styropian (na scianach ma byc 20cm). Pytanie czy to najlepsze mozliwe termicznie wykonanie? Poki co opcje: zelbet + styropian oraz rura + styropian. Do stalowej rury mozna jeszcze wpuscic pianke rozprezna? Specjalisci od okien sugerowali tez slup drewniany ale ze wzgledu na koniecznosc konserwacji nie specjalnie mi sie to podoba. Co wiec lepsze?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmery 03.08.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Może coś takigo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artir 03.08.2013 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Witam,Ciekawa opcja. Z czego mialyby byc poszerzenia min 100mm? Trzeba przyznac ze troche zabralyby swiatla z naroznika, czy sa konieczne tzn co stoi na przeszkodzie aby zastosowac styropian od zewnatrz i wewnatrz przy laczeniu okien bezposrednio do slupa?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 04.08.2013 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Mogę powiedzieć tylko ze mam podobna sytuacjeTzn fix (mniejszy) i suwanka ( tez trochę mniejsza)Zdecydowałam się na ocieplony 20 cm wylewany słup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 04.08.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam Witam, Ciekawa opcja. Z czego mialyby byc poszerzenia min 100mm? Trzeba przyznac ze troche zabralyby swiatla z naroznika, czy sa konieczne tzn co stoi na przeszkodzie aby zastosowac styropian od zewnatrz i wewnatrz przy laczeniu okien bezposrednio do slupa? Pozdrawiam Poszerzenia systemowe od dostawcy stolarki, i wydaje mi się mmery chciał przez ich zastosowanie zwiększyć warstwę ocieplenia - chyba słusznie. Pewnie możesz bezpośrednio do słupa ale co do termiki to będzie zapewne gorzej niż ze słupem ocieplonym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artir 04.08.2013 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Witam,Juz rozumiem. Bez poszerzen 100mm nie daloby sie (przynajmniej przy slupie 20x20cm) zastosowac odpowiednio grubej izolacji bo po prostu musialaby wejsc w swiatlo szyby. Przedyskutuje jeszcze z instalatorami okien propozycje Flashbacka co do termo opaski.Yaa,Ten slup ocieplasz podobnie jak w propozycji Mmery z obu stron? 20cm to grubosc ocieplenia czy slupa?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 04.08.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 (edytowane) u mnie to grubosc ocieplenia wydawalo mi sie ze jakis strasznie monstrualny wyjdzie ten slup...ale nie jest zle u mnie w dzienniku zobaczysz jak to wyglada z zewnatrz (elewacje)i wewnarz (zdjecia wylewek), slup jest w parterowej czesci salonu, a wlasciwie mam 2 takie slupy na 2 rogach Edytowane 4 Sierpnia 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts