rustin 01.08.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Wszystko ładnie i pomyślnie szło,niestety po zalaniu stropu,postawieniu facyjatów i wieźby dachowej , pojawiły się rysy pod każdym oknem.Fundamenty są zrobione dobre tzn zbrojone na głębokości 95cm+ława 45cm o szerokości 105cm. Czy czymś takim się przejmować ? coś z tym robić?Fundamenty były zalane w tamtym roku a w tym budowane wszystko. czy jest opcja, że to przez koparkę która jeździła i ziemię równała bo teren jest podmokły i jest nawożona ziemia, koparka zapadała się po 0,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 01.08.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 A Zbrojenie podokienne było ??? - Czy te rysy są w narożnikach dolnych okna ? Z czego wykonane są ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.08.2013 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Dodam , że był kierownik budowy i mówił , żeby się nie przejmować. Kupiłem działkę z fundamentami i kto inny je robił, mój majster dla pewności dzisiaj pomocnikowi kazał odkopać z obu stron ściany aby zobaczyć czy jest ława itd i mówił, że on tak samo by zrobił , że jest dobrze. Ja widziałem , zdjęcia z budowy i było widać zbrojenia itd.Co mnie dziwi to to , że rysy nie idą od dołu , tylko od okna w dół , tzn pod nie którymi oknami rysa kończy się w połowie ściany a nie do końca do bloczków.Szczerze,pierwsze słyszę o zbrojeniach pod oknami i w projekcie nic nie ma.Ściany są z pustaka 24dcm na klej. Rysy są mniej więcej na środku okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.08.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Nie wiem, co to "pustak 24" ale producenci gazobetonu (np Xella) czy silikatów (Xella, Grupa silikaty) w wytycznych technicznych zaleca stosowanie zbrojenia pod oknami w postaci drabinek Murfor, czy w ostateczności prętów żebrowanych. W projekcie takiego zbrojenia raczej się nie widzi, ale doświadczona ekipa powinna i bez projektu je zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 01.08.2013 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 "aby zobaczyć czy jest ława" - no chyba na czymś te bloczki murowali Przyczyn mogło być wiele Moze i z ławą się nic nie stało - ale warto sprawdzić ale samo przygotowanie podłoża pod ławą mogło być nieodpowiednie może było wzruczone i troche siadło pod wpływem obciążenia. Ogólnie jeżeli rysa się nie powiększy przez jakiś czas to też bym olał temat. Pozatym 1m szerokie ławy - SZOK - może miał powstać blok na tych ławach - chyba że masz tak kiepskie grunty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 01.08.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 A mnie zastanawia przy silce dawać zbrojenie poddokienne ... hmm ... niby tak podają ale wyrzymałosć ma jak beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.08.2013 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Beton komórkowy grupa prefab tak jest na folii na paletach. Zwykłe pustaki Czy się tym przejmować czy nie ma sensu? czy teraz coś można z tym zrobić? zerwać warstwę pustaków i wstawić zbrojenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 01.08.2013 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Ta ekipa co teraz robi , jest jedną z najlepszych z okolicy niby, dużo domów postawili , nawet bardzo dużo w okolicy. Myślał , że może same fundamenty dali i chciał sprawdzić. Mierzyliśmy razem , mają 105cm , a podłoże kiepskie tzn dużo wody jest.Dlaczego rysy idą z góry w dół? a nie odwrotnie jak to z fundamentów by było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2013 04:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Ta ekipa co teraz robi , jest jedną z najlepszych z okolicy niby, dużo domów postawili , nawet bardzo dużo w okolicy. Myślał , że może same fundamenty dali i chciał sprawdzić. Mierzyliśmy razem , mają 105cm , a podłoże kiepskie tzn dużo wody jest. Dlaczego rysy idą z góry w dół? a nie odwrotnie jak to z fundamentów by było? Ad czerwone. Myślę że to wiele wyjaśnia. Jak już projektant zaprojektował metrowe ławy fundamentowe pod domek, to ten teren niespecjalnie nadaje się pod budowę. A doszły błędy wykonawcze itd... Co robić - a cóż zostało, czekać, obserwować postępy pękania, jak domek zacznie tracić pion i poziom, a w szpary rękę włożysz - to się przeprowadzić do kontenera... A tak przy okazji - zdjęcie to ma ilustrować jak wspaniałą latarkę ma Twój telefon, czy coś może więcej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 02.08.2013 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 ... bo teren jest podmokły i jest nawożona ziemia, koparka zapadała się po 0,5m. No cóż, naprawdę podziwiam - teren podmokły dobrze, że nie zalewowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.08.2013 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 a co ślepy jesteś i rysy nie widzisz?po deszczach było to się zapadało. Jakoś sąsiedzi są pobudowaniu i nic im się nie dzieje.Teraz jak nie ma opadów, ziemia nawieziona to wywrotki wjeżdżają na działkę z ziemią 22t. Źle to określiłem , że dużo wody , po prostu działka jest w dołku tzn jej połowa bo już część podniosłem.Jakie błędy doszły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 02.08.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 I to jest właśnie ta wytrzymałość BK, a podobno 4-kondygnacyjne konstrukcje można z tego stawiać Nie ma zbrojenia pod oknami, teren okazał się niewystarczająco nośny i masz. Sąsiedzi pewnie budowali ściany z solidnego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.08.2013 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 I co mi z takich wywodów pewnie budowali a może i nie , bo sąsiad 100m dalej budował też w tamtym roku z tego samego materiału.Pytanie, przejmować się? Coś z tym robić? nie chodzi o walory estetyczne tylko o bezpieczeństwo. Podczas odkopywania fundamentów wody nie było na głębokości 1,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 02.08.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 a co ślepy jesteś i rysy nie widzisz?po deszczach było to się zapadało. Jakoś sąsiedzi są pobudowaniu i nic im się nie dzieje. Teraz jak nie ma opadów, ziemia nawieziona to wywrotki wjeżdżają na działkę z ziemią 22t. Źle to określiłem , że dużo wody , po prostu działka jest w dołku tzn jej połowa bo już część podniosłem. Jakie błędy doszły? EOT. Mamusia mnie uczyła żeby siem z chamami nie zadawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.08.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) rustin na tej fotce widać tylko że są rysy ale skąd dokąd idą już nie. fotohobby ma rację w przedostatniej warstwie bloczków pod oknami powinno być zbrojenie minimum 25 cm dłuższe z kazdej strony od otworu okiennego. A ekipa może i wiele budowała ale nie z BK tylko innych materiałów. A czy przejmować się? W tej chwili to pytanie do wróżki. dojdą jeszcze okna, dodatkowe siły parcie wiatru i.t.p. i może zacząć się dziać.gandw a rozróżniasz ściskanie od rozciągania? Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 02.08.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 jaki wymiar mają okna i gdzie dokładnie są te rysy? Czy ten bloczek co ma rysę jest pod filarkiem? Czy niczym nie obciążony? I zerknij na fakturę jaką odmianę BK kupiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.08.2013 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 wymiary różne 150x150 i 90x120 . Idą jak pisałem na środku pod oknem do bloczków fundamentowych na 2 oknach, na 2 innych tylko przez 3 pustaki w dół pozostałe do bloczków fundamentowych są całe. Pod jakim filarkiem?Teraz mieszkam w domu piętrowym co ma ok 10 lat i jak patrzyłem , pod każdym oknem jest rysa. beton44 a mnie z idiotami więc dzięki za rady i więcej się nie wypowiadaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 02.08.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 znalazłem takie cośhttp://porady-budowlanka.blogspot.com/2011/05/dlaczego-sciana-peka.html czy nikt z was nie ma pęknięć pod oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.08.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2013 Jeśli najlepsza, niby, ekipa w okolicy robi takie błędy, to nie chcę widzieć efektów pracy tych gorszych PopełnIli szkolny błąd, a Ty pookaż go kierownikowi budowy i niech on decyduje. Mam nadzieję, że kierownik nie jest związany z tą ekipą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 03.08.2013 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Związany nie jest, nie znają się. Była i mówił , że wszystko w porządku, fundamenty zna.Ten szkolny błąd to brak zbrojenia podokiennego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts