Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pęknięcie ścian pod oknami

Recommended Posts

Wszystko ładnie i pomyślnie szło,niestety po zalaniu stropu,postawieniu facyjatów i wieźby dachowej , pojawiły się rysy pod każdym oknem.

Fundamenty są zrobione dobre tzn zbrojone na głębokości 95cm+ława 45cm o szerokości 105cm. Czy czymś takim się przejmować ? coś z tym robić?

Fundamenty były zalane w tamtym roku a w tym budowane wszystko. czy jest opcja, że to przez koparkę która jeździła i ziemię równała bo teren jest podmokły i jest nawożona ziemia, koparka zapadała się po 0,5m.

Dodam , że był kierownik budowy i mówił , żeby się nie przejmować. Kupiłem działkę z fundamentami i kto inny je robił, mój majster dla pewności dzisiaj pomocnikowi kazał odkopać z obu stron ściany aby zobaczyć czy jest ława itd i mówił, że on tak samo by zrobił , że jest dobrze. Ja widziałem , zdjęcia z budowy i było widać zbrojenia itd.

Co mnie dziwi to to , że rysy nie idą od dołu , tylko od okna w dół , tzn pod nie którymi oknami rysa kończy się w połowie ściany a nie do końca do bloczków.

Szczerze,pierwsze słyszę o zbrojeniach pod oknami i w projekcie nic nie ma.

Ściany są z pustaka 24dcm na klej. Rysy są mniej więcej na środku okien.

Nie wiem, co to "pustak 24" :) ale producenci gazobetonu (np Xella) czy silikatów (Xella, Grupa silikaty) w wytycznych technicznych zaleca stosowanie zbrojenia pod oknami w postaci drabinek Murfor, czy w ostateczności prętów żebrowanych.

W projekcie takiego zbrojenia raczej się nie widzi, ale doświadczona ekipa powinna i bez projektu je zastosować.

"aby zobaczyć czy jest ława" - no chyba na czymś te bloczki murowali :p

Przyczyn mogło być wiele

Moze i z ławą się nic nie stało - ale warto sprawdzić ale samo przygotowanie podłoża pod ławą mogło być nieodpowiednie może było wzruczone i troche siadło pod wpływem obciążenia.

Ogólnie jeżeli rysa się nie powiększy przez jakiś czas to też bym olał temat.

Pozatym 1m szerokie ławy - SZOK - może miał powstać blok na tych ławach :D - chyba że masz tak kiepskie grunty.

Ta ekipa co teraz robi , jest jedną z najlepszych z okolicy niby, dużo domów postawili , nawet bardzo dużo w okolicy. Myślał , że może same fundamenty dali i chciał sprawdzić. Mierzyliśmy razem , mają 105cm , a podłoże kiepskie tzn dużo wody jest.

Dlaczego rysy idą z góry w dół? a nie odwrotnie jak to z fundamentów by było?

Ta ekipa co teraz robi , jest jedną z najlepszych z okolicy niby, dużo domów postawili , nawet bardzo dużo w okolicy. Myślał , że może same fundamenty dali i chciał sprawdzić. Mierzyliśmy razem , mają 105cm , a podłoże kiepskie tzn dużo wody jest.

Dlaczego rysy idą z góry w dół? a nie odwrotnie jak to z fundamentów by było?

Ad czerwone. Myślę że to wiele wyjaśnia.

Jak już projektant zaprojektował metrowe ławy fundamentowe pod domek, to ten teren niespecjalnie nadaje się pod budowę.

A doszły błędy wykonawcze itd...

Co robić - a cóż zostało, czekać, obserwować postępy pękania, jak domek zacznie tracić pion i poziom, a w szpary rękę włożysz - to się

przeprowadzić do kontenera...

A tak przy okazji - zdjęcie to ma ilustrować jak wspaniałą latarkę ma Twój telefon, czy coś może więcej ?

a co ślepy jesteś i rysy nie widzisz?

po deszczach było to się zapadało. Jakoś sąsiedzi są pobudowaniu i nic im się nie dzieje.

Teraz jak nie ma opadów, ziemia nawieziona to wywrotki wjeżdżają na działkę z ziemią 22t. Źle to określiłem , że dużo wody , po prostu działka jest w dołku tzn jej połowa bo już część podniosłem.

Jakie błędy doszły?

I co mi z takich wywodów pewnie budowali a może i nie , bo sąsiad 100m dalej budował też w tamtym roku z tego samego materiału.

Pytanie, przejmować się? Coś z tym robić? nie chodzi o walory estetyczne tylko o bezpieczeństwo. Podczas odkopywania fundamentów wody nie było na głębokości 1,5m

a co ślepy jes

teś i rysy nie widzisz?po deszczach było to się zapadało. Jakoś sąsiedzi są pobudowaniu i nic im się nie dzieje.

Teraz jak nie ma opadów, ziemia nawieziona to wywrotki wjeżdżają na działkę z ziemią 22t. Źle to określiłem , że dużo wody , po prostu działka jest w dołku tzn jej połowa bo już część podniosłem.

Jakie błędy doszły?

EOT. Mamusia mnie uczyła żeby siem z chamami nie zadawać :jawdrop:

rustin na tej fotce widać tylko że są rysy ale skąd dokąd idą już nie. fotohobby ma rację w przedostatniej warstwie bloczków pod oknami powinno być zbrojenie minimum 25 cm dłuższe z kazdej strony od otworu okiennego. A ekipa może i wiele budowała ale nie z BK tylko innych materiałów. A czy przejmować się? W tej chwili to pytanie do wróżki. dojdą jeszcze okna, dodatkowe siły parcie wiatru i.t.p. i może zacząć się dziać.

gandw a rozróżniasz ściskanie od rozciągania?

Edytowane przez plusfoto

wymiary różne 150x150 i 90x120 . Idą jak pisałem na środku pod oknem do bloczków fundamentowych na 2 oknach, na 2 innych tylko przez 3 pustaki w dół pozostałe do bloczków fundamentowych są całe. Pod jakim filarkiem?

Teraz mieszkam w domu piętrowym co ma ok 10 lat i jak patrzyłem , pod każdym oknem jest rysa.

beton44 a mnie z idiotami więc dzięki za rady i więcej się nie wypowiadaj.